Ensenyament

Hem d'escolaritzar el nostre fill?

Sílvia Torà Arbós 16-12-2016 17:48 Lectures 5237

Arxivat a:

Després de finalitzar els meus estudis d'educació infantil i complementar-los amb unes pràctiques en una escola bressol del meu poble durant 5 mesos, he decidit escriure aquest article per ajudar els quantiosos pares i mares indecisos que hi ha pel món, els quals, es troben en la gran disjuntiva d'haver de decidir si els seus fills i filles han de ser escolaritzats des dels 4 mesos o si haurien de seguir el seu creixement i desenvolupament en l'àmbit familiar.

Abans de res, m'agradaria esmentar que estic "parlant" des de la perspectiva d'una dona que viu a Espanya. És a dir, en un país que dictamina el següent sobre al que educació infantil es refereix:


1º Cicle ➤ Dels 0 als 3 anys.
Sent aquest VOLUNTARI i de PAGAMENT.

2º Cicle ➤ Dels 3 als 6 anys.
Sent aquest VOLUNTARI i GRATUÏT.

Ara, fem un cop d'ull als pros i els contres que presenten les dues parts.

 

Escolarització a casa

El nen / a no es relaciona amb els seus iguals.

Aquest fet pot portar a petites conseqüències en un futur, ja que no haurà après les normes socials necessàries per relacionar-se amb altres nens i nenes de la seva edat.

Els nostres fills es poden avorrir al trobar-se sols. Aquest fet podrà fer-los més tímids, menys sociables i més autoritaris.

Escassesa d'hàbits i rutines.

Al  trobar-se a casa, el nostre bebè no aprendrà els hàbits que s'ensenyen en una guarderia. Tampoc disposarà de les rutines que s'ensenyen en aquesta.

El nen/a es troba en el seu ambient.

En trobar en terreny conegut, els nens i nenes que siguin criats a casa se sentiran més segurs i disposaran de més confiança en si mateixos.

No hi ha la necessitat de matinar.

Com que no s’ha de complir amb els restrictius horaris de les llars d'infants i dels col·legis, el nostre nadó no s’ha d’aixecar d'hora.

Per no esmentar, que els nostres fills i filles, també poden estar de mal humor al no dormir tot el necessari.

Tracte individualitzat.

Al contrari que en una guarderia o en un col·legi, els nens que són criats a casa, poden posseir tota l'atenció del seu cuidador, ja que aquest no ha d'ocupar-se de més nens i nenes alhora.

 

Escolarització en l'escola bressol

Conciliació laboral i familiar.

Hi ha famílies les quals no disposen de familiars propers que els puguin ajudar tenint cura del petit mentre els pares treballen. En aquests casos, poder deixar els fills en una guarderia, és de gran ajuda per a aquestes famílies.

Deixem als nostres fills i filles amb professionals.

Al contrari que si deixéssim als nens en mans d'una mainadera, al deixar-los en una guarderia o en una escola, podem estar completament segurs que els nostres fills estaran cuidats per professionals, és a dir: deixarem als nostres fills i filles a cura de persones les quals han estudiat educació infantil i seran capaços de cobrir totes les seves necessitats, ja siguin cognitives o fisiològiques.

ATENCIÓ: Amb això no vull dir que no hi hagi situacions en què, per desgràcia, hi hagi negligències.

Major desenvolupament cognitiu.

Com he esmentat anteriorment, els nostres fills es troben sota la cura de professionals, el que vol dir que gràcies als seus anys d'estudi i dedicació, es troben preparats per proporcionar-los un aprenentatge mitjançant activitats lúdiques i una gran diversitat d'estímuls. Cal esmentar que a vegades, certs estímuls no poden ser proporcionats des de casa, el que a conseqüència desembocarà en un retard cognitiu.

Contraure malalties.

Molts pares opten per no portar els seus fills a l'escola bressol perquè aquests no emmalalteixin, al·legant que, almenys, un cop al mes, cauen malalts.

