Conflicte Catalunya / Espanya

El conflicte que vivim els catalans en forma de conte

Màrius Calvet 05-01-2020 21:03 Lectures 732

Visc a Catalunya, i des de petit he viscut el conflicte entre Espanya i Catalunya. Moltes vegades se’ns aconsella que dialoguem per solucionar el conflicte, però hi ha un principi científic que diu: “Tot conflicte té solució, sempre que ambdues parts tinguin un objectiu comú”.

Fa més de quatre anys que cerco aquest objectiu comú entre Espanya i Catalunya i no l’he trobat. Pels que no viviu a Catalunya, us explicaré un conte que representa la situació que vivim: “Hi havia una vegada dues famílies que es barallaven des de feia molts anys. Vivien en una gran finca, una tenia la major part i l’altra una part molt més petita. Després d’una gran lluita, el líder de la família més forta li va dir al de la més petita que ells serien els únics propietaris de la finca, però que els deixarien seguir vivint en la parcel·la que havia sigut seva amb unes condicions: Haurien de treballar i el que guanyessin aniria directament a la família propietària. Ells els hi donarien diners per anar sobrevivint. Només podien parlar el seu idioma entre ells. I tot i viure, en una part de la finca, qualsevol situació de conflicte, es resoldria segons les disposicions de la família propietària. Durant generacions la família subordinada va estar demanant a la propietària un tracte més just. La resposta va ser sempre: ‘No. Sóc jo qui et salva de la pobresa i pots viure gràcies al que et dono’. Pero cada vegada aportaven més diners als propietaris i cada vegada en rebien menys, i a sobre els hi deien que, si no es portaven bé, els castigarien. De manera que, cada vegada més membres de la família sotmesa, s’adonaven que no seria possible cap canvi en un sistema tan tancat i intolerant. Creien que, per respectar-se a si mateixos: o compraven la part on vivien i que originalment havia sigut dels seus avantpassats, o demanaven ajuda a altres famílies de l’entorn per assolir la independència i construir una vida millor”.

Si substituïu les famílies i la finca pels espanyols, els catalans i Espanya, podeu entendre la nostra situació. Des de Catalunya us demanem que penseu en la nostra situació i ens ajudeu. Aquesta ajuda crearà una gran onada de força a favor de la defensa de la llibertat i la dignitat, no només de Catalunya sinó de tots els pobles del món.

Cartes a la direcció

Publica aquí el teu article d'opinió, comentari, denúncia, agraïment, etc, envia'ns un e-mail a opinio@eixdiari.cat

Ensenyament

Pam! El TDAH té una base genètica!

Jordi Larregola

Els alumnes amb TDAH necessiten un entorn regulat, amb límits. Els costarà seguir-los, es perdran sovint, però la seva absència els descontrola encara més

ENQUESTA WEB

La comarca del Garraf està registrant en els darrers dies un repunt dels casos de coronavirus entre la població i la Generalitat ha suspès els ingressos, les visites i les sortides de les residències de gent gran de Sitges

Creus que la població s'ha relaxat i no compleix amb les mesures de prevenció de contagis?


No