Pla Director d'Equipaments

Nous i millors equipaments però amb cap i una gestió participada (3)

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

Recentment s'ha presentat el Pla Local d'Equipaments a la ciutadania i des de la CUP, desprès d'un primer anàlisi, creiem que cal posar atenció en certes mancances del Pla pel que fa al seu plantejament inicial i les propostes que s'hi fan.

3. Decepció i descontrol amb el Mercat Vell

El febrer de 2016 la CUP presentàvem al Ple de l'Ajuntament de Sitges una moció que contemplava el camí per la recuperació municipal del Mercat Vell a través d'obrir un procés de participació ciutadana, amb finalització aproximada a finals del 2016, per decidir els usos que havia de tenir el Mercat Vell i, si era necessari, revisar i renovar anualment el contracte amb l'empresa Bacardí per tal de que l'espai no quedes buit al transitar de l'ús privat a l'ús públic. La moció va ser aprovada per una àmplia majoria del Ple amb 14 vots a favor i només 7 en contra.

Avui, dos anys i mig després, els acords d'aquella moció encara no han estat complerts pel Govern. Ni durant el 2016 ni el 2017 es va obrir el procés participatiu i ni tant sols es va fer la revisió del contracte. A dia d'avui la situació del Mercat Vell segueix sota les mateixes condicions del contracte signat pel govern Baijet el 2010, el qual es va esgotar el 2015.

El contracte de 2010 detallava unes amortitzacions per valor de 17.905€/any a 5 anys que va avançar Bacardí per l'adequació del Mercat Vell a les activitats que l'empresa hi volia realitzar. El pagament d'aquestes obres es retornava a Bacardí a través del descompte al cànon inicial, el qual sumat al descompte per publicitat de la marca Sitges, acabava resultant en un lloguer de 9.789€ anuals (815€/mes).

L'octubre de 2015 l'actual Govern cometia dos grans errors, el primer, la renovació del contracte de 2010 sense revisar-lo i, el segon, de més magnitud que el primer, mantenir el cànon de 9.789€/any sense tenir en compte que el descompte de 17.905€ per les inversions ja estava amortitzat i per tant s'havia de deixar d’aplicar. Així doncs a dia d'avui, no només l'espai segueix cedit sota les condicions privilegiades signades el 2010, sinó que fins i tot, durant els darrers dos anys i mig, l'Ajuntament ha regalat a l'empresa un total de quasi 50.000€.

Després de no haver seguit el rumb acordat al ple per la moció de febrer de 2016, el Govern portava a la darrera junta de govern local un nou contracte de renovació d'una durada de 2 anys prorrogable anualment fins a un total de 5 anys. Aquesta renovació implica una pujada substancial del cànon de 2010, tanmateix, res s'esmenta de tots els ingressos que no s’han cobrat els darrers dos anys i mig per les amortitzacions que ja s'havien esgotat.

Una de les realitats que marca el Pla d'Equipaments i que plana en els debats fin ara realitzats és molt clara: Sitges té una gran vitalitat associativa i cultural però té una gran manca d’equipaments culturals de titularitat pública. A més, si es volgués construir un nou espai cultural, hauria de ser ubicat allunyat del centre per la manca de sòl mentre que actualment el Mercat Vell, cedit a la promoció privada, reuneix 3 grans condicions:

- És un espai públic ja edificat i consolidat al centre de la vila

- És un espai d'alt valor històric, patrimonial i arquitectònic

- És un espai ja qualificat per ser destinat a equipament associatiu i cultural

Davant de la inacció del Govern en els darrers anys i del nou contracte que ara posa sobre la taula, el posicionament de la CUP continua essent el mateix que va aprovar el ple del febrer de 2016: compromís absolut per la recuperació del Mercat Vell. Tenim el convenciment de que es tracta d'un espai necessari per la vida cultural, associativa i social de la nostra vila, el qual seria molt més beneficiós per Sitges que estigués en mans d’entitats que realment vetllessin pels interessos culturals de la vila.

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!
SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local