Pensions

Comentaris a les respostes sobre la motxilla austríaca

Iaioflautes i Marea Pensionista 20-11-2019 15:31 Lectures 733

Vam remetre la pregunta als quatre partits que s’han mostrat favorables a l’aplicació d’aquesta mesura. Què aportaria de positiu per a les pensions públiques l’aplicació de la Motxilla Austríaca? Podeu recuperar què és això de la Motxilla entrant a: https://www.eixdiari.cat/m/doc.aspx?idDocument=857534  i podeu llegir les respostes de cada partit entrant a: https://www.eixdiari.cat/m/doc.aspx?idDocument=85756 .

Avui publiquem els comentaris a les respostes de Ciutadans i Partit Popular. Un altre dia publicarem les respostes al PSC i al PDCAT.

Ciutadans ens diu que "el tema de la motxilla austríaca ha quedat en stand by", sense indicar les raons d’aquest canvi. Ciutadans va tenir la Motxilla Austríaca al seu programa i en parlava fins el juliol passat. Tant quan va negociar un possible gobierno amb el PP com quan ho van intentar amb el PSOE, era un element sobre la taula. Certament que rectificat és de savis, però amagar què es vol fer no és de savis, té un altre nom.

Diu també que advoca per "buscar l’estabilitat de les pensions a través del Pacte de Toledo per mantenir el poder adquisitiu". El Pacte de Toledo, 1995, va obrir una escletxa per a l’entrada de pensions privades en el Sistema de Pensions, amb els Fons d’Empresa. Això era quan les Pensions anaven bé. Quan van començar els problemes, no va servir per a res i el president del gobierno de torn es va saltar les recomanacions del P de T quan ho va creure oportú, com el 0,25% de Rajoy. No creiem que aquest organisme hagi estat la solució del problema en el passat ni que ho sigui en el futur.

Diu també que "amb el P de T cap partit podrà tocar la borsa de les pensions" El P de T es va mantenir fins la dissolució de les Corts, a l’abril de 2019, i des de l’entrada al gobierno de Rajoy, la borsa, la Guardiola de les Pensions, no ha fet altra cosa que anar a la baixa. El P de T recomana i el gobierno fa el que creu. Proposa "flexibilitzar l’accés a la jubilació habilitant fórmules que permetin avançar la jubilació sense que disminueixi la pensió" Aquesta flexibilitat, punt 182 del programa, està supeditada al temps de treball i a les cotitzacions. Això significa que els que han tingut un sou migrat, i actualment n’hi ha molts de sous escombraria, aquest dret seria únicament teòric.

Ens diuen que es "proposen allargar voluntàriament la vida laboral" (punt 184 del programa). La pregunta és: això ajuda a combatre l’atur? Si tenim present l’atur juvenil, no és una manera d’obstaculitzar l’accés dels joves al mercat de treball? Si hi entren més tard, no serà un inconvenient greu a l’hora de cobrar la pensió pública per manca d’anys cotitzats o els condemnarà a treballar més anys a la vellesa? La seva proposta és anar cap a una societat, com a Estats Units, on molta gent gran ha de seguir treballant per sobreviure?  

El Partit Popular diu que "es compromet a, si guanya les eleccions, implantar una motxilla austríaca". Això del compromís és relatiu, Rajoy ja va plantejar fer-ho i, com Zapatero havia fet anys abans, no es va atrevir a aplicar-ho. Ara, ho faria per criteri propi o per mandat de la UE?

Ens aclareixen que el contingut de la Motxilla "estaria destinat a remodelar el mercat de treball". I tant que el remodelaria, tots els contractes de treball serien, de fet, temporals. Si el contingut de la motxilla serviria, en cas d’acomiadament improcedent, com a substitució de la indemnització, l’acomiadament resultaria gratuït per a l’empresa. Té un nom: acomiadament lliure!

Ens expliquen que aquest contingut es formaria "amb una aportació  que l'empresa realitzaria cada mes sobre el salari del treballador a un fons de capitalització". L’empresa faria l’aportació amb l’1,5% del sou brut del treballador, per tant seria el treballador el que aniria omplint la Motxilla amb aquest 1,5% del SEU sou. Les coses pel seu nom.                                                                 

Diuen que el contingut de la Motxilla, "seria com un compte d'estalvi individual a nom de cada treballador". D’aquest compte d’estalvi, fons d’inversió fiscalment, l’entitat bancària o asseguradora que el gestioni en cobrarà entre un 0,85% i un 1,5% de comissió de gestió i no serà responsable del retorn dels diners si hi ha hagut pèrdues. Per altra part estarà subjecte a un impost del 19% quan es vulgui rescatar el contingut.

Segueixen afirmant que "aquest estalvi que es va generant durant tota la vida laboral del treballador, treballi on treballi, no és perdria mai perquè en respondria l'estat". El responsable del retorn serà l’estat? Per tant es pagarà amb els impostos, és a dir que ho pagarem tots i totes nosaltres, tots els que paguem impostos, que no és tothom. Els beneficis, però, per a la banca o asseguradora. Fantàstic!

Per acabar asseguren que "els diners de la Motxilla (menys el 0,8% o 1,5% de la banca, menys el 19% dels impostos), podrien ser utilitzats en cas d'acomiadament i/o com a complement per millorar la pensió de jubilació". L’atur i la robotització fan pensar que hi haurà situacions d’acomiadament (gratuït) i que caldrà utilitzar diners de la Motxilla. Per tant el complement de la pensió serà migrat, hi haurà Motxilla, però a dins, poca cosa, perquè un 19% se l’endurà la fiscalitat. Aquest complement es pot convertir en l’excusa perfecta per congelar les pensions i/o no actualitzar-les.

Resumint:

El propòsit de la Motxilla Austríaca sembla clar: acomiadament gratuït, pensions públiques de subsistència i Motxilla migrada per als treballadors i jubilats; guanys importants, i sense responsabilitat, per a la banca o asseguradora; acomiadament lliure i gratuït per als empresaris. 

Cartes a la direcció

Publica aquí el teu article d'opinió, comentari, denúncia, agraïment, etc, envia'ns un e-mail a opinio@eixdiari.cat

Ensenyament

Pam! El TDAH té una base genètica!

Jordi Larregola

Els alumnes amb TDAH necessiten un entorn regulat, amb límits. Els costarà seguir-los, es perdran sovint, però la seva absència els descontrola encara més

ENQUESTA WEB

Entitats ecologistes i animalistes demanen a les administracions públiques que es limiti l'ús de la pirotècnia per l'afectació a la salut de persones i animals per contaminació acústica i també per contaminació de l'aire.

Creus que s'hauria de limitar l'ús de la pirotècnia?


No