Deixeu-me dir que aquest aspecte també té el seu costat positiu: tot i que és veritat l'al·legat d'aquests pares, també és veritat que els nens contrauen malalties en no tenir un sistema immunològic igual de desenvolupat que els adults, però gràcies a això, el seu SI s'enforteix. Es podria dir que funciona com una vacuna.

A més, si un bebè no es posa malalta mai, al contreure-la a l'escola, serà pitjor, ja que no disposarà de les defenses necessàries.

 

Virus.

En ser tan petits, no tenen el sistema immunològic desenvolupat del tot. A causa d'això, els nostres petits estaran sempre exposats a totes les malalties que pul·lulen per la guarderia.

Els nens malalts no són benvinguts.

Seguint amb el punt anterior, has de saber que a les escoles i a les llars d'infants, tots els nens malalts, o aquells que presentin símptomes d'alguna malaltia, s'hauran de quedar a casa per evitar possibles contagis.

Tracte menys personalitzat.

Per molt que els  professors vulguin arribar a tots els nens escolaritzats al centre, de vegades això és impossible causa de la gran quantitat de nens i nenes que sol haver en una mateixa classe o en un mateix centre.

ATENCIÓ: Amb això no estic dient que no tinguin cura com cal als nostres fills, sinó que no és el mateix ocupar-se d'un o dos nadons que ocupar-se de vint, o més, alhora.

S'allunya del seu ambient.

Alguns nens poden sentir-se sols en no reconèixer l'ambient, ni a la gent que els envolta; el que al seu torn, els pot provocar ansietat.

Horaris d'obertura i tancament limitats.

Algunes famílies, sigui pel motiu que sigui, necessiten d'horaris flexibles, el que precisament escasseja en la llars d'infants o en els col·legis.

D'acord, pot ser que algun dia, de manera excepcional, acceptin quedar-se una estona més cuidant dels teus fills, però per norma general això no succeeix; així que si els teus horaris no són fixos, o canvien constantment, una escola bressol no és el més adequat per a tu.

Escoles bressol sorolloses.

En alguns moments, les llars d'infants no solen ser el lloc més tranquil: nens corrent, plorant, cridant, jugant ...

És per això que per als nadons de 3 mesos la guarderia serà un lloc sorollós i estressant, però per als majors de 2 anys, quan s'hagin acostumat, serà el paradís.

Complicat aconseguir plaça.

A causa de la gran demanda que hi ha a les llars d'infants públiques, és complicat aconseguir plaça.

En la meva opinió personal, crec que és millor que els nens i nenes comencin l'escolarització a l'escola bressol, encara que tampoc cal que comencin la seva escolarització el primer any de vida: també cal que estableixin llaços amb els pares, sobretot amb la mare, així que no veuria malament que fins l'any no es portés el nadó a la llar d'infants.

Un altre aspecte a tenir en compte és el següent: en el cas que algun dels pares no treballi, treballi a mitja jornada, o que fins i tot cap dels dos es trobin treballant, seria convenient portar al nen o nena a la guarderia encara que només fora al matí.

Bé, després d'haver llegit el meu article, quina opció tries tu? No dubtis a dir-m'ho en els comentaris!

Ens veiem estimats lectors. smiley

Més informació

T'ha interessat aquest contingut?

Subscriu-te al butlletí d'Eix Diari i rebràs la informació més destacada al teu correu electrònic

Mitjançant l'enviament del meu email confirmo que he llegit i accepto la política de privacitat.

Tribuna

Tribuna Oberta per promoure l’intercanvi d’opinions, el debat i la reflexió

Dret a vot

Als demòcrates que votareu NO

Dani Gàmez

Vull donar les gràcies a totes les persones que votareu, i que votareu que no. I us vull donar les gràcies perquè vosaltres també lluitareu contra el sistema establert

ENQUESTA WEB

El Parlament ha iniciat el tràmit per portar a la Mesa del Congrés dels Diputats la despenalització de l'eutanàsia i l'ajuda al suïcidi.

Ets partidari de la despenalització de l'eutanàsia?


No