Literatura

Les Lleialtats

Coberta de 'Les Lleialtats' de Delphine de Vigan. Eix

Coberta de 'Les Lleialtats' de Delphine de Vigan. Eix

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

Delphine de Vigan ens proposa en aquesta novel·la Les lleialtats, seguir els processos de quatre personatges, dos nois preadolescents, la mare d’un d’ells i una de les mestres que tenen a l’institut. Tots quatre personatges tenen algun compte pendent amb la vida. La seva relació està fonamentada en els dubtes, les intuïcions, el descobriment de secrets familiars, les variacions de l’autoestima. Novel·la que explora neguits, i frustracions i que també deixa un petita escletxa a l’esperança. Malgrat la soledat, les ferides, els desencontres, hi pot haver alguna possibilitat de sortir del pou on estan posats els quatre personatges que interaccionen en la narració.

Delphine de Vigan (1966, Boulogne-Billancourt) viu a París i és mare de dos fills. L'any 2001 va entrar en l'escena literària francesa i poc després amb la novel·la No i jo (Edicions 62, 2007), centrada en l'amistat entre una adolescent inadaptada i una solitària jove sense sostre, va obtenir un gran èxit de crítica i públic, confirmat amb el Premi dels Llibreters francesos i va ser portada a la pantalla per Zabou Breitman; un ressò esdevingut internacional amb la traducció de l'obra a vint llengües. Les hores soterrades (Edicions 62, 2009) la va confirmar com una de les autores franceses actuals més rellevants, és també una de les obres que va tenir un notable èxit en la que es narra la història de l’encontre d’una dona, executiva d’una empresa i un metge dels serveis d’emergències i la relació que es crea i la relació que potser s’hauria pogut produir i Res no s'oposa a la nit on relata en to autobiogràfic la relació amb la seva mare que va obtenir un reconeixement ampli i nombrosos premis per la valentia de la narració i per la cruesa sense acarnissament d’una relació conflictiva i difícil, el llibre ha suposat la seva consagració crítica i de lectors. Ha obtingut el premi Renaudot, el premi de novel·la FNAC, el premi de la revista Elle, el premi de novel·la de France Télévision, i el gran premi Madame Figaro, i ha estat finalista del Goncourt, del Fémina i del Médicis, i alhora ha obtingut un èxit aclaparador de lectors. També col·labora en diversos projectes de guions i participa en un seguit de programes culturals en diverses emissores de ràdio i de televisió. Abans de Les lleialtats  va publicar Basat en una història real on afrontar la crisi de creativitat dels escriptors i les suplantacions de personalitat.   

A Les lleialtats, ens trobarem amb quatre personatges  protagonistes cadascú de la seva pròpia història i els creuaments que hi ha entre ells, en  Théo, un adolescent de 12-13 anys amb els pares separats de manera violenta, ell viu de manera inquietant aquesta separació i sobretot la situació del pare que va caient en el pou de la depressió i l’arrossega en molts moments. El seu amic Mathis amb uns pares que viuen una relació que amb el temps s’ha anat deteriorant tot i que en són conscients tampoc fan gran cosa per arranjar-ho, en Mathis tampoc viu de manera normal la seva relació amb el pares i acaba esdevenint el còmplice de borratxeres del Théo, l’Hélène, la professora de ciències naturals d’un institut que no ha pogut superat mai les pallisses que va rebre de petita que li van destrossar la vida i que es mou moltes vegades per les intuïcions que li fan observar detalls del Théo ja que considera que també és un infant maltractat. Finalment ens trobem a la Cecile la mare de Mathis, que viu una maduresa tranquil·la, abocada a la consulta amb un psicòleg, que descobreix per casualitat en l‘ordinador del seu marit un seguit de textos i un bloc on descobreix la veritat del marit. Fins el moment vivia amb una certa tranquil·litat, en una món força allunyat de les realitats que la rodegen, però el descobriment la portarà de manera impactant al món real.

L’Hélène és una professora d’institut que té un passat de maltractament per part del seu pare i per tant està molt sensibilitzada per aquestes agressions, creu veure en el Théo la possibilitat de maltractes i comença a investigar la seva vida i fent-ne un seguiment que alguns del seus companys i la mateixa mare del Théo creuen abusiva i innecessària, gairebé s’ha convertit en una obsessió saber més coses del jove i alhora explorar la vida que porta. En Théo sense esser conscient d’aquest seguiment s’ha iniciat en el món de l’alcohol, necessita oblidar l’ambient opressiu en que viu, una mare que no para de criticar amb vehemència al pare i un pare que ja sembla haver perdut l’esperança de redreçar la seva vida i ha entrat en una depressió. En Théo ha de fer equilibris per afrontar la situació i quan surt d’aquest ambient opressiu familiar recórrer a la beguda com element d’alliberament i d’oblit, l’acompanya en aquesta aventura etílica en Mathis, amb qui manté una relació d’afecte i d’aquesta lleialtat entre persones que encara que tingui els dubtes del comportament o que dubti del que estan fent per damunt de tot estar al costat del company. Una lleialtat que a vegades mal entesa pot comportar que tot entri en una dinàmica de la que difícilment se’n surt. El darrer personatge és la Cecile que viu entre la seva consulta amb el psicòleg i amb descobriments que trenquen la seva vida segura i plàcida. Descobreix una faceta del seu marit que la commociona i també descobreix les aventures del seu fill i intenta posar ordre a la seva vida intentant també fer-ho amb la dels altres.

L’Hélène, la professora, malda perquè hi hagi atenció seguiment del Théo, això li comportar algun que altre inconvenient i problema  però finalment serà ella que haurà de prendre la decisió quan en Théo estigui ja gairebé al final del pou en el que ha caigut.

A la novel·la hi ha de tot, la tensió de la vida, els secrets de la família, les mentides que serveixen per sobreviure, la soledat, el dolor, l’alcoholisme, els divorcis amb conseqüències negatives pels fills i les lleialtats que s’estableixen entre els protagonistes.

Relat contundent amb una narració sense floritures, planteig cru d’una realitat que no està massa allunyada de la que hem vist massa vegades en els nostres entorns.

Els vincles entre persones i com aquests poden enfonsar-nos o ajudar-nos.

Les Lleialtats
Delphine de Vigan
Col·lecció El Balancí nº808
Edicions 62
Barcelona juny del 2019

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!


Últims articles publicats


SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local