Consells

Saps que el teu maquillatge té data de caducitat?

Saps que el teu maquillatge té data de caducitat?. AMIC

Saps que el teu maquillatge té data de caducitat?. AMIC

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

El maquillatge té data de caducitat, però saps quina és? És el mateix per a l'ombra d'ulls que per l'eye-liner? Podem seguir usant-los passada aquesta data? Pot fer-se malbé abans? Per què? A totes aquestes preguntes responem en aquest post.

Tots els cosmètics tenen una durada determinada, que indica el temps durant el qual mantenen les condicions d'ús intactes després d'oberts. El trobem en el dibuix d'un pot obert que sol contenir una o dues xifres i una M després. Per exemple, 12M, és a dir, després d'obrir-lo podrà usar-se en bones condicions durant dotze mesos. A aquest símbol se li denomina PAO i correspon a les sigles angleses de "Període després d'obert" (Period After Opening).

La data aproximada de caducitat que tenen els productes de maquillatge depèn més de certs factors externs com la higiene, el clima i la qualitat del fabricant. Per saber més sobre això, hem consultat amb la maquilladora professional Maria Soláns, directora de l'Escola i Agència de Maquillatge Mery Make Up.

"Si no hem obert el producte, cal tenir en compte la data de fabricació per donar-li tres anys de vida, sobretot en productes fluids i grassos, que són els més propensos a fer-se malbé", explica la maquilladora. Per a saber la data de fabricació, cal trobar el "batch code". Es tracta d'un codi serigrafiat en l'envàs que ens indica el país i la data de fabricació. Bé, en l'envàs només trobem uns números i, de vegades, lletres. Per descodificar, podem entrar a la pàgina d'internet Cosmetics Wizard (http://cosmeticswizard.net). En aquesta pàgina, inserim el codi del producte i ens dirà la data aproximada de fabricació.

A més de les dates i les recomanacions d'ús, el maquillatge durarà menys si està exposat a un clima calent i humit, com ara a l'estiu, o canvis bruscos de temperatura. Per exemple, les bases de maquillatge o els productes en crema són més propensos a caducar abans, ja que es poden contaminar amb l'ús dels dits. Maria Soláns recomana utilitzar espàtules per no tocar-los directament i així allargar la vida d'aquest tipus de productes. "Si mantens una bona higiene, tècniques d'ús i les condicions externes són les adequades, els teus productes de maquillatge duraran més", recomana la maquilladora, que ens indica el temps aproximat d'ús de cada producte.

Quant duren els productes de maquillatge?

   - Bases de maquillatge o correctors. D'un a dos anys aproximadament. Si la base té aplicador tipus "pump", el producte es mantindrà fresc durant més temps ja que no li entra aire ni està en contacte directe amb les mans.
   - Pólvores soltes i pols bronzejadors. Els productes en pols no contenen aigua, pel que poden durar fins a tres anys. Si la capa exterior del producte es resseca, pots rascar per seguir utilitzant la pols.
   - Ombres d'ulls. En pols podrien durar fins a dos anys. Si l'ombra és en format crema o gel i fas servir els teus dits per aplicar-la, és millor retirar-la als sis mesos o un any.
   - Delineadors. Els llapis per a ulls, celles o llavis tenen un període de vida més llarg, perquè es van renovant cada vegada que els treus punta. El delineador líquid o en gel pot durar de sis mesos a un any.
   - Màscara de pestanyes. Si no s'assequen abans, duren al voltant de tres mesos. Important fixar-se que no tingui grumolls o hagi canviat la seva textura.
   - Labials. Hi ha la creença que les barres de llavis poden durar fins a tres anys. No obstant això, aquests productes són més propensos als bacteris si els comparteixes o si has tingut alguna infecció als llavis. Per evitar-ho, agafa una mica de labial amb un pinzell o una espàtula per aplicar-lo. Si el teu labial canvia de sabor o olor, tira-ho immediatament!
   - Brotxes. No tenen data de caducitat, però requereixen d'unes cures específiques d'higiene i desinfecció. Neteja-ho després de cada ús amb aigua i sabó neutre o amb un producte especial per netejar brotxes. Renta almenys una vegada a la setmana, evitant que la humitat es coli a la virolla. La maquilladora Maria Soláns no recomana rentar les espongetes per a base de maquillatge, "si les utilitzes, que siguin d'un sol ús, ja que acumulen molts bacteris".

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!




SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local