Ensenyament

La mala educació*

Francesc Oliva Bueno 04-10-2019 11:35 Lectures 794
Francesc Oliva Bueno. Eix

Francesc Oliva Bueno. Eix

Quan el passat mes de maig el ple de l’Ajuntament va aprovar la moció a favor del Pacte contra la segregació escolar a Catalunya, ningú no va creure que servís de res. Ni ho va creure el govern, ni cap partit de l’oposició. Malgrat tot, només la CUP hi va votar en contra.

De fet, no calia ser un visionari. Som davant d’un govern de mentalitat conservadora que estimula la segregació escolar amb les seves receptes i que s’ha acostumat a conviure plàcidament amb percentatges que farien posar vermell a qualsevol. Durant la legislatura passada, va augmentar la concentració per escoles de l’alumnat vulnerable per raons socioeconòmiques. En alguns casos, les xifres s’enfilen per sobre del 40% del seu propi alumnat –a l’altre extrem, en canvi, n’hi ha que no arriben al 10%.

I què ha fet el govern, instal·lat en una negació de la realitat gairebé psicòtica? Superar-se. Superar-se perquè la primera acció post-Pacte no ha suposat la rectificació de l’inequívoc principi de llibertat d’elecció de centre, ni la creació de programes d’entorn, ni acords amb les entitats culturals i els clubs esportius de la vila a favor de la inclusió d’alumnat desafavorit, ni la recuperació del casal d’estiu municipal, ni el suport a projectes educatius innovadors en les escoles més afectades, ni la recuperació de les biblioteques escolars a les escoles públiques (qui les té, recordem-ho, és gràcies a les AMPA). La primera acció ha estat la retallada dels ajuts a l’escolarització en un 60%. Ras i curt. La primera acció ha estat l’expulsió de 2/3 de l’alumnat que fins ara es beneficiava del programa d’ajuts: del negacionisme a l’exclusió, de l’exclusió al fracàs més absolut de qualsevol intent d’assolir l’èxit educatiu.

I què hi diu el govern? Res. Es limita a picar-se ben fort al pit per cadascun dels 6 milions d’euros que s’inverteixen en educació. No s’adonen, però, que amb les dades de segregació a la mà tenim 6 milions de raons que justifiquen la seva pèssima gestió i la seva visió classista i excloent d’aquells que no formen part “dels millors”.

Aquest curs, Vilafranca continuarà destinada a no tenir una bona educació. Al contrari... (Vegeu-ne el títol*)

Francesc Oliva Bueno
Exregidor de la CUP de Vilafranca a l’Ajuntament

Tribuna

Tribuna Oberta per promoure l’intercanvi d’opinions, el debat i la reflexió

Ensenyament

Pam! El TDAH té una base genètica!

Jordi Larregola

Els alumnes amb TDAH necessiten un entorn regulat, amb límits. Els costarà seguir-los, es perdran sovint, però la seva absència els descontrola encara més

ENQUESTA WEB

Des que l'any 2006 la llei antitabac va prohibir fumar a l'interior bars i restaurants, molts establiments han optat per dotar de calefacció les seves terrasses a l'aire lliure. Es calcula que una terrassa amb quatre estufes en marxa 8 hores al dia emet tant CO2 com viatjar en cotxe 350 quilòmetres.

Què et sembla la prohibició de les estufes a les terrasses dels bars que algunes ciutats han començat a aplicar?


Malament