Impostos municipals

No era això, Guanyem, no era això

Davant de la informació feta arribar pel grup municipal de Guanyem Cubelles als mitjans on s’afirma que el govern de Cubelles “va mentir quan deia que no pujaria (sic) impostos al 2018”, el Govern vol expressar que, en cap cas, l’Ajuntament ni ha apujat l’Impost de Béns Immobles (IBI), ja sigui de forma explícita o “encoberta”, ni ha sol·licitat al ministeri d’Hisenda cap actualització de l’IBI al llarg del 2017, tal com maliciosament vol fer creure la formació monàrquica.

Arran d’un canvi legislatiu que havia d’entrar en vigor el 2016, segons els qual es deixaria d’aplicar l’increment del tipus de gravamen obligatori, la Direcció General de Cadastre va comunicar a l’Ajuntament la possibilitat d’acollir-se a l’article 32.2 del text refós de la Llei del Cadastre Immobiliari, que establia una actualització de l’IBI que permetia apropar els seus valors al 50% de la mitjana del mercat. Es proposava, doncs, un increment de la base de l’impost, però no del tipus impositius, que és el que depèn de l’Ajuntament.

Després de valorar-ho detingudament, i per tal de no minvar el volum d’ingressos de les arques municipals atès que la central Tèrmica també havia cessat la seva activitat, el Govern va decidir en data del 31 de juliol de 2015 aplicar als valors cadastrals de l’IBI el coeficient que pel seu increment establia la Llei de Pressupostos Generals de l’Estat “per a l’any 2016 i successius”. La mesura, doncs, era àmpliament coneguda per tots els regidors amb un mínim d’interès i coneixement del desenvolupament ordinari de l’acció municipal i, de fet, va ser utilitzada com a argument per diversos grups en el decurs de la sessió plenària del 20 de desembre de 2016, on es debatia l’aprovació dels pressupostos del 2017.

La decisió d’anar actualitzant cada any els valors cadastrals es va produir, doncs, fa més de dos anys i mig, és pública i notòria des d’aleshores, i es va aplicar, amb anterioritat, als exercicis 2016 i 2017, sense que el grup municipal de Guanyem Cubelles hi digués res al respecte ni hi posés cap objecció. La petició, per tant, no es produeix durant aquest 2017, tal com de forma manifestament malintencionada dóna a entendre el comunicat del grup municipal de Guanyem Cubelles, sinó que ja ve del 2015.

El Govern municipal de Cubelles reitera que al llarg del 2018 no apujarà els tipus impositius dels tributs municipals que són de la seva competència directa, ans al contrari, ha aprovat diverses bonificacions fiscals i d’altres urgents en matèria social.

Finalment, l’Ajuntament recorda que la ponència de valors cadastrals total de Cubelles és la més antiga de la comarca i que, segons dades oficials de l’IDESCAT, a Cubelles, el 2016, -darrera dada oficial a la que es té accés-, es va pagar en concepte d’IBI una mitjana de 355,5 euros, per sota dels 547,9 euros del conjunt del Garraf i els 484,6 euros de Catalunya. A més, la base impositiva de l’IBI a Cubelles és de 32.618,6 euros, menys de la meitat que a la comarca, que és de 72.544,6 euros, i lluny del conjunt del país, de 65.929 euros.

Pots rebre al teu correu electrònic tots els articles d'opinió amb el nostre butlletí diari de titulars o amb el nostre butlletí setmanal. Inscriu-t'hi de manera gratuïta ara!

SEGUEIX-NOS

Si voleu rebre per e-mail les notícies de la setmana i la millor agenda cultural del cap setmana, apunteu-vos als nostres butlletins.

Butlletins gratuïts Subscriu-te ara!