Sostenibilitat

Sant Cugat Sesgarrigues, un poble envoltat de polígons

Polígons industrial de la Masia . Eix

Polígons industrial de la Masia . Eix

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

D’uns anys ençà, els nostres amics quan venen a casa no es poden perdre:

Sant Cugat Sesgarrigues està a la N-340 entre el polígon industrial de Sant Pere Molanta i Sant Cugat i els polígons industrials de la Masia i d'Avinyonet. Encara queden algunes vinyes per despistar, però el ciment els marca el camí.

Han passat anys des de l'aprovació del Pla d'Ordenació Urbanístic Municipal (POUM) de Sant Cugat Sesgarrigues (el 2006 en plena bombolla immobiliària), amb l’ampliació del poble i del polígon de la Masia.

Ampliacions fallides: als voltants de la plaça del Joc de la Rutlla encara hi ha solars buits i cases per acabar. I, pels carrers del polígon, naus de tota mida es venen, es lloguen o simplement es tanquen a l’espera d’anys millors.

Per això, no podem estar més en desacord quan, 11 anys després de l’inici d’aquest projecte, l'equip de govern està reactivant de nou el SUD 7 que suposa una ampliació del polígon com a primera part de la continuació d’aquest desgavell urbanístic.

Més totxo i més ciment per acabar amb terres de conreu i espais amables de vinya. Més totxo i més ciment per augmentar les zones industrials sense utilitzar, que generen especulacions i destroça del paisatge per tota la comarca.

Diran que calen indústries. I per què no s’activa primer un pla per omplir de treball les naus que ara estan buides? Per què construir-ne de noves?

Diran que calen llocs de treball. I el treball dels pagesos que es queden sense les seves terres per l’especulació urbanística, no compta?

Diran que calen cases. I tant! Calen habitatges de protecció a un preu raonable perquè el nostre jovent, si vol, pugui viure al poble. Per què no omplir primer els solars i les cases buides que hi ha?

Diran que l’impacte ambiental i visual es corregirà. 11 anys després encara no s’ha fet. El polígon continua allà ben visible des de la carretera, la zona esportiva i l’escola, sense un trist arbre que el dissimuli… com a la resta de polígons industrials d’aquesta comarca que es vanta de vitivinícola, amb cellers amagats rere els polígons industrials i amb vinyes aromatitzades per la contaminació de camions que entren i surten de les naus.

Encara hi som a temps. Volem que l’equip de govern actual faci una consulta al poble de Sant Cugat Sesgarrigues per tal que digui si vol la continuació del POUM amb aquesta nova ampliació del polígon i del poble i com la vol. Han passat anys d’especulació urbanística que ens ha portat a aquesta crisi que encara vivim i que si no fem res ens arrossegarà de nou.

I si volen especular, aleshores de què serveix tenir una Ecofira, de què serveix tenir una escola i una llar que siguin verdes i de què serveix fer res perquè el nostre futur sigui sostenible de debò si el que volen és caure en mans d'especuladors?

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!
SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local