Recollida residus

Per una millor gestió dels nostres residus urbans

Ramon Arnabat / Montse Romagosa 03-12-2019 13:02 Lectures 1022

En pocs anys hem passat de parlar de Canvi climàtic a parlar de Crisi climàtica. En paraules del Secretari General de l'ONU a la cimera de Madrid, el punt de no retorn el tenim a tocar. O actuem ja, o no hi serem a temps. I la vida de les properes generacions -de totes les espècies- estarà molt compromesa.

Calen accions a nivell individual i a nivell col·lectiu. I totes les administracions, des de l'estatal a la local, hi tenen el seu paper, afrontant els diferents reptes des dels diferents fronts. En el món local, un dels reptes més evidents és el de la gestió adequada dels residus urbans, que s'han convertit en un greu problema mediambiental i econòmic.

La Unió Europea ja el 2015 va començar a treure Directives en aquest sentit, amb l'obligació dels estats membres de reutilitzar o reciclar el 50% dels residus municipals el 2020 i el 70% el 2030. Catalunya recull de manera selectiva un 41,8% dels seus residus municipals i l’Alt Penedès un 44,5%, segons dades de 2018 i amb tendència a l’alça. A Vilafranca, en canvi, estem estancats en el 37,8%. A l’octubre de 2018 Vilafranca en Comú va presentar una Moció al Ple de l'Ajuntament, aprovada per unanimitat, en la qual demanem l’inici d’un estudi, realitzat per tècnics i en paral·lel al que estava fent la Mancomunitat, per explorar les opcions existents i optar per la que ens pugui treure d’aquest estancament. Demanem, també, mesures fiscals dirigides a premiar la pràctica de les tres R: reduir, reciclar i reutilitzar. A hores d’ara, encara no tenim ni l'estudi de la Mancomunitat, ni l’equip de govern ha fet res per millorar el sistema de recollida, ni per implantar incentius fiscals. Diversos municipis de Catalunya ja s'estan implementant sistemes que afavoreixen les tres R: recollida selectiva porta a porta, obertura de contenidors amb xips prèvia identificació de l’usuari, regulació dels horaris de recollida, mesures fiscals mediambientals i socials que incentiven les bones pràctiques. La implementació d’aquests sistemes de millora és fruit de polítiques valentes i eficients, que interpel·len a la ciutadania, a les empreses i a les administracions i que obtenen molts bons resultats. A Vilafranca aquestes polítiques són tan necessàries com possibles. I l'Ajuntament n'ha de tenir el lideratge. Cal que l’equip de govern es tregui la son de les orelles.

És per això que al darrer Ple -novembre 2019- hem presentat una Moció en el mateix sentit, en la qual demanem poder disposar, a la major brevetat possible, de l'esmentat estudi de la Mancomunitat. I, a partir d’aquest escollir un nou sistema de recollida de residus amb criteris mediambientals i socials, aprofitant que l’any 2020 s’ha de fer una nova contractació del servei de recollida de residus. Alhora que seria una bona senyal implementar ja en les Ordenances Fiscals del 2020 mesures que incentivin les bones pràctiques i penalitzin les insolidàries.

La creació d’una Comissió participada per tots els grups municipals del consistori per fer un seguiment de tot plegat seria la forma idònia per avançar. Sumant voluntats, ens en sortirem segur!

Ramon Arnabat / Montse Romagosa
Vilafranca en Comú

Cartes a la direcció

Publica aquí el teu article d'opinió, comentari, denúncia, agraïment, etc, envia'ns un e-mail a opinio@eixdiari.cat

Ensenyament

Pam! El TDAH té una base genètica!

Jordi Larregola

Els alumnes amb TDAH necessiten un entorn regulat, amb límits. Els costarà seguir-los, es perdran sovint, però la seva absència els descontrola encara més

ENQUESTA WEB

Davant de l'augment del risc de rebrot i dels positius, el Govern admet que treballen en noves restriccions que podrien passar per un confinament de cap de setmana o un confinament domiciliari durant 15 dies

Creus que és necessari un nou confinament domiciliari per controlar la pandèmia?


No