ELECCIONS MUNICIPALS 2015

Comencem a treballar conjuntament per canviar la comarca

El Baix Penedès ha estat una de les comarques catalanes més afectades per la crisi econòmica. Ens trobem davant d’una situació d’emergència social que es fa palesa en el nostre dia a dia, als nostres municipis i barris, com una càrrega que resulta cada vegada més insuportable. Les dades són crues i ens mostren un paratge erm i devastat, on els esquelets dels grans projectes de la bombolla immobiliària es difuminen pel territori, recordant-nos que la festa amb la qual alguns s’han enriquit ja ha acabat, i que ara ens toca a nosaltres, a la gran majoria social, pagar les factures.

Actualment, la nostra comarca presenta una taxa d’atur registral del 27%, la més alta de Catalunya. En termes absoluts, més d’11.000 persones es veuen privades del seu dret a treballar, mentre que aquelles que ho poden fer, es troben amb condicions laborals cada vegada més precàries, caracteritzades per la temporalitat i uns sous de misèria.

En l’àmbit educatiu, cal destacar que gairebé el 20% dels joves baix penedesencs no acaba els estudis obligatoris, mentre que un 11,2% dels estudiants d’ ESO és repetidor, sent aquest el percentatge d’alumnes repetidors més elevat de Catalunya. Per altra banda, també és la comarca amb un menor % de persones adultes (entre 25 i 64 anys) amb estudis superiors. Ens trobem doncs, davant d’unes dades que posen de manifest l’existència d’importants mancances a l’hora d’adequar l’oferta educativa a la realitat social i a les necessitats de la gent.
Altres dades rellevants per completar aquest esbós de la situació del Baix Penedès podrien ser el nombre de llits hospitalaris per cada mil habitants (2,2 l’any 2013), una de les xifres més baixes de Catalunya; els més de 10.000 habitatges buits, que representen un 11% del parc d’habitatges; les 1.920 hectàrees de sòl urbanitzable, que converteixen el Baix Penedès en la cinquena comarca amb més sòl urbanitzable, etc.

Com podem observar, ens trobem davant d’un seguit de problemes estructurals que van més enllà de l’àmbit municipal, afectant la comarca en el seu conjunt. És per aquest motiu que des de la CUP-L’Arboç Participa, Decideix Llorenç, la CUP de Calafell i Som Poble, del Vendrell, apostem per oferir una resposta conjunta a aquesta situació, una resposta que passi  per un canvi del model econòmic i polític que ens ha conduit fins aquí. Considerem que la construcció d’un projecte comú, sòlid i plausible passa per teixir xarxes d’afinitat entre totes aquelles persones que vulguin un canvi real a la comarca.

Sabem que canviar les dinàmiques que s’han imposat i consolidat al llarg de les últimes dècades no serà una tasca senzilla, i possiblement requerirà anys de treball col·lectiu. Però  considerem que és necessari fer aquest primer pas, per petit que sigui, cap a una societat més justa i lliure. No hem arribat amb un sac de promeses electorals ni oferim solucions senzilles i mediàtiques, sinó que venim amb la voluntat que sigui la majoria social, les classes populars, les que a partir d’ara puguin decidir el seu futur.

Pots rebre al teu correu electrònic tots els articles d'opinió amb el nostre butlletí diari de titulars o amb el nostre butlletí setmanal. Inscriu-t'hi de manera gratuïta ara!

També et pot interessar

SEGUEIX-NOS

Si voleu rebre per e-mail les notícies de la setmana i la millor agenda cultural del cap setmana, apunteu-vos als nostres butlletins.

Butlletins gratuïts Subscriu-te ara!