Literatura

Ocho días de marzo

Frederic Llopart 13-06-2018 17:36 Lectures 669
Coberta de 'Ocho días de marzo'. Eix

Coberta de 'Ocho días de marzo'. Eix

Con este libro, lo mismo que con otros de la serie Mascarell, sólo intento hacer memoria histórica dentro del maraco de una mera novela policíaca. Asimismo la novela es un homenaje a los cientos de topos que vivieron escondidos en sus casas des de el final de la guerra civil hasta la muerte de Franco.....”

Declaració de principis de l’autor i certament es així. Cada actuació de l’ex-comissari Mascarell entronca amb alguns dels episodis que  van viure a la ciutat de Barcelona en els anys immediatament posteriors a la guerra civil.

Aquesta és una aventura de l’inspector s’afegeix ja a les publicades, Quatre dies de Gener, on sembla que ell dispara el darrer tret a Barcelona, que a les poques hores serà ocupada pels “nacionales”, per desmantellar una xarxa d’explotació de noies. Set dies de Juliol on segueix l’estela de la investigació del primer cas i es troba amb una xarxa de corrupció de la burgesia industrial del tèxtil. A Cinc dies d’octubre, el trobem cercant la tomba d’un jove mort mentre a Madrid hi ha un important judici contra un grup nombrós de maquis. I a Dos dies de maig, el trobem embolicat en un intent d’atemptat amb la visita de Franco a Barcelona. Tots els casos estan ambientats excel·lentment en una Barcelona de postguerra amb una recreació històrica dels moments en que succeeixen les accions del comissari Mascarell. A Sis dies de desembre a través dels seu vell conegut Lenin, un petit delinqüent es veu embolicat en una trama internacional sobre el contraban d’obres d’art robades pels nazis. A tres dies d’agost ha de resoldre en tres dies la mort d’un jove soldat de permís a Barcelona, aquí recupera algunes amistats de la seva època de policia. Ara torna amb Vuit dies de març.

Jordi Sierra i Fabra és una del autors més prolífics i reconeguts de la literatura catalana actual. S’explica que és un autor que va començar a escriure a la seva infantesa i amb poc més de dotze anys ja havia escrit la seva primera novel·la llarga. Aquesta precocitat va lligada a una gran capacitat de treball que l'ha portat a que fins ara hagi escrit més de 400 llibres i hagi estat traduït a nombroses llengües, es calcula que ha venut més de deu milions de llibres, xifra realment important i que el situa entre els autors més llegits de la literatura contemporània.

Sierra i Fabra té una llarga trajectòria en literatura infantil i juvenil. Ha obtingut la majoria del premis que es concedeixen de literatura Columna Jove, Vaixell de Vapor, Gran Angular, Ateneo de Sevilla, el Nèstor Luján de narrativa històrica i el Premio Nacional de literatura Juvenil a l’any 2007. Ha estat així mateix un estudiós de la música poc i rock, ha fet de comentarista i ha treballat per impulsar diverses revistes d’aquets gènere com Popular 1 i Super Pop.

Anys cinquanta. L'inspector Mascarell i la seva esposa, Patro, són a punt de ser pares en una Barcelona que sofreix un període d'agitació social a causa de l'augment del preu del tramvia.

En aquest context el comissari Mascarell reconeix a un dels seus subordinats en Pere Humet. Aquest ex-agent li comenta que va poder fugir amb els seus companys Piñol, Arnella i Matarrodona a l’exili i van acabar en un dels camps de concentració dels nazis, abans d’acabar-hi però van passar pel camp de refugiats de Argelès. Va sobreviure però va  viure una experiència brutal, a més de les continues tortures Humet va presenciar com un comandament alemany va desencadenar l'horror: va obligar a Piñol que matés d'un tret en el cap a Arnella. Després, el va obligar a fer el mateix amb Humet; la pistola solament tenia una bala i Humet va salvar la vida, no obstant això va jurar venjar-se de Piñol que a partir d’aquell moment va treballar pels nazis.

Humet explica a Mascarell que ha tornat a Barcelona clandestinament per venjar als seus companys. Sap que Piñol viu a   la ciutat i el busca per fer justícia. Al poc de veure’s amb Mascarell Humet apareix mort a casa de la seva cosina, la dona també és morta i acusen a un pretendent gelós. Mascarell no ho creu i començar a investigar per trobar a Piñol ja que creu que és ell qui ha provat la mort d‘Humet i la seva cosina.

A partir d’aquell moment Mascarell amb la seva perspicàcia i intel·ligència va lligant caps en base a les informacions que va trobant amb els familiars del seu antic col·laboradors morts a Mathausen.

La investigació és prou important però el llibre com tots els anteriors de la saga del Mascarell és una retrat fidedigne de la ciutat de Barcelona en els anys en que transcorre l’acció.

Aquí la vaga dels tramvies és un decorat per la investigació però també hi ha la descripció de la quotidianitat de la ciutat, els taxistes, les porteries de les cases i el seu paper d’informadors, el futbol...

Com sempre Sierra i Fabra estructura una molt bona narració, el seu estil àgil, directe i amb uns diàlegs hàbils mantenen l’atenció en la lectura i fa créixer la tensió del fil conductor.

Al final es fa justícia però entremig es produeixen fets realment sorprenents que encaixen a les mil meravelles en el guió de la novel·la.

 

Ocho días de marzo
Jordi Sierra i Fabra
Editorial Plaza y Janés
Rosa del vents en català
Barcelona 2017

Negre sobre blanc, notes de lectura

Frederic Llopart

Frederic Llopart

passant planes...

Ensenyament

Pam! El TDAH té una base genètica!

Jordi Larregola

Els alumnes amb TDAH necessiten un entorn regulat, amb límits. Els costarà seguir-los, es perdran sovint, però la seva absència els descontrola encara més

ENQUESTA WEB

El PSOE (122) guanya les eleccions i suma amb Cs (57) o amb Podem (42) i independentistes

ELECCIONS GENERALS. Després dels resultats del 28-A, quin pacte de govern prefereixes al Congrés?

PSOE + Podem + independentistes
PSOE + Ciutadans