Ple municipal

Gats, declarats veïns no humans de Vilanova i la Geltrú

Una iniciativa pionera, Vilanova i la Geltrú és el primer municipi de Catalunya que declara als gats veïns no humans. Dilluns al ple de la corporació es va dur a debat la moció presentada per Carmen Reina en col·laboració amb Ciutadania Activa per a la protecció de les colònies de gats i la declaració d'aquests com Veïns no Humans del nostre municipi, proposta que va tirar endavant amb els vots favorables de tots els grups municipals amb l'única abstenció de las CUP.

L'aprovació dels acords implica un compromís de concedir a aquests animals uns drets i protecció dels que a dia d'avui no tenen: dret al respecte, a viure i créixer en les millors condicions possibles, de llibertat que siguin pròpies de la seva espècie, a no ser maltractats ni explotats per plaer, ser abandonats sent això motiu de sanció, a ser protegits dels gossos deslligats, a l'atenció, cures i protecció per part dels veïns humans que siguin els seus tutors i en el cas de no disposar de tutors, passar a la tutela municipal que comptarà amb les mesures necessàries adequades per a la vida feliç d'aquest veí no humà, sent aquests drets i alguns més, defensats pel nostre ajuntament.

Els gats de carrer formen part de la fauna urbana de Vilanova i la Geltrú, no són plagues, no són reflex de brutícia, de fet els gats són animals molt nets. Al nostre municipi podem comptar fins a 14 colònies de gats controlades per la col·laboració d'associacions protectores i el seu voluntariat, que amb el seu temps, dedicació i diners substitueixen des de fa anys la tasca municipal, el nostre ajuntament només té control i seguiment municipal en 4 d'elles.

El treball de voluntaris i Associacions que actualment col·laboren altruista i desinteressadament per controlar la població i millorar la salubritat de les colònies, evitant a més les possibles molèsties veïnals, és clau en la nostra ciutat, però creiem fermament que l'Ajuntament s'hauria d'implicar més en aquest assumpte i vetllar pel control i bon funcionament de totes les colònies de gats dels nostres municipi, les associacions, voluntaris i voluntàries, alimentadores necessiten recursos econòmics de l'Ajuntament i una protecció reconeguda per aquesta activitat per evitar possibles conflictes amb veïns que no estan a favor d'ella.

Protegir i controlar les colònies de gats del nostre municipi, no implica imprescindiblement una despesa de personal, ja que el mateix voluntariat pot encarregar-se de dur a terme les actuacions pertinents i gestionar-la conjuntament amb la regidoria de medi ambient, no requereix d'un pressupost desorbitat, sent assequible assumir-pel consistori, a més, el pressupost necessari aniria reduint-se any rere any en tenir un control de natalitat de les colònies.

Ens alegrem del vot favorable a aquesta moció, declarar als gats ¨ Veïns no Humans de la Ciutat de Vilanova i la Geltrú perquè adquireixin uns drets, de defensa, contra l'abandonament, el maltractament etc ... i l'acreditació i reconeixement de la tasca altruista i sense ànim de lucre de les associacions protectores del municipi i tot el voluntariat.

Només cal acompanyar un dia als voluntaris i voluntàries alimentadores de les colònies de gats per comprovar una de les tasques que realitzen i això ho multipliquen per 365 dies a l'any. Els beneficis del control ètic de les poblacions felines són altes, però sovint, desconegudes pels veïns del nostre municipi.

El nostre profund agraïment a l'Associació Amics i Protectors dels Gats i a al voluntariat per la seva col·laboració i tota la feina feta. 

Pots rebre al teu correu electrònic tots els articles d'opinió amb el nostre butlletí diari de titulars o amb el nostre butlletí setmanal. Inscriu-t'hi de manera gratuïta ara!

També et pot interessar

SEGUEIX-NOS

Si voleu rebre per e-mail les notícies de la setmana i la millor agenda cultural del cap setmana, apunteu-vos als nostres butlletins.

Butlletins gratuïts Subscriu-te ara!