Transparència política

Manca de participació ciutadana i transparència del govern municipal

Els cupaires lamenten que les promeses electorals de PdCat i ERC no s’hagin complert

CUP Sant Sadurní 16-05-2017 21:55 Lectures 906
Imatge de la roda de premsa que s'ha celebrat aquest dimarts a la tarda a la plaça de l'Ajuntament. Eix

Imatge de la roda de premsa que s'ha celebrat aquest dimarts a la tarda a la plaça de l'Ajuntament. Eix

El govern sadurninenc no ha fet els deures. En la primera meitat de legislatura PdCat i ERC no han treballat en dos dels punts que van presentar durant la campanya electoral del 2015: la participació ciutadana i la transparència. Tot el que ha proposat l’equip de govern ha estat pura façana per a callar les primeres veus crítiques. La realitat demostra que, a dia d’avui, Sant Sadurní no té mecanismes de participació ciutadana. A més, el pacte entre PdCat i ERC està segellat a qualsevol intent de col·laboració amb la resta dels partits polítics.

La participació ciutadana una assignatura pendent pel consistori sadurninenc

Durant la campanya electoral, les forces polítiques proclamaven el seu compromís amb la participació ciutadana. El temps ha demostrat que tant sols eren paraules buides. Ara que ja hem arribat a mig mandat queda ben clar que ni el PdCat ni ERC, tenen cap intenció de posar en marxa els mecanismes necessaris per donar veu i poder de decisió al poble. Exemples clars són les mocions que va presentar la CUP per fer un pla d’equipaments de manera participativa o per impulsar uns pressupostos participatius. Totes dues van ser rebutjades per l’equip de govern tot i ser propostes que gaudeixen d’un ampli suport social i que van en la línia del compromís que havíem adquirit tots els partits durant la campanya.

Per altra banda, s’han aturat la comissió encarregada de treballar en un nou Reglament Orgànic Municipal (ROM) que ha de permetre una implicació més directe de la ciutadania en la política municipal. Tot i que la moció sobre aquest tema va ser aprovada al setembre del 2015, la primera reunió no es va celebrar fins al juliol del 2016. Les reunions mensuals van aturar-se al febrer, quan un dia abans es va anul·lar la trobada prevista amb l’excusa de que el document presentat havia de validar-lo secretaria. Des de llavors no s’ha tornat a convocar cap més data. Un fet que demostra la manca de voluntat i bloqueig sistemàtic d’aquesta comissió per part del govern i la regidora de Participació Ciutadana, Maria Surià.

Cap indici de transparència política

Tot i que l’equip de govern afirma que s’avança en aquest sentit, la realitat és que la regidoria de transparència és totalment ineficient tal i com va reconèixer el mateix regidor Rojo. Des de la CUP només ens queda pensar que darrera d’aquesta manca d’interès hi ha quelcom més que deixadesa, hi ha una voluntat política clara de dificultar l’accés a la informació de l’acció de govern, tant de cara als ciutadans com de cara als partits de la oposició. Les demandes i propostes que s’han anat fent ni tant sols són escoltades. Una vegades més podem trobar l’exemple en la proposta que va fer la CUP per a realitzar un seguiment públic a través de la web de l’estat d’execució de les mocions aprovades al ple. Una vegada més republicans i convergents van fer valer la seva majoria per no aprovar la proposta malgrat que tots els grups de la oposició hi van votar tots a favor i respondre a una demanda de la majoria dels ciutadans de Sant Sadurní.

Cap a la Unitat Popular

CUP

CUP

Una porta oberta més per a la construcció d'una vila crítica, justa i igualitària

Ensenyament

Pam! El TDAH té una base genètica!

Jordi Larregola

Els alumnes amb TDAH necessiten un entorn regulat, amb límits. Els costarà seguir-los, es perdran sovint, però la seva absència els descontrola encara més

ENQUESTA WEB

El Departament de Salut està preparant una nova llei d'addiccions amb limitacions més àmplies contra el tabac davant un repunt del consum després d'uns anys de descens

Salut vol prohibir fumar a totes les terrasses. Què et sembla la mesura?

Molt bé
Malament