Aticle 155

Els fets del ¡Cu-cut! i el 155

Jordi Medina Alsina 29-11-2017 10:07 Lectures 629
Portada del setmanari satírit del ¡Cu-cut!. Eix

Portada del setmanari satírit del ¡Cu-cut!. Eix

El 25 de novembre de 1905 el setmanari satírit del ¡Cu-cut! va patir un assalt per part de l’exèrcit espanyol i la destrossa de la seva seu, juntament amb l’assalt a La Veu de Catalunya. És el que històricament es coneixen com Els Fets del ¡Cu-cut! El ¡Cu-cut! era un setmanari vinculat a la Lliga Regionalista que feia mofa de l’actualitat i l’analitzava en clau d’humor. En l’exemplar de la segona quinzena de novembre es va fer mofa de les contínues derrotes de l’exèrcit espanyol i això va provocar l’assalt i la destrossa de la seu d’aquest setmanari. Actuacions violentes i desproporcionades contra la identitat de Catalunya no ens deixen indiferents i en aquell aleshores tampoc ens hi van deixar.

Ja sabem que és evident que la història és l’acumulació de fets però, també és evident que la història l’escriuen els personatges. En el cas de l’ultratge dels Fets del ¡Cu-cut! van fer despertar un personatge important en la història de Catalunya: Francesc Macià i Llussà. El polític, fill de Vilanova i la Geltrú, havia cursat la carrera militar en la branca d’enginyeria i s’havia graduat com a tinent a l’Acadèmia d’Enginyers Militars de Guadalajara. En aquell aleshores, Macià era un militar espanyolista convençut i amic personal d’altes cúpules militars -fins i tot del rei Alfons XIII-. Tenia una bona vida assegurada pel seu èxit com a militar, com a enginyer i per la seva bona posició social però, els fets del ¡Cu-cut! van canviar-li la vida. No podia permetre les injustícies i tenia uns ideals ferms que l’empenyeren a ser conseqüent i a defensar-los. Va ser així com, per dignitat, va decidir posar-se en política. Una decisió que posteriorment el va dur a fundar Esquerra Republicana i a arribar a ser president de la Generalitat de Catalunya.

Avui, els fets del ¡Cu-cut! són la violència desproporcionada de l’1 d’octubre per part de la Policia Nacional i la Guardia Civil de l’estat espanyol, l’aplicació de l’article 155 del PP amb el suport de C’s i del PSC-PSOE, l’empresonament d’en Jordi Sánchez i d’en Jordi Cuixart, l’empresonament de l’Oriol Junqueras i la resta de conselleres i consellers del govern de la Generalitat i l’amenaça d’empresonament de la resta del govern que es troba exiliat a Brussel·les. Davant de tots aquests fets no podem restar indiferents i per dignitat hem de defensar les nostres institucions, els nostres representants polítics legítims i la nostra identitat com a poble. Avui Catalunya ens necessita, Macià som tota aquella gent que continuem mobilitzant-nos al carrer i en els CDR per fer-nos dignes i continuar alçats. I el que és evident, és que la història ens demostra que, per molts assalts i càrregues policials i militars que executin, Catalunya és i continuarà sent un país que no s’arronsa sinó que continua lluitant per la justícia, la democràcia, la dignitat i la llibertat. 

 

Jordi Medina Alsina, regidor del grup municipal d'ERC a Vilanova i la Geltrú.

T'ha interessat aquest contingut?

Subscriu-te al butlletí d'Eix Diari i rebràs la informació més destacada al teu correu electrònic

Mitjançant l'enviament del meu email confirmo que he llegit i accepto la política de privacitat.

Tribuna

Tribuna Oberta per promoure l’intercanvi d’opinions, el debat i la reflexió

Promoció econòmica

A la recerca del CIT del segle XXI

Miquel Casellas

Un cop més s'ha de plantejar la seva raó de ser i s'ha d'actualitzar o fer un pensament perquè sinó la crua realitat li marcarà un futur més aviat negre. Una entitat amb 67 anys d'història i que és un clar exemple de la realitat del comerç a casa nostra

ENQUESTA WEB

Una trentena de poblacions catalanes ja controlen la població de coloms amb pinso anticonceptiu. En un període de quatre anys es redueix fins a un 70% la plaga d'aquestes aus

Creus que el teu municipi té un problema amb la sobrepoblació de coloms?


No