Literatura

Amor i Guerra

Coberta de

Coberta de "Amor i Guerra". Eix

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

Núria Amat. Va obtenir el premi Ramon Llull de literatura, en la seva XXXI convocatòria, amb l’obra “Amor i guerra” que es fonamenta en l’assassinat de Troski i en una bona part durant la guerra d’Espanya. Guerra, que serveix de marc de dues grans històries d’amor. Núria Amat és ja una escriptora consolidada que ha publicat uns quantes novel·les i poemaris sempre en castellà. Ara, amb aquesta novel·la guanyadora, fa el debut en català, ella mateixa indica que va començar l’obra en castellà però que els personatges, que són els qui manen de manera natural, s’expressaven en català i així va seguir la seva novel·la en aquesta llengua.

Aquest concessió del premi ha aixecat una certa polseguera. Ningú nega la qualitat literària de l’autora però en canvi alguns crítics i opinadors li han fet alguns retrets a rel de les declaracions, dures i potser excessives, que va fer, quan, inicialment Catalunya va ser el país convidat a la fira de Frankfurt, la Generalitat va optar només per escriptors que usessin la llengua catalana. Això li va generar forces critiques que han tornat a sortir ara recordant-li les seves frases punyents i també retraient-li la signatura en alguns manifests sobre temes de llengua, com en el darrer “Manifiesto por la lengua común”. La seva posició personal o política no condiciona o, no hauria de condicionar, la qualitat o interès literari. Però ja ho sabem estem en un país petit a on tots els literats   es coneixen i els apriorismes estan a l’ordre del dia. Ni de lluny combrego amb el que diu el “manifiesto” per ella signat però això no fa decréixer l’interès literari de la seva obra. I encara fa pocs dies publicava a la revista cultural Clarín un altre article carregant crec que desmesuradament contra el procés polític a Catalunya.   

Núria Amat i Noguera nació en 1950 en Barcelona. Llicenciada en Filologia Hispànica així mateix és bibliotecària i doctora en Ciències de la Informació. Ha estat professora en l'Escola de Bibliotecaris de la Universitat de Barcelona. Amat té una extensa obra literària que abasta des de l’assaig especialitzat fins la poesia i la novel·la, de les seves obres destaquen les de narrativa. I d’entre elles seleccionaríem: Todos somos Kafka, 1993, La intimidad, 1997. El país del alma, 1999. Amor i guerra és la seva primera novel·la escrita en català.

El títol d’aquesta novel·la es correspon clarament a la seva trama narrativa i al argument de fons. A la primera pàgina ja deixa clar quin és el missatge que vol trametre. “Si la gent, avui dia, no diu “t’estimo” és per por. Així eren també les persones d’abans. Tampoc deien “t’estimo” per por de matar l’amor en anomenar-lo. L’amor i la mort, però eren inevitables. El pensament, ambiciós. Homes i dones s’interrogaven constantment sobre al llibertat. Assumien riscos folls i deliberats per recordar que exilien i que la història s’encarregaria d’il·lustrar els seus conflictes, conquistes i catàstrofes.”

Dos parelles formen part de la història, la miliciana anarquista que atrau a Ramon Mercader però ella s’enamora d’un jove burgés que es detingut davant seu i la germana d’aquest detingut que es sent atreta des del primer moment per Ramon Mercader que és parent llunyà de la família burgesa. Amor a  primera vista que tenen una trajectòria diversa, Mentre Valentina, l’anarquista, i el burgés poden culminar el seu amor que acaba però amb la tragèdia de la mort d’ella i el naixement de la seva filla i els amors entre la jove burgesa que té una clara transformació amb l’agent soviètic Mercader que serà només unidireccional i amb l’engany permanent de Mercader cap el sentiments de Mercedes.

Història força apassionant per la relació dels personatges i també per la descripció dels entorns en que es desenvolupa, la Barcelona revolucionària, l’intent fallit de la reconquesta de Mallorca per part dels revolucionaris amb un fracàs notable, el terror dels agents soviètics i dels pistolers de la FAI, la vida a la presó Model, el front de l’Ebre, el camí de la retirada, el quintacolumnisme.... Tota una geografia de ‘horror de la guerra al front però també a la reraguarda amb actitud heroiques per convenciment o per necessitat de força gent que va treballar per ajudar a víctimes de la injustícia fos del bàndol que fos.   

La novel·la va plantejant tot el recorregut de Ramon Mercader, l’home que presumptament, ell mai ho va acceptar, va matar a  Troski i en el final de la novel·la s’analitza amb més profunditat aquest personatge i també la seva part final de la vida. Personatge silenciat per la seva família tal i com ha comentat la mateixa Núria Amat, que eren parent llunyans de l’assassí de Troski. Però evidentment que la novel·la és molt més, és la història de la supervivència de l’amor en els moments més tràgics i difícils com poden ser els moments d’una guerra civil i especialment ho van ser a la ciutat de Barcelona que a més de la batalla antifeixista hi va haver la vivència d’una guerra particular entre els mateixos antifeixistes. No és ben bé una novel·la històrica sinó que al ficció aprofita circumstàncies de la història de manera molt bé lligada.

L’obra té moments d’una gran emotivitat per la situació en que han de viure els personatges que malden per poder fer surar el seu amor en mig de l’esfondrament general de la societat catalana amb persecucions cruels i ferotges i amb revenges inimaginables en temps de convivència.

Ben escrita, amb creixent interès per les situacions que es van vivint, anàlisi dels personatges i de les seves reaccions amb les situacions que els pertoca viure.

De lectura força interessant.

Amor i Guerra
Núria Amat
Premi Ramon Llull 2011
Editorial Planeta
Barcelona, 2011

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!


Últims articles publicats


SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local