THE TOURING EXHIBITION

L’exposició de Joc de Trons: 20 euros l’entrada, 15 euros les fotos, però cap euro per al català

Una gran productora com HBO i Ges Events, organitzadors de l'exposició, no van creure necessari contractar un professional que traduís els textos o que revisés, si més no, el que ja hi havia fet abans de portar-ho a impremta?

Gemma Beltran 05-12-2017 11:38 Lectures 3247
Armadures dels guerrers Immaculats a l'exposició de 'Joc de Trons', el 26 d'octubre del 2017. ACN

Armadures dels guerrers Immaculats a l'exposició de 'Joc de Trons', el 26 d'octubre del 2017. ACN

Ahir vaig visitar l'exposició de Joc de Trons que acull el Museu Marítim de Barcelona i, deixant de banda el fet que l'exposició és una simple U que es recorre en menys d'una hora i per la qual has pagat 20 euros per entrar, el que més mal em va fer va ser veure el menyspreu per la nostra llengua de qui ha organitzat l'exposició.

Ja hi ha hagut crítiques a Twitter i per això només reitero un fet que molts altres ja han expressat: una exposició que val 20 euros, que per cada foto te'n cobren 15 més i que no hi ha cap peça de marxandatge que baixi dels 25, no han considerat important invertir en una bona traducció o correcció del català?

Una gran productora com HBO i Ges Events, organitzadors de l'exposició, no van creure necessari contractar un professional que traduís els textos o que (si traduir era massa car, ehem...) revisés, si més no, el que ja hi havia fet abans de portar-ho a impremta? Als panells hi vam trobar errates (una ç trencada davant d'un verb, clarament un error de tecleig de l'ordinador), barbarismes, paraules sense accent i... la cirereta del pastís! Cap nom propi de la sèrie estava traduït al català.

El més lògic, tenint en compte que els llibres s'han publicat en català, és que els noms dels personatges i els llocs es mantinguessin com als llibres. Però suposo que el sentit comú és el menys comú dels sentits. Com a mostra, una frase extreta de la web de l’exposició: “L’espectacular peça central de l’emblemàtic Salón del Trono de Hierro, on els visitants podran visitar la seu del poder de los habitantes de Poniente en tot el seu esplendor".

Una passada, vaja.

La mostra 'GAME OF THRONES: THE TOURING EXHIBITION' dedicada a 'Joc de Trons' al Museu Marítim de Barcelona

Tribuna

Tribuna Oberta per promoure l’intercanvi d’opinions, el debat i la reflexió

Ensenyament

L'escola està matant la creativitat. La creativitat està matant l'escola

Jordi Larregola

Jo, des de la meva sala de professors al Baix Penedès, només puc pensar amb tota sinceritat que la mala escola potser mata la creativitat, però que només una escola exigent, amb alts nivells d'excel·lència, pot alimentar-la

ENQUESTA WEB

L'Audiència de Barcelona acaba de denegar a un home l'adopció dels fills de la seva parella nascuts per gestació subrogada. El tribunal recorda que el procediment és il·legal al país. La gestació per subrogació o per substitució, la maternitat subrogada o els ventres de lloguer són un dels temes que més divideixen la societat.

Creus que s'hauria de legalitzar la gestació subrogada al nostre país?


No