THE TOURING EXHIBITION

L’exposició de Joc de Trons: 20 euros l’entrada, 15 euros les fotos, però cap euro per al català

Una gran productora com HBO i Ges Events, organitzadors de l'exposició, no van creure necessari contractar un professional que traduís els textos o que revisés, si més no, el que ja hi havia fet abans de portar-ho a impremta?

Gemma Beltran 05-12-2017 11:38 Lectures 2769
Armadures dels guerrers Immaculats a l'exposició de 'Joc de Trons', el 26 d'octubre del 2017. ACN

Armadures dels guerrers Immaculats a l'exposició de 'Joc de Trons', el 26 d'octubre del 2017. ACN

Ahir vaig visitar l'exposició de Joc de Trons que acull el Museu Marítim de Barcelona i, deixant de banda el fet que l'exposició és una simple U que es recorre en menys d'una hora i per la qual has pagat 20 euros per entrar, el que més mal em va fer va ser veure el menyspreu per la nostra llengua de qui ha organitzat l'exposició.

Ja hi ha hagut crítiques a Twitter i per això només reitero un fet que molts altres ja han expressat: una exposició que val 20 euros, que per cada foto te'n cobren 15 més i que no hi ha cap peça de marxandatge que baixi dels 25, no han considerat important invertir en una bona traducció o correcció del català?

Una gran productora com HBO i Ges Events, organitzadors de l'exposició, no van creure necessari contractar un professional que traduís els textos o que (si traduir era massa car, ehem...) revisés, si més no, el que ja hi havia fet abans de portar-ho a impremta? Als panells hi vam trobar errates (una ç trencada davant d'un verb, clarament un error de tecleig de l'ordinador), barbarismes, paraules sense accent i... la cirereta del pastís! Cap nom propi de la sèrie estava traduït al català.

El més lògic, tenint en compte que els llibres s'han publicat en català, és que els noms dels personatges i els llocs es mantinguessin com als llibres. Però suposo que el sentit comú és el menys comú dels sentits. Com a mostra, una frase extreta de la web de l’exposició: “L’espectacular peça central de l’emblemàtic Salón del Trono de Hierro, on els visitants podran visitar la seu del poder de los habitantes de Poniente en tot el seu esplendor".

Una passada, vaja.

La mostra 'GAME OF THRONES: THE TOURING EXHIBITION' dedicada a 'Joc de Trons' al Museu Marítim de Barcelona

T'ha interessat aquest contingut?

Subscriu-te al butlletí d'Eix Diari i rebràs la informació més destacada al teu correu electrònic

Mitjançant l'enviament del meu email confirmo que he llegit i accepto la política de privacitat.

Tribuna

Tribuna Oberta per promoure l’intercanvi d’opinions, el debat i la reflexió

Promoció econòmica

A la recerca del CIT del segle XXI

Miquel Casellas

Un cop més s'ha de plantejar la seva raó de ser i s'ha d'actualitzar o fer un pensament perquè sinó la crua realitat li marcarà un futur més aviat negre. Una entitat amb 67 anys d'història i que és un clar exemple de la realitat del comerç a casa nostra

ENQUESTA WEB

Una trentena de poblacions catalanes ja controlen la població de coloms amb pinso anticonceptiu. En un període de quatre anys es redueix fins a un 70% la plaga d'aquestes aus

Creus que el teu municipi té un problema amb la sobrepoblació de coloms?


No