Transparència

L’Ajuntament de Sant Sadurní torna a suspendre en matèria de transparència

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

Els resultats del Mapa Infoparticipa del Laboratori de Periodisme i Comunicació per a la Ciutadania Plural (LPCCP) de la Universitat Autònoma de Barcelona tornen a suspendre a l’Ajuntament de Sant Sadurní en matèria de transparència. Després d’analitzar la web municipal en base als diferents ítems que es desprenen del compliment de la llei de transparència, els investigadors del LPCCP conclouen que l’Ajuntament sadurninenc només en compleix el 47’92%. Aquest resultat és el segon més baix, només superat pel resultat de l’any 2017 que va ser tan sols del 46’15%. No obstant, els resultats del darrer informe suposen una baixada del 2’18% respecte els resultats de l’any anterior en que l’ajuntament arribava tot just a la meitat exacte de compliment dels requisits de la llei de transparència. Els resultats d’enguany suposen un descens del 15’54% respecte als millors resultats obtinguts pel consistori, a l’any 2016.

Alguns dels ítems analitzats i que l’Ajuntament de Sant Sadurní no publica a la seva web municipal, tal i com indiquen les bones pràctiques de la llei de transparència, són per exemple les retribucions de les regidores i les declaracions d’activitats i d’interessos, dades que la CUP ha demanat en reiterades ocasions que fossin publicades en un lloc de fàcil accés. El Mapa Infoparticipa fa constar que a la web municipal tampoc es publiquen els acords de la Junta de Govern ni el pla de treball de l’executiu a banda de qüestions econòmiques essencials com l’estat d’execució del pressupost ni les liquidacions dels pressupostos d’exercicis anteriors. L’estudi també denuncia que no es publiquen els convenis signats per l’Ajuntament ni les despeses en campanyes de publicitat institucional, qüestions bàsiques d’higiene democràtica que el govern d’ERC i JxCAT no facilita a les sadurninenques.

Des de la CUP considerem que l’alcalde Josep Maria Ribas (ERC), com a regidor de transparència i comunicació, té una voluntat evident de desatendre el compliment dels requisits bàsics que apunta la Llei de Transparència i que hi ha una voluntat explícita de mantenir a la població desinformada sobre les qüestions que afecten a la vida política municipal, especialment pel que fa a l’activitat de l’equip de govern.

La CUP de Sant Sadurní vol recordar que a l’any 2018 ja va presentar una moció en la que es demanava que l’Ajuntament complís els estàndards de transparència entenent que el dret a la informació és un dret fonamental de tots els ciutadans que està essent conculcat. En aquell moment la moció va ser aprovada amb el compromís de l’equip de govern, format pels mateixos partits que el govern actual, de que s’assoliria un resultat òptim abans d’acabar el passat mandat. Des de l’any 2018 en que es va aprovar la moció, s’han realitzat dos nous informes en que l’Ajuntament de Sant Sadurní ha empitjorat els resultats any rere any. Així mateix, la CUP també va presentar una moció l’any 2016 en la que es proposava que es publiquessin el seguiment dels acords de ple però en aquella ocasió tant ERC com el PdCat hi van votar en contra al·legant que ja s’hi estava treballant però sense que al cap de quatre anys s’hagi traduït en cap acció concreta, cosa que demostra que cap dels dos partits de govern tenen cap interès real en treballar per fer l’Ajuntament més transparent.

La CUP exigeix a l’alcalde i regidor de transparència i comunicació, Josep Maria Ribas, que atengui les seves obligacions i treballi en la línia de millorar la transparència del consistori per tal d’assolir en el proper any uns resultats que ens situïn com a mínim en l’assoliment del 63% (resultats que tenia l’Ajuntament l’any 2016)  dels ítems analitzats pel Mapa InforParticipa i amb la perspectiva de complir el 100% dels requisits plantejats per LPCCP abans de 2022.

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!
SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local