Mobilitat

No veiem com a solució per la mobilitat, la plataforma Penedès Marítim

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

Des de la Xarxa Vendrellenca volem fer publica la nostra disconformitat sobre la adhesió de l’Ajuntament de Vendrell a la plataforma Penedès Marítim, que es va aprovar al Ple de dimarts, per que creiem que el manifest inicial no reflecteix les necessitats en aquesta matèria del nostre municipi, i per que considerem que la plataforma en si mateixa, no es l’eina adequada per arreglar els problemes de mobilitat a la comarca del Baix Penedès. També creiem que cal consultar a les entitats civils i plataformes per saber conèixer la seva posició sobre la matèria i portar una resposta consensuada. 

Des de la nostra taula de treball,  en llegit el manifest sota el qual s’ha creat la Plataforma Penedes Marítim per la millora de la mobilitat, que compta amb el recolzament de els consells comarcals de Baix Penedès i el Garraf i sèrie d’ajuntaments d’aquestes comarques, i que es va signar oficialment el passat dia 16 de gener davant de la darrera pujada dels peatges de la C32.

Nosaltres després d’analitzar el text del manifest, creiem un manifest d’aquesta magnitud sobre mobilitat, signat per totes aquestes entitats que representen a la ciutadania, ha de fer menció a tots els elements de greuge als territoris representats i en aquest sentit veiem  que no reflecteix les mancances en tots els àmbits del nostre territori en qüestions tan rellevants com poden ser el transport ferroviari a traves de la línea d’interior R4, que uneix la comarca amb el cinturo industrial de Barcelona que ni tan sols es menciona, ni les mancances infraestructurals de l’estació de Sant Vicenç de Calders, que es l’estació mes important de la comarca del Baix

Penedès i eix de línees ferroviàries, entre costa i interior; així com un element clau de primera magnitud, a la xarxa ferroviària de Catalunya. Nosaltres com a taula d’entitats del municipi de Vendrell considerem, que aquestes mancances al manifest,  son ja de per si mateixes, un nou greuge de l’Ajuntament de Vendrell capa els vilatans i vilatanes de Sant Salvador, Coma-Ruga i el Francas,  que formant part de la façana marítima, que fan servir la línea R4 i les infraestructures ferroviàries de Sant Vicenç de Calders.

Tampoc hem trobat cap referència a la necessitat de millorar la xarxa de carreteres secundaria dels territoris representants tot i que hauria de fer-se menció, ni cap menció explicita a la situació del transport col·lectiu per carretera, tot i que existeixen veritables problemes d’accessibilitat a quest tipus de transport que requereixen l’atenció dels poders públics. D’altra banda volem destacar, nosaltres pensem,  que els poders públics signants d’aquest manifest,  haurien d’impulsar a traves del mateix, l’ us transport públic en detriment del transport individual, com a element de preservació mediambiental,  no el veiem en cap apartat clarament ho reflecteixi. 

Pel que fa a el fons de la qüestió, i les peticions concretes que es fan referència a l’acord del la plataforma Penedes Marítim, podem estar d’acord amb el que es planteja, tot i que sabem que de tirar-les en davant, seguirem pagant nosaltres, convertint-se aquestes bonificacions, en l’augment a la partida de pagaments de peatges a l’ombra i això anirà en detriment dels diners que la Generalitat inverteix al territori en altres partides molt importants i necessàries. Nosaltres entenem que el consell comarcal de Baix Penedès i el Garraf i tots els ajuntaments que s’han adherit, han de treballar per posar sobre la taula totes les mancances que tenim als territoris en un espai comú, i treballar per arreglar-los.  Per que la mobilitat, es un element molt important pel desenvolupament del territori i evidentment, requereix de millores estructurals de calat,  que aquesta plataforma no reflecteix al seu manifest i que requereixen la atenció dels representants del poble que s’han adherit en nom dels ciutadans que representen a aquesta plataforma que engloba segon diu el manifest a mig milió de persones. La Xarxa Vendrellenca considera que s’han de crear espais de treball conjunts per tractar la mobilitat en tots els seus aspectes, i que aquesta plataforma, tot i que pugi tenir èxit, com la del Pacte de Barà, no es l’element adient per millorar aquest aspecte tant important pel desenvolupament territorial.

Pel que fa la consulta a les entitats i plataformes dels municipis, creiem que aquesta problemàtica avarca elements molts elements que requereixen de l’opinió i la aportació de la societat civil i en aquest sentit aquest no veiem que s’hagi fet res per consultar i poder proposar elements que demanar a la Generalitat.

Des de la Xarxa Vendrellenca i dintre del marc de treball de la nostra taula, tenint en compte que la mobilitat es un problema transversal, que forma part de la nostra llista de problemàtiques, van aprovar a la reunió planaria de Gener,  fruit d’una reunió amb representants de la Plataforma No Vull pagar, que estaven d’acord amb els plantejaments d’aquesta plataforma i que afegíem les seves demandes com a nostres. Pel que fa a la contra proposta de la plataforma Penedes Marítim, i davant d’unes eleccions municipals convocades per al pròxim mes de maig, farem una proposta concreat i consensuada  al Govern del Consell Comarcal del Baix Penedès que surti de les properes eleccions durant aquest any.

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!
SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local