Pacte de govern

“El pacte entre JXC i el PSC estava firmat abans de les eleccions, no van dir la veritat”

Esquerra Republicana lidera des de dissabte, quan es va constituir el nou ajuntament, l'oposició al govern de Junts per Catalunya i el PSC. I ho fa després d'intentar construir un acord amb JXC per impulsar un govern 100% republicà, on els republicans asseguren que van fer tot el possible per convertir-ho en una realitat, i conclouen que “nosaltres tenim la consciència tranquil·la, vam fer tot el possible per arribar a un acord”.

Després de l'inici del nou mandat els republicans consideren que era necessari donar informació i explicar-se davant la ciutadania de com van anar les negociacions. En aquest sentit, Montse Espinosa va reconèixer que amb els resultats electroals “només era possible fer un acord amb JXC” i que malgrat que amb el PSC i VEC es podia establir un pacte que donés l'alcaldia als republicans “per principis ho vam descartar al minut u, no va estar mai sobre la taula”. La regidora Gemma Urgell va fer una defensa del govern 100% republicà com a motor de canvi i de repensar les formes de governar. Per Urgell un govern 100% republicà vol dir “més transparència, participació ciutadana, urbanisme social, posar les persones al centre de tot...” unes característiques que durant la negociació amb JXC es va comprovar que no compartien.

La crònica dels 10 dies

Els regidors Pere Sàbat i Salvador Campamà, que van formar part de l'equip negociador amb JXC, van explicar com es va anar desenvolupant les trobades amb JXC. Sàbat va lamentar que JXC negociés a doble banda ja que “el govern de Vilafranca no es subhasta, ha de respondre a un model de ciutat i precisament, hem constatat que JXC l'únic model de ciutat que té és el de garantir la jubilació política de Regull”. Per la seva banda Campamà va fer la cronologia de la negociació. El regidor republicà va explicar que JXC pretenia parlar en primer lloc de les cadires a l'ajuntament en lloc del projecte, un fet que des d'ERC s'hi van negar ja que prioritzaven arribar a un acord programàtic sobre què calia fer des del govern. Les trobades entre Junts per Catalunya i Esquerra van ser el 29 de maig i el 4, 7 i 10 de juny. Campamà va denunciar que no va ser fins a la tercera reunió que JXC va presentar un document amb les seves propostes prioritàries, que van ser 26 i de les quals Esquerra en va acceptar 24, fent cessions en àmbits claus. Un dels elements que des d'ERC es va desmentir és l'excusa que Regull fa servir per justificar el pacte amb el PSC. Davant les diferents visions sobre el pla de reforma del carrer del comerç, els republicans van proposar que el govern assumís la resolució que ha de dur a terme la comissió d'urbanisme de la Generalitat, una proposta que JXC no va validar.

Campamà va apuntar que el problema és que Regull volia quatre anys on el govern acceptés el que ell dictaminés sense cap debat o objecció. Per Campamà que el govern tingui una sola veu és imprescindible però fruit d'un acord del govern, no d'una imposició per part d'una de les parts. El regidor republicà va ser insistent en remarcar que des d'Esquerra Republicana es van fer moltes cessions per poder fer possible un acord, fet que no va ser correspost per part de JXC. I finalment, Campamà va considerar que la raó fonamental pel qual Regull va optar per pactar amb el PSC és “perquè els hi té la mida presa i com va dir 's'emmotllen' molt bé a JXC”, un fet que sabia que els republicans no farien.

Compromís amb la paraula

Per la seva banda la regidora Mònica Hill va fer una crítica dura pel pacte de Junts per Catalunya amb el PSC. Per Hill el pacte amb el partit que participat amb la repressió, que ha mantingut els presos i les preses polítiques tancades, que ha rebutjat qualsevol sortida negociada i que ha reiterat que si cal tornarà a aplicar la suspensió de les institucions catalanes és inacceptable. Per Hill aquest pacte és “el pacte de la vergonya” i va qualificar-lo de presa de pèl i de decepcionant pels propis votants de Junts per Catalunya. A més la regidora va assegurar que, vist com ha anat tot, es confirma el que sempre ha negat JXC, que el pacte amb el PSC era previ a les eleccions i que “no van dir la veritat durant la campanya”.

L'acte organitzat per Esquerra Republicana i que va reunir a un centenar de persones tindrà rèpliques als diferents barris de de Vilafranca durant la setmana que ve, amb parades informatives per poder explicar de tu a tu la situació actual amb els veïns i veïnes. 

Pots rebre al teu correu electrònic tots els articles d'opinió amb el nostre butlletí diari de titulars o amb el nostre butlletí setmanal. Inscriu-t'hi de manera gratuïta ara!

També et pot interessar

SEGUEIX-NOS

Si voleu rebre per e-mail les notícies de la setmana i la millor agenda cultural del cap setmana, apunteu-vos als nostres butlletins.

Butlletins gratuïts Subscriu-te ara!