Festes populars

A propòsit de Sant Antoni, patró i festa de Vilanova

Sant Antoni Abat. Eix

Sant Antoni Abat. Eix

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

Sovint, qualsevol persona poc vinculada a la festa de Sant Antoni per motius gremials -per dir-ho d'alguna manera- acusa la festa de ser avorrida, repetitiva i poc oberta a la Ciutat. Jo no ho considero així però ho he sentit com un mantra.

Començant pel nom, la festa és anomenada dels Tres Tombs i això redueix, segurament, la seva organització a un sol acte, fet o, si m'apures, dia. Encara pitjor quan la subtitulem com la Festa Major d'Hivern. Per a fer-la de tothom, caldria anomenar-la pel nom dels segles: Sant Antoni.

I ara anem al moll de l'os. Si Vilanova i la Geltrú vol una festa patronal a l'hivern i manté, amb convicció, el 17 en festa local, tot s'ha de fer ballar al voltant de la data. Els Tres Tombs no deixaran mai de ser el tronc central de la celebració, dels que s'ha dit que eren els millors de Catalunya en moltes ocasions i, segurament, era ben cert. És una passada i clap-clap pels que es deixen bous i esquelles.

Aquest cap de setmana, a cinc dies del disset, s'ha fet un Correfoc, una cercavila amb balls nous i alguna imatgeria clàssica, una imitació en petit dels balls populars o parlats de l'Agrupa i el trasllat de la bandera. Anem a pams.

Del Correfoc, hi han sortit totes les colles de barri i la màxima representació de la Ciutat en foc -el Ball de Diables i el Drac-. A més, s'han convidat dos grups de nivell: el Ball de Diables de Vilafranca i el Drac de tres caps de Ribes. A més, podria sumar alguna cosa més, única, que el fes atractiu. I acabar en el marc incomparable infra-utilitzat que és la plaça de Sant Antoni. I el campanar? Pensem-hi. Això a sis dies del 17.

De la Cercavila, que al programa s'autoanomena "Solemne cercavila de balls i entremesos en honor de Sant Antoni Abat", en traiem un compendi de balls nous que encara ningú ha entès per quina raó han sorgit -primer- i, segon, ¿si han nascut en l'entorn geltrunenc, què hi fan a la festa més vilanovina? És, exclusivament, de totes la més vilanovina, la de sant Antoni. A més, aquests balls trenquen totalment l'estètica dels balls vilanovins de sempre i seran difícilment reconeguts com a tal. A més, no hi ha cap connexió entre aquest acte ultraparal·lel al seguici de la bandera i pregó, que té tota lògica que sigui el cap de setmana anterior. Això a cinc dies del 17.

De la representació de balls populars o parlats infantils que munta l'Agrupa, de la que el cap de setmana vinent en tindrem la versió en passa-carrers, sembla impossible lligar-la a cap acte tradicional de la festa i menys a la cercavila anterior. No cal ser un expert en vinagre per saber-ne raons. I, sigui dit de passada, no entro a valorar les versions infantils dels balls que és tot un debat a banda.

I mentrestant, el ball, la rifa de la toia, la bandera. La prefesta dels Tres Tombs, ara sí, ben enclavada en la prèvia.

Tot això, a cinc, sis, dies de la festa. I el 16 a la nit, què farem? I el 17 a la tarda, què farem? I al vespre? Sant Antoni com a excusa, no com a festa. Quin greu. Ens posem a programar bé? Sumem? Cedim?

La gent que capitaneja l'Associació dels Tres Tombs, organitzadors globals de la festa, té tota la meva confiança i són molt bons i hem tingut converses informals sobre mil coses que es podrien fer. Make Sant Antoni great again. 2021. A mi m'hi trobareu.

Sant Antoni ens guardi molts d'anys.

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!




SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local