Literatura

La noia del tren

Frederic Llopart 19-06-2016 13:25 Lectures 2021
Coberta de 'La noia del tren'. Eix

Coberta de 'La noia del tren'. Eix

Interessant novel·la amb els trets de thriller psicològic amb una trama prou complexa com per enganxar-t’hi i seguir la lectura gairebé sense parar. L’obra ha constituït un dels fenomens editorial i que ja en compten per milions els exemplars venuts i s’ha situat en els primer llocs de les llistes de vendes a diferents països.

L’autora abans de posar-se a escriure ficció, Paula Hawkins va fer de periodista durant quinze anys. Va néixer i es va criar a Zimbabwe, però viu a Londres des del 1989. “La noia del tren” és el seu primer thriller. S’ha publicat arreu del món i DreamWorks n’ha comprat els drets cinematogràfics. Ella mateixa explica que al llibre hi ha dedicat molts esforços, sense pretendre escriure un bet-seller a l’estil clàssic ha acabat esdevenint un dels llibres més venuts del l’any 2015. Hawkins va treballar per trobar una redacció adequada i que generi l’intriga necessària per seguir la lectura i ho ha aconseguit plenament.

La Rachel és una dona que travessa un moment mot difícil de la seva vida, per una banda encara no ha superat el trencament del seu matrimoni, s’ha quedat sense feina malgrat intenta que no se sàpiga ja que viu reallotjada a casa d’una amiga i per altra banda tots aquest entrebancs l’han portada a caure en la dependència de l’alcohol.

En aquesta situació de simular que encara va al treball agafa cada dia el tren que agafava quan sí que tenia feina, coneix el recorregut del tren i les aturades que habitualment fa en els semàfors abans d’alguna estació. Des de la finestra del tren es fixa en una parella a qui ella anomena la Jes i el Jasson per posar noms a unes persones desconegudes. A partir d’aquí la Rachel especula sobre una possible vida de la parella que cada dia les veu en situacions diferents. Un dia però descobreix la Jes amb actitud amorosa amb un altre persona que no és el  Jasson. A partir d’aquí es fa tot un seguit d’especulacions sobre aquesta situació nova que descobreix sense acabar de donar crèdit al que ha vist i a les fabulacions que ella s’havia fet de la relació de la parella que considerava una vida perfecta, tal i com ella hagués volgut tenir en la seva relació que es va trencar.

La visió de l’escena de la Jes amb el desconegut la trasbalsa tant que està impel·lida a baixar del tren i intentar esclarir el que ha succeït, però no ho fa entre altres coses perquè ben a prop de la casa de la Jes hi ha la casa que ella havia compartit amb el seu marit el Tom i que ara hi viu amb la nova parella, l’Anna.

La desaparició de la Jes, que en realitat es diu Megan, es converteix en notícia i trasbalsa a la Rachel que vincula la imatge que va veure, o la va imaginar a la possible desaparició. Com a bona ciutadana que és va a la Policia i explica el que va veure però és una testimoni de poca fiabilitat donada la seva situació i addicció. La trama s’embolica quan ella mateixa decideix investigar la situació i si la Megan ha estat assassinada o bé ha desaparegut voluntàriament, potser amb la persona que va veure amb ella?

La trama s’embolica i van succeint fets i situacions que van des de la relació entre la Rachel i l’Anna l’actual dona del seu marit amb intromissió de la Rachel en la seva vida i la necessitat de l’Anna de treure’s del damunt la llosa que significa pel seu matrimoni la Rachel.

En al seva deriva la Rachel entra en contacte amb el marit de la Megan /Jes per explicar-li el que va veure i intentar esbrinar si el marit té res a veure amb la situació.

Després de moltes situacions i records difusos d’aquestes situacions fruit del seu alcoholisme recupera la lucidesa momentàniament i veu clarament els fets que van succeir i acaba descobrint a la persona que va matar a la Megan.

Un gir sorprenent i un final espectacular per la manera com es desenvolupa el descobriment els fets.

Fins aquí es pot explicar perquè es fa difícil concretar l'argument d'aquesta obra sense donar pistes de qui pot ser el seu final i revelar i descobrir el que finalment succeeix amb una certa sorpresa, crec.

Els llibre s’estructura en capítols on cada una de les dones va explicant el que ha fet al llarg del dia, és aquesta quotidianitat la que va posant damunt la taula elements de la investigació i com els fets que van succeint amb una aparent rutina componen la trama, ben estructurada i ben travada amb la participació de diversos protagonistes que serveixen per lligar històries col·laterals a la història central.

El llibre s’estructura amb tres veus narratives, les tres dones que expliquen les situacions personals, les seves vivències i les seves elucubracions a l’entorn de les seves relacions, a més la trama es viu amb dos temps diferents, el passat i el present. Les tres protagonistes explicaran, amb les seves pròpies paraules i reflexions els fets que van passant i les possibles imbricacions que aquets poden tenir amb la desaparició de la Megan.

Especulacions, suposicions, retrets, històries complexes i realitats ben vives, tot plegat composa un relat que, aparentment monòton, va adquirint un ritme notable i un creixent interès.

Uns diàlegs ben estructurats i la superposició del plans temporals van confeccionant un relat global que avança amb velocitat cap el desenllaç.

El ritme, el desenvolupament de la trama, el realisme dels personatges fan que el llibre sigui de lectura ràpida i plaent.

Excel·lent història més que interessant per passar una agradable estona de lectura.

La noia del tren
Paula Hawkins
Editorial La Campana (Planeta en castellà)
Barcelona, juny del 2015


Negre sobre blanc, notes de lectura

Frederic Llopart

Frederic Llopart

passant planes...

Ensenyament

L'escola està matant la creativitat. La creativitat està matant l'escola

Jordi Larregola

Jo, des de la meva sala de professors al Baix Penedès, només puc pensar amb tota sinceritat que la mala escola potser mata la creativitat, però que només una escola exigent, amb alts nivells d'excel·lència, pot alimentar-la

ENQUESTA WEB

Per continuar reduint la taxa de tabaquisme a Catalunya, que el 2017 va arribar al mínim històric del 24%, Salut Pública busca noves accions que es puguin realitzar tant en la via pública com en l'àmbit privat

Et sembla bé que es vulgui prohibir fumar dins del cotxe?


No