
-
Tribuna
-
Aurora Carbonell
- Sitges
- 08-02-2015 09:03
Eix. Aurora Carbonell
Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.
En la cursa per unes eleccions sempre sorgeixen paraules que es posen de moda, llavors tots els partits polítics les utilitzen i les col·loquen en qualsevol context. Ara toca la paraula regeneració, tothom vol regenerar però és evident que no tothom ho entén de la mateixa manera.
El diccionari ens diu que regeneració és l’acció de regenerar en el sentit de produir nou, renovar moralment, fer un canvi radical pel bé. Si aquesta definició la traslladem a la política, veiem clarament qui regenera i qui no ho fa.
El proper mes de maig tenim eleccions municipals i previsiblement es presentaran moltes formacions polítiques, que com no podia ser d’una altra manera, totes portaran la paraula regeneració. ERC Sitges som una de les formacions que portarem aquesta paraula en el nostre programa electoral, atès que hi creiem fermament en tot el seu sentit. Però si rasquem una mica en altres formacions, ens adonarem que no totes poden apropiar-se d’aquest mot. Si regenerar vol dir canviar del tot no poden representar cap canvi, per molt que es canviïn les sigles, formacions liderades per persones que estan o han estat molts anys en la política municipal, si més no per una bona higiene democràtica.
Una de les propostes que porta ERC Sitges en el seu programa és precisament que els càrrecs electes no es puguin presentar més de dues legislatures seguides, i amb satisfacció hem pogut veure com la proposta de nova Constitució Catalana també advoca per aquesta opció. Entenem que com a ciutadans volem dedicar un temps de les nostres vides a treballar pel poble, però en cap cas ens volem convertir en uns professionals de la política i volem que un cop esgotat el període compromès, tornar a la nostra feina. Així entenem la política, i pensem que la millor manera és donar-ho tot durant un període concret i alhora no “apoltronar-se” agafant vicis i maneres de treballar pernicioses per la salut democràtica de la institució.
Però regenerar, també significa fer un canvi radical en la governança de la nostra vila, ja que a Sitges portem des de l'any 1979 amb una alternança entre dues forces, PSC i CIU i aprofito per remarcar que sempre hem tingut alcaldes homes. Altres forces hem pogut estar puntualment al govern, però sempre amb una quota molt petita de decisió, per tant, ara toca que nosaltres impulsem un canvi, i una transformació veritable.
Des d'ERC Sitges estem fent un programa engrescador però alhora realista. Preparant-lo, ens hem adonat que no sempre els problemes actuals són la manca de diners, molts cops el que hi ha és un problema de gestió, d’actituds còmodes i fins i tot de desídia. Per això creiem tant en la renovació, perquè no només cal que entrin persones noves sinó que calen nous projectes i sobretot calen noves formes de treballar i de gestionar. Apostem per una bona coordinació entre totes les regidories, escoltar la societat civil, les entitats i associacions, compartir els projectes i consensuar-los entre tots, per tal que amb la participació activa del poble col·laborem entre tots a fer de Sitges un poble millor del que tenim ara.
Cal donar una oportunitat a noves persones que mai hagin viscut de la política. Els que han exercit la gestió política durant molts anys ens ofereixen l'experiència com la gran garantia de bona gestió, però el cert és que la societat ha canviat molt en els darrers temps i de fet el món canvia constantment, per tant el que val de debò és l'adaptació a les noves situacions i el trencament amb allò que no funciona. La gent d' ERC Sitges tenim poca experiència de govern, és cert, però tampoc tenim experiència en cobrar pel fet de fer política, ni tenim experiència en fer política opaca o poc transparent, ni tenim vicis adquirits per portar anys i panys fent el mateix i tampoc tenim gens d’experiència en fer política només pels amics. La nostra experiència és la política de base, de carrer, de parlar i d'escoltar, de viure la política cada dia després de plegar de les nostres respectives feines. De discutir, de treballar i d'albirar somnis per tenir un Sitges com cal, però sempre des de la militància base, duent a terme actuacions pensant en les pròximes generacions i no en les pròximes eleccions. Si volem canviar el món, hem de començar canviant el que ens envolta.
Així doncs, quan en un programa electoral llegim la paraula “regeneració política”, cal que pensem exactament què és el que ens estan dient. Per aquells partits que fan campanya a cop de talonari, o que tenen entre els seus membres polítics professionals o que només es belluguen en funció del nombre de cadires que poden aconseguir i quina d'elles serà ocupada a títol personal; per aquests, la regeneració política només vol dir obediència, que la gent voti cada quatre anys i que voti un xec en blanc, que no es mobilitzi, en definitiva que no emprenyi i deixi que guanyin els de sempre.
Però per als i les que creiem en la política i en la democràcia, la regeneració no pot ser una altra cosa que la participació activa de la ciutadania, controlar les institucions i vetllar pel bé social de tothom. És per això que cal assegurar una manera de fer política que proporcioni constantment la renovació amb gent nova i amb idees noves.
Aurora Carbonell
Candidata a l'alcaldia de Sitges per ERC
El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.
Subscriu-te ara!