Literatura

La sergent Anna Grimm

Coberta

Coberta "La sergent Anna Grimm". Eix

Interessant novel·la policíaca que té com a protagonista a la sergent dels mossos d’esquadra Anna Grimm, una sergent que viu apassionadament els cassos que se li plantegen i amb un nivell d’exigència professional molt alt. En aquesta primera novel·la s’ha d’enfrontar a dos trames, per una banda una de caràcter més personal com és la desaparició de la seva germana Clara que ha deixat a la família en un estat de desolació absoluta i per altra banda la investigació d’un seguit de crims a la ciutat de Lleida. Són dos casos diferents però la sergent ha de conviure amb els dos i possiblement el de la seva germana pugui arribar a interferir en la feina que cal que faci per esbrinar la causa dels assassinats de Lleida.

Montse Sanjuan és Nascuda a Lleida el 1956. Es va  llicenciar en Ciències de la Informació (UAB) i en Filologia Hispànica (UNED). Treballa com a periodista i va formar part de l'equip de la revista lleidatana La Boira (1979). Va canviar el periodisme per la docència i ha dedicat la seva tasca professional a l'ensenyament de la llengua i la literatura. És també l'autora del bloc “Llibres llegits i per llegir” des de l'any 2006.

Ha publicat relats en diferents medis i va participar també en el llibre 365 contes, un any de contes. Al març del 2014 va publicar el seu primer llibre La sergent Anna Grimm.

La història es situa a la ciutat de Lleida, el descobriment d’un home assassinat fa que s’iniciï la investigació aplicant els protocols habituals, coneguda la identitat comença el treball d’intentar esbrinar en els àmbits més propers o familiars les possibles causes de l’assassinat. Res però fa pensar que en dies successius fins a quatre homes resultaran morts pel mateix sistema. Tot fa pensar que potser es tracti d’un assassí en sèrie però la sergent Grimm no creu que les fets vagin per aquí, més aviat la mort dels quatre homes sembla obra d’un professional, ja que les ferides segons els forenses són iguals i també perquè en els lloc dels fets no és possible trobar-hi cap cosa que la condueixi a trobar algunes proves.

Pressionada per la premsa i també pels seus superiors la sergent Grimm i el seu equip comencen a fer un treball metòdic, qui eren els homes morts? Quines vinculacions poden tenir entre sí? Quines famílies tenien?  I les possibles vinculacions amb aspectes foscos de la ciutat o amb malfactors.

Però tot sembla inútil no hi ha manera de trobar relació amb els morts fins que se’ls acut consultar els registres escolars del poble de Ribera de Segrià d’on sembla provenir un dels morts. Això els porta a relacionar a dos dels morts però encara cal trobar alguna relació amb els altres dos. Finalment i a través de cercar informacions i declaracions dels familiars estableixen una dissortada història ocorreguda fa anys en el poble de Ribera de Segre durant la seva festa major on els quatre homes van protagonitzar uns fets que sembla que ara retornin al present.

Coneguda la vinculació i els fets intenten trobar els testimonis i actors que els van protagonitzar per veure si tenen alguna relació amb els morts. La sergent Grimm s’entrevista amb una de les protagonistes dels fets de fa més de vint anys però tampoc en treu l’aigua clara tot i que tot comença a tenir sentit. Un parell d’observacions sobre els informes que s’han fet dels assassinats i també a  través de les   escoltes a un dels seu col·laboradors els porta lligar caps i a resoldre els crim de la manera menys previsible que ens puguem imaginar.

Tot lliga i cal afrontar malgrat tinguis dubtes la situació que conduirà a l’esclariment dels morts i a veure quin paper hi va jugar cada un dels implicats ens el fets.

Paral·lelament La sergent Grimm segueix entossudida en esbrinar que va passar amb la seva germana Clara desapareguda des de fa un any. Un seguit de casualitats, d’intuïcions i percepcions, un olor de colònia, trobar excompanys de la seva germana, comparant roba interior de la noia, investigant possibles relacions, la porta a establir relacions entre els fets i també les declaracions d’una coneguda de la Clara que ara viu fora del país la porta a establir també els paràmetres de la investigació que acaba bé, resolent el cas amb l’ajuda dels seus companys de la comissaria de Begur i salvant a la seva germana d’una mort gairebé segura fruit de la violència masclista.

El llibre està ben escrit i realment aconsegueix enganxar la lector per la trama i perquè els esdeveniments van succeint a un ritme trepidant , tot i que podries intuir bona part del que va passant  les giragonses que dona el relat va fent que puguis tenir diverses percepcions de com pot resoldre’s el cas. Tot sembla massa fàcil  però tot es complica per posar a prova la sagacitat de la Sergent Grimm que acaba resolent el cas de manera brillant però de manera tràgica i potser desconcertant per la personalitat de l’inductor dels crims..

Argument complex, les dues vies de les investigacions i de la trama que està molt ben pensada, i potser una mica previsible, però en absolut desmereix el treball de l’autora. La sergent ha resolt aquests primers casos i possiblement tingui encara una bona trajectòria amb més casos per resoldre.

La sergent Anna Grimm
Montse Sanjuan
Col·lecció Lo Marraco
Editorial Pagès editors
Lleida, 2014

Pots rebre al teu correu electrònic tots els articles d'opinió amb el nostre butlletí diari de titulars o amb el nostre butlletí setmanal. Inscriu-t'hi de manera gratuïta ara!Últims articles publicats


També et pot interessar

SEGUEIX-NOS

Si voleu rebre per e-mail les notícies de la setmana i la millor agenda cultural del cap setmana, apunteu-vos als nostres butlletins.

Butlletins gratuïts Subscriu-te ara!