Mobilitat ferroviària

ERC fa un crit d’alerta per l’augment dels trens de mercaderies per Vilafranca

Els republicans impulsen una campanya de conscienciació ciutadana en relació a les polítiques de transport públic i la seva aposta pel tren, tan rodalies com regionals, per millorar la mobilitat de la ciutadania

ERC Vilafranca 11-03-2020 17:31 Lectures 610
Roda de premsa sobre les propostes de mobilitat ferroviària. Eix

Roda de premsa sobre les propostes de mobilitat ferroviària. Eix

Més de 1200 trens de mercaderies passen cada mes per la línia de rodalies que travessa el Penedès. Aquest pas tant intensiu de trens es veurà augmentat a partir de la tardor quan s’obri el túnel de Martorell i que farà possible que el corredor mediterrani de mercaderies entri en ple funcionament. Esquerra Republicana vol posar sobre la taula aquesta problemàtica que afectarà greument la xarxa de rodalies per impulsar una resposta territorial. Pel regidor republicà Pere Sàbat “el tren és clau pel futur de Vilafranca i del Penedès, per això cal apostar per rodalies i regionals i treure els trens de mercaderies dels centres de les ciutats”.

“No pot ser que pel Penedès ens passin infraestructures que facin viure pitjor a la ciutadania”. Aquesta sentència contundent Sàbat resumeix el sentiment dels i les usuàries de rodalies, ja que amb l’augment de pas de trens de mercaderies, el transport de la R4 es veurà afectat per la sobresaturació de les vies. Sàbat apuntava que els usuaris patiran de nou una infraestructura que no dona resposta a les seves necessitats i va reclamar i exigir que l’Estat inverteixi tot el que ha promès a la xarxa de rodalies. Cal recordar que dels plans de rodalies 2008-2015 tan sols s’ha executat aproximadament un 5%. A més des d'Esquerra Republicana s'apunta que, ja sigui amb trens semi-directes o aprofitant el tercer fil amb els trens regionals, cal una millor connexió amb Barcelona i Tarragona.

Tren: mitjà sostenible i d'oportunitats

Des d’Esquerra Republicana es remarca que davant la crisi climàtica l’aposta per un transport públic no contaminant, com és el tren, ha de convertir-se en una prioritat. Millora la connectivitat, permet transportar centenars de persones en un trajecte i és un transport sostenible. Els republicans remarquen que davant les polítiques de sancionar cada vegada més als cotxes, per exemple per entrar a Barcelona, cal més que mai un transport públic que sigui eficient i sostenible. I aquest només pot ser el tren. L'aposta pel tren també és una aposta per la centralitat de Vilafranca i per generar més i millors oportunitats a la vila. Segons els últims informes actualment la ciutat està patint un procés cap a ciutat dormitori, ja que produeix menys llocs de treball que ciutadans té en edat de treball, una tendència que s'ha invertit en els últims anys. Per ERC el tren, si es fa bé, pot ser un dels elements que permeti crear nova ocupació de qualitat a la vila.

No perdem el tren!

Precisament, per posar de relleu la necessitat d’apostar pel tren i per alertar de l’augment dels trens de mercaderies Esquerra Republicana posa en marxa una campanya per reivindicar i posar sobre la taula solucions a les necessitats actuals.  Esquerra Republicana reivindica les propostes que ha anat duent a terme aquests últims mesos al ple municipal, com ara l’augment de freqüències de rodalies al Penedès allargant els trens de Martorell i Vilafranca fins a Sant Vicenç, l’aprovació del bus Vilafranca-UAB o la creació de l’Autoritat del Transport del Penedès per poder coordinar les polítiques de mobilitat al territori.

La campanya consistirà en accions a peu de carrer així com una xerrada “Mercaderies contra Rodalies” per debatre sobre solucions al pas d’aquests trens per la via de la R4 i com poder fer possible descongestionar la línia i aconseguir, d’aquesta manera, poder doblar les freqüències.

Posar solucions sobre la taula

Des d’Esquerra Republicana es considera essencial que es creïn espais territorials per poder acordar solucions i un programa conjunt per reivindicar. Consideren que cal acordar uns punts bàsics per poder tenir força per exigir a l’Estat i a la Generalitat canvis que millorin la vida de la ciutadania. En aquest sentit Sàbat va reclamar que a Vilafranca s’impulsi un Acord de Ciutat on es marqui una estratègia compartida entre la majoria de forces polítiques per reivindicar aquestes millores necessàries pels usuaris i per Vilafranca. En tots els plens on s’ha debatut aquests temes el govern municipal hi mostra bona predisposició i s’emplaça a una Junta de Portaveus o a un Consell Municipal pel Transport Públic, però a hores d’ara encara no s’ha mogut res. Els republicans afirmen que “no podem perdre el temps, perquè acabarem perdent el tren” i tornen a posar-se a disposició per sumar forces per reclamar les accions per assegurar un servei ferroviari digne i al servei de la ciutadania.

Esquerra Republicana

Esquerra Republicana

Esquerra Republicana

Informació i opinió sobre la vida municipal

http://www.esquerra.cat/garraf

Ensenyament

Pam! El TDAH té una base genètica!

Jordi Larregola

Els alumnes amb TDAH necessiten un entorn regulat, amb límits. Els costarà seguir-los, es perdran sovint, però la seva absència els descontrola encara més

ENQUESTA WEB

Entitats ecologistes i animalistes demanen a les administracions públiques que es limiti l'ús de la pirotècnia per l'afectació a la salut de persones i animals per contaminació acústica i també per contaminació de l'aire.

Creus que s'hauria de limitar l'ús de la pirotècnia?


No