
-
Tribuna
-
Ricard Vicente
- Sitges
- 11-02-2015 10:11
Eix. Can Falç
Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.
La setmana passada l’equip de govern de l’Ajuntament presentava una proposta per convertir Can Falç en un museu que exposi el passat agrícola i mariner de la nostra Vila. Tot i que m’estimo com el que més el meu Sitges natal, les seves tradicions i la seva història, crec que aquest projecte no és el més adequat en aquests moments i vull explicar perquè.
Acabem d’inaugurar la reforma d’uns museus que va ser concebuda i iniciada pel partit socialista. Ningú no pot dir que no haguem apostat per infraestructures museístiques que donen a la nostra Vila un valor cultural imprescindible, però a Sitges li manquen ara mateix un altre tipus d’infraestructures, sobretot al servei de les entitats socials i de les persones.
Tot és qüestió de la concepció que es tingui de la cultura. En el cas del govern actual, que ha projectat també un centre d’interpretació de la festa i ara un nou museu a Can Falç, però ha oblidat la cultura immaterial, les arts escèniques o la vida social de Sitges, es tracta d’una concepció estancada de la cultura, de cara al passat, passiva i basada principalment en infraestructures. Per contra, des de Sitges en Positiu defensem la cultura com quelcom viu, present, dinàmic, amb mirada al futur i basat en idees i projectes.
Crec –com ja vaig anunciar abans que el govern parlés del seu projecte museístic- que Can Falç hauria de ser una infraestructura oberta a les entitats locals i a potenciar el capital social de la nostra Vila. Que pugui ser un punt de trobada social intergeneracional, un lloc on realitzar activitats culturals de tots tipus (petits concerts, xerrades, tallers, formacions...), un centre cultural en constant ebullició. En definitiva, que sigui un espai al servei dels sitgetans i les sitgetanes, no per explicar el que érem, sinó per construir el nostre futur.
Llegia a la premsa local –en referència al projecte de Can Falç- que qui perd els orígens perd la identitat, però hem de tenir en compte que si no cuidem i enfortim la cultura viva d’avui, també ho fem, ja que els orígens es construeixen dia a dia, i d’aquí cent anys els orígens serem nosaltres. A més, podem combinar perfectament passat i present, aprofitant Can Falç per llaurar el nostre futur i utilitzant alguna de les infraestructures ja existents per exposar la història del nostre passat mariner i agrícola.
El patrimoni cultural –almenys per a mi- no es redueix a quadres, exposicions o fotografies, tot i que són de vital importància, sinó que implica també les relacions socials de la nostra Vila, les seves idees, el seu talent i la seva capacitat creativa. I això, a dia d’avui, no es cuida ni es defensa. Per això vull impulsar el capital social dels sitgetans i les sitgetanes, dinamitzar les entitats i associacions de la Vila i apostar per un model cultural que aprofiti el talent creatiu que tenim –com ara tot el potencial de l’Institute of the Arts of Barcelona (IAB), entre altres-.
Sitges és una Vila viva i amb un potencial increïble. Deixem que un edifici històric com Can Falç ens serveixi per fer història el dia de demà, apostant per la cultura viva que creem cada dia. El nostre passat, que hem de cuidar i no oblidar, mereix tot el nostre respecte i creiem en ell, però per fer-ho no ens cal duplicar infraestructures, sinó cultivar allò que ens fa forts, i fer-ho en positiu.
Ricard Vicente i Arnau
Candidat socialista- Sitges en Positiu
El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.
Subscriu-te ara!