C32

Pagament de les autopistes amb un cànon anomenat 'Vinyeta'

La Generalitat, des de la seva Consellleria de Territori i Sostenibilitat, hauria d'apostar per aquest model per a la utilització d'autopistes, com ja és fa a països com Suïssa i Àustria. Aquest model que proposa la plataforma 'No Vull Pagar C-32' i que recolzem, seria ben vist per als veïns i veïnes de la comarca i a més, milloraria la mobilitat i reduiria els incidents que pateixen els conductors a la C-31 al tram de les costes del Garraf.

La Generalitat no hauria d'esperar a la fi de la concesió de l'autopista del Garraf i que podria utilitzar aquesta de prova pilot i poder aplicar aquest sistema a mig termini a la resta d'autopistes Catalanes.

Els preus públics d'aquesta vinyeta per tipus de vehicles a Àustria aquest 2017 per exemple, es de:

Vinyeta per 1 any:
Motos € 34,40
Turismes y autocaravanes € 86,40

Vinyeta per 2 mesos:
Motos € 13,00
Turismes y autocaravanes € 25,90

Vinyeta per 10 días consecutius:
Motos € 5,10
Turismes y autocaravanes € 8,90

Aquesta vinyeta, es com un adhesiu que s'enganxa al vidre del vehicle "com el que ens estan arribant de la DGT", però que hauria de ser en el cas de Catalunya d'una vinyeta digital, ja no cal paper ni adhesius, estem al segle XXI.

Aquesta Vinyeta, tant si ets del pais com de fora, es podria comprar via app o via web de la generalitat.

En el cas d'Àustria, auesta vinyeta si ets de fora i has d'utilitzar l'autopista, es d'ús obligatori i per tant l'has de comprar amb antelació abans de fer ús d'aquestes.

També, en el cas de lloguer de vehicles, dins de d'Àustria, aquests ja tindrien pagada la vinyeta d'un any o en els casos que un vehicle portes un remolc, només necessita una vinyeta per al vehicle motor.

Jo, com a portaveu de Demòcrates de Catalunya, ho tinc clar, aquest és el model que ha de tenir Catalunya. Aquest sistema de pagament, ha se ser diferent al actual model fins ara vist, doncs no t'hauries de parar a cap barrera per pagar o recollir cap tiquet, i a més, no has de pagar per quilometres recorreguts, sino que es paga per circular per qualsevol autopista del pais durant el periode pagat. El control de les vies, s'hauria de fer mitjançant càmeres, on van registrant la teva matrícula a les entrades i/o en controls rutinaris per part del mossos d'esquadra.

El no tenir la vinyeta al dia, pot comportar a Àustria una sanció econòmica d'uns 120€ i el no pagament d'aquesta sanció, pot comportar una sanció administrativa d'uns 400€.

Els preus de la vinyeta, s'haurien de revisar per part de la Generalitat, però el que està clar i el que també es reivindica, són els preus abusius de gairebé la totalitat de les autopistes, però principalment la del Garraf que en el seu pas per Vallcarca, es de 6,68€ el viatge.

Vull deixar clar que des de la comarca del Garraf, ens mantindrem ferms amb aquesta proposta de la vinyeta per ús.

També crec, que la Diputació i la Generalitat, han de continuar fent esforços per a la millora de la seguretat en la C-31 a les costes del Garraf i a la congestió de la C-31 al pas per Cubelles per exemple. Si la vinyeta és poses en marxa, molts conductors que es desplacen sobretot en cap de setmana al Garraf i al Baix Penedès, utilitzarien l'autopista i deixarien de circular per l'interior. 

També, volem deixar clar que mentre s'estudiï la viabilitat d'aquest sistema que proposa la plataforma "No Vull Pagar C-32", creu necesari una rebaixa ja, del preu de la C-32 al seu pas per Vallcarca per als residents i que es compleixin els protocols establerts en cas d'incidències a la C-31.

Xavier Basart
Portaveu de Demòcrates de Catalunya al Garraf

Pots rebre al teu correu electrònic tots els articles d'opinió amb el nostre butlletí diari de titulars o amb el nostre butlletí setmanal. Inscriu-t'hi de manera gratuïta ara!

SEGUEIX-NOS

Si voleu rebre per e-mail les notícies de la setmana i la millor agenda cultural del cap setmana, apunteu-vos als nostres butlletins.

Butlletins gratuïts Subscriu-te ara!