Avui declarem l’inici de l’any Josep Cañas

Xarxa Vendrellenca 01-01-2020 20:17 Lectures 565
Josep Cañas. Eix

Josep Cañas. Eix

Des de la Xarxa Vendrellenca a traves d’aquest comunicat declarem a tota la ciutadania, que avui comença l’any Josep Cañas en commemoració del 115 aniversari del seu naixement i per tant, tots els seus integrants ens comprometem a treballar per donar impuls a la seva figura i obra a tot arreu.

Josep Cañas i Cañas va ser un artista polifacètic baix penedesenc que va néixer a Banyeres del Penedès el 23 de maig de l'any 1905, i va morir al Vendrell l'any 2001. La seva obra com a dibuixant, escultor i escriptor és rica, diversa i transversal, ja que traspassa diferents gèneres artístics. El 23 de maig de 2020 es compleixen 115 anys del seu naixement i per aquest motiu, des de la Xarxa Vendrellenca, que és una organització civil del municipi de Vendrell integrada per 5 associacions de veïns del municipi i el Col·lectiu d'Aturats del Baix Penedès, en col·laboració amb la fundació Josep Cañas i l'Ajuntament de Banyeres del Penedès. Hem convingut, durant aquest any 2020, impulsar la seva figura i obra com artista polifacètic que va deixar un llegat etern, commemorant el 115 aniversari del seu naixement i declarar l'any 2020 "Any Josep Cañas".

L'obra de Josep Cañas, va traspassar l'art mitjançant les diverses formes d'expressió a través de l'escultura, els dibuixos, les obres teatrals, i els seus pensaments convertits en llibre, aquests són un dels pilars on descansarà eternament la cultura baix penedesenca. La seva obra escultòrica tan rica i diversa que a través de la seva vida va fer, avui corona espais molt diferents, entre altres ens podem trobar els monuments dels Castellers al Vendrell o a Vilafranca del Penedès, el monument a la Sardana de Montjuïc a Barcelona, o el relleu a les missions de la missió de Sant Carles Borromeo (Califòrnia). El seu llegat teatral és un relat singular del món en el qual vivia transcrit al paper. I així ho va deixar palès a través de les obres com "Camí d'espines" o "Vida o mort". Els seus pensaments escrits al llibre que porta per títol "Espines i flors" són la transmissió de les seves visions particulars del món on vivia i els seus dibuixos, una singularitat diversa i molt rica de tot allò que el mestre veia al seu voltant, que avui és, un fidel reflex del segle vint, transcrit al paper a través de "Els 700 rostres", una obra que recull dibuixos fets durant tot el segle vint. La seva obra a Mèxic una visió dels indígenes en la seva estada entre 1945 i 1953 o la seva obra protesta contra l'art modern "El Vandalisme Glorificat".

És per aquest motiu que des de la Xarxa Vendrellenca, amb el recolzament de la Fundació Josep Cañas, volem convidar-vos a tots  a participar en l'any Josep Cañas afegint-se a aquesta commemoració del 115 aniversari del seu naixement, fent actes des de les institucions i particulars que vulguin fer-ho, o participant en aquest actes per donar conèixer la seva singular figura a més de la l’obra rica i diversa.

Cartes a la direcció

Publica aquí el teu article d'opinió, comentari, denúncia, agraïment, etc, envia'ns un e-mail a opinio@eixdiari.cat

Ensenyament

Pam! El TDAH té una base genètica!

Jordi Larregola

Els alumnes amb TDAH necessiten un entorn regulat, amb límits. Els costarà seguir-los, es perdran sovint, però la seva absència els descontrola encara més

ENQUESTA WEB

Des que l'any 2006 la llei antitabac va prohibir fumar a l'interior bars i restaurants, molts establiments han optat per dotar de calefacció les seves terrasses a l'aire lliure. Es calcula que una terrassa amb quatre estufes en marxa 8 hores al dia emet tant CO2 com viatjar en cotxe 350 quilòmetres.

Què et sembla la prohibició de les estufes a les terrasses dels bars que algunes ciutats han començat a aplicar?


Malament