Nou enllumenat públic, a prop de ser realitat

Neus Lloveras i Massana 24-03-2019 19:48 Lectures 795

Aquesta setmana ha tingut una notícia especialment rellevant per la ciutat, l’aprovació, per part del Ple municipal, de l’adjudicació del nou contracte d’enllumenat públic de Vilanova i la Geltrú. És rellevant, d’una banda, perquè arribar-hi ha estat un procés llarg i complex, a nivell tècnic i jurídic, que ha durat gairebé 5 anys. Però sobretot, és una gran notícia perquè, per fi, s’obre la porta a resoldre una llarga reivindicació de les vilanovines i dels vilanovins: disposar d’una xarxa de llum eficient i moderna, actualitzada. Poder gaudir d’aquest servei públic bàsic amb la confortabilitat que ofereixen les tecnologies actuals.

Estem parlant d’un pas endavant importantíssim en la qualitat de vida de la ciutadania. Tots sabem que ja fa anys que Vilanova i la Geltrú té una xarxa de llum pública obsoleta i fins i tot en alguns indrets precària. De fet, en les trobades amb els veïns i veïnes que he estat mantenint tots aquests anys als barris de la ciutat, les deficiències en l’enllumenat han estat una de les queixes sovint expressades.

El contracte d’enllumenat que ara es tira endavant suposarà molt més que renovar la xarxa i els punts de llum. Inclou altres prestacions que aproparan Vilanova i la Geltrú al concepte de ciutat intel·ligent, en què l’estalvi energètic, l’eficiència i la telegestió, en seran les principals característiques. Parlem de control centralitzat de la xarxa d’enllumenat i dels semàfors, de detecció automàtica d’averies i incidències, de control del rec de jardins, d’una millor qualitat de la llum...

Estem parlant d’una inversió, per part de l’empresa concessionària, de 16 milions d’euros en 15 anys, una de les inversions a la ciutat de més envergadura en molt de temps. Quan en podrem gaudir? La fórmula innovadora d’aquest contracte fa que la pròpia concessionària sigui la primera interessada a un ràpid i bon funcionament de la instal·lació, ja que l’estalvi energètic que s’obtingui forma part de la recuperació de la inversió. Així, doncs, s’ha calculat que tota la ciutat gaudeixi de nou enllumenat en dos anys.

Per tot plegat, des del govern municipal entenem aquest acord de Ple com una notícia molt positiva per tota la ciutat, que aportarà benefici directe a la ciutadania. Per això ens genera certa incomprensió l’actitud de determinats grups polítics, que d’una banda són molt actius en la visibilització de la problemàtica existent amb l’enllumenat, però de l’altra voten en contra de la solució al problema. Què hauríem de fer, doncs, continuar uns quants anys més a les fosques? Aquesta solució és bona, d’implementació relativament ràpida i econòmicament viable. 

Per al govern municipal, i per a mi personalment, és una satisfacció arribar al final d’aquest mandat corporatiu havent pogut deixar endegat aquest projecte de gran magnitud, que és una necessitat transversal i que suposarà, sens dubte, un avenç estructural en el funcionament de la ciutat.

Tribuna

Tribuna Oberta per promoure l’intercanvi d’opinions, el debat i la reflexió

Ensenyament

Pam! El TDAH té una base genètica!

Jordi Larregola

Els alumnes amb TDAH necessiten un entorn regulat, amb límits. Els costarà seguir-los, es perdran sovint, però la seva absència els descontrola encara més

ENQUESTA WEB

Imatge d'arxiu d'una espardenya de festa major

FESTES MAJORS. Dels balls i entremesos típics de les nostres festes majors, quin és el teu favorit?

Bastons
Pastorets
Cintes
Diables
Gegants
Capgrossos
Panderos
Gitanes
Valencians
Dracs (i similars)
Moixiganga
Falcons
Altres