Ple municipal

SOM VNG es queda sol defensant la gestió pública de l’enllumenat

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

El primer Ple del curs polític va estar marcat per tres temes: les bases de les subvencions pel lloguer per a joves, la privatització de la gestió de l’enllumenat públic, i el xantatge d’Endesa als ajuntaments catalans. Pel que fa al primer punt, SOM VNG es va posicionar favorablement, però va demanar que es faci molta més publicitat de la que s’acostuma a fer en moltes ajudes d’aquest tipus. Així doncs, el portaveu del grup municipal, Enver Aznar, va reclamar que no es quedi sense exhaurir una partida de per si ja limitada, així com va remarcar la necessitat d’incrementar la partida en els propers pressupostos per tal de fer que aquestes ajudes arribin a més joves, flexibilitzant alguns dels criteris per poder accedir. A més, també va defensar que és necessari regular el mercat de lloguer, i fins que no estigui a l’abast dels ajuntaments, aquest tipus d’ajudes no deixaran de ser pegats.

Pel que fa al contracte de l’enllumenat públic, SOM VNG es va mantenir en la mateixa postura que ha expressat des de 2016, quedant-se en solitari en la defensa d’aquest posicionament. El punt es va portar al ple d’urgència com a conseqüència d’una sentència judicial que obligava a modificar les clàusules del plec. Va sorprendre la defensa que va fer la regidora de la CUP, Marta Jofra, com a membre del govern, de la licitació que es va iniciar el 2016, sense cap tipus d’esmena a un projecte iniciat per la sociovergència. Des de la primera vegada que es va presentar el Ple, SOM VNG va manifestar que la privatització representaria una pèrdua de sobirania i de control per part de l’ajuntament, i que a més els beneficis de l’estalvi energètic només els veuria l’empresa. Per una altra banda, les noves lluminàries quedaran obsoletes un cop acabi el contracte, d’aquí a quinze anys. Per això, el regidor Enver Aznar va assenyalar que el mateix esforç que s’ha fet per privatitzar s’hauria d’haver fet per trobar els recursos tècnics i econòmics per mantenir la gestió pública.

Finalment, en el debat sobre el xantatge d’Endesa als ajuntaments catalans, la regidora Ester Franco va expressar la voluntat de SOM VNG a sumar-se al front comú contra aquest atropellament per part d’una gran empresa que trafica amb als nostres drets i fa xantatge als ajuntaments. Va prosseguir defensant el caràcter il·legítim del deute que la companyia exigeix als ajuntaments. D’una banda, perquè els subministraments bàsics són un dret, i no un privilegi. D’una altra, perquè es tracta d’una empresa que va ser privatitzada, i que va aportar uns beneficis de 1511 milions d’euros en mans d’uns pocs. Així doncs, el grup municipal va exigir la condonació d’aquest deute, i que es multi a Endesa si es produeix un sol tall de llum.

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!




SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local