25N

La violència masclista és cosa de totes i tots

Segons un informe presentat per la Comissió de Violència Intrafamiliar i de Gènere de l'Hospital Clínic, en el que va d'any aquest hospital ha atès 396 víctimes per agressió sexual, i estima que a finals d'any aquesta xifra pujarà un 5,32% respecte el 2018. Xifra que s'ha triplicat des de 2005. Aquest informe també posa de manifest que el 2015, el 74% de les dones volia denunciar i el 2019 només el 51% ho vol fer.

Aquestes xifres reflecteixen una greu xacra a la qual hi hem de fer front com a societat i a títol individual. Des de l'àmbit familiar, educatiu, sanitari, laboral, social i amb les institucions públiques al capdavant. Amb l'educació en la igualtat com a eina fonamental. I tenint cura dels missatges que emetem en cadascun dels nostres actes.

La moció presentada per CUP, ERC i Vilafranca en Comú -a proposta de l'Assemblea feminista La Ruda- al darrer Ple municipal sobre la Convocatòria a les inscripcions de carrosses i comparses a la rua de carnaval 2020 de Vilafranca anava en aquest sentit. Aquesta moció demanava la implicació de l'Ajuntament en el foment del feminisme i l'antiracisme en tots els seus àmbits d'actuació. En aquest cas en la celebració del carnaval, vetllant per tal que les músiques utilitzades no siguin ni masclistes ni racistes. I condicionant l'import de les subvencions rebudes al fet de no utilitzar aquest tipus de cançons. El primer i el segon punt es van aprovar per unanimitat, però el tercer, el de les subvencions, va ser rebutjat per l'equip de govern -Junts x Vilafranca i PSC- i per C's, amb arguments com ara «que no es pot retallar la llibertat d'expressió» o que «això seria aplicar la censura» o bé que «no existeix violència masclista, sinó violència en general».

Potser no es pot aplicar la censura, però el regidor de Vilafranca en Comú, Ramon Arnabat, ho va dir ben clar: «segons quins missatges no poden ser subvencionats amb diner públic». I l'administració pública ha d'implementar polítiques valentes en Igualtat de gènere i estar molt atenta als missatges que s'emetin amb la seva complicitat. I és cert que la nostra societat pateix molts tipus de violències, i cal combatre-les totes. Però posar la violència de gènere dins el mateix sac que les altres violències és indecent; és fer més petit i menys visible un problema que cada dia és més greu. Això no va de llibertat d'expressió. Ni d'ideologia política.

Això va d'una xacra que ens afecta i ens interpel.la a totes i a tots. Una xacra a la qual hi hem de fer front des de la unitat, amb les institucions públiques al capdavant mostrant determinació i valentia.

Montse Romagosa
Vilafranca en Comú

Pots rebre al teu correu electrònic tots els articles d'opinió amb el nostre butlletí diari de titulars o amb el nostre butlletí setmanal. Inscriu-t'hi de manera gratuïta ara!Últims articles publicats


SEGUEIX-NOS

Si voleu rebre per e-mail les notícies de la setmana i la millor agenda cultural del cap setmana, apunteu-vos als nostres butlletins.

Butlletins gratuïts Subscriu-te ara!