Aparcament Hospital

Les mentides del regidor Palacios sobre l’aparcament de l’Hospital de Sant Camil

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

El passat dimecres es va conèixer la notícia que VNG Aparcaments cedia la gestió de l’aparcament de l’Hospital Sant Camil al Consorci Sanitari de l’Alt Penedès i Garraf (CSAPG).

Segons es va explicar mitjançant la premsa, s’ha fet de manera pactada amb el CSAPG, donat que aquest ha pagat a VNG Aparcaments per la seva instal·lació i la maquinària que s’utilitzava. I des de l’1 d’abril la gestió és a càrrec del CSAPG.

Així mateix, el regidor de Mobilitat de l’Ajuntament de Vilanova i la Geltrú, el senyor Antoni Palacios va remarcar que el motiu principal que va propiciar aquesta decisió va ser textualment “ Aquest aparcament tenia un problema de dèficit des de que el govern de Sant Pere de Ribes, va decidir unilateralment fer-ne l’aparcament gratuït que hi ha a l’entrada de l’Hospital.”

Per acabar es va esmentar, que el passat Ple de maig de Sant Pere de Ribes es va aprovar una moció per finalitzar el contracte amb VNG Aparcaments.

Després de totes aquestes afirmacions, s’haurien de contrastar una mica amb la informació existent.

L’aparcament de pagament de l’Hospital de Sant Camil es va iniciar l’any 2009 entre la Fundació Hospital Residència Sant Camil i VNG Aparcaments, sota el nom de la marca “Estaziona”, perquè segons el propi gerent, Javier Martínez Gómez, “no era apropiat sortir a l’exterior amb el nom de VNG Aparcaments”.  Però, a la vegada, reconeixien que era necessari sortir del municipi per continuar creixent i garantir la viabilitat futura de l’empresa. Recordem, empresa municipal.

Segons el regidor Palacios, es va originar un dèficit quan es va establir l’aparcament gratuït. Això és rotundament fals. Les pèrdues de l’empresa en aquest aparcament es van generar des de l’inici amb uns valors anuals de -100.00€, incrementant al pas dels anys fins gairebé els -300.000€.  Es pot veure com hi ha un increment del dèficit significatiu arran de l’aparcament gratuït el 2016, però la realitat és que des de 2009 fins 2016 ja s’havia acumulat un dèficit superior a -900.000€. A finals de 2018, el resultat comptable se situava en gairebé -1.600.000 €.

2009

2010

2011

2012

2013

Total

-95.851 €

-114.077 €

-128.854 €

-138.800 €

-149.607 €

2014

2015

2016

2017

2018

 

-1.575.958€

-176.911 €

-100.722 €

-193.080 €

-285.987 €

-191.984 €

Dades facilitades per l’empresa VNG Aparcaments

Tot i aquestes xifres, del que estem parlant quan es fa l’aparcament gratuït des de l’Ajuntament de Sant Pere de Ribes és de les següents dades:

Hospital Sant Camil

Hospital Sant Antoni

Passeig Marítim Vilanova

2,70 €/h (2019)

0,25 €/h (2020)

1,80 €/h (2020)

Dades obtingudes del web de VNG Aparcament i del propi ús

No pot ser, que sigui més car anar a visitar a una familiar malalta a l’Hospital Sant Camil, que anar al Passeig Marítim de Vilanova i la Geltrú, si l’empresa gestora és la mateixa. Ja no parlem que ens consti 10 vegades més anar a Sant Camil que a Sant Antoni. Això és de traca i es tracta d’un greuge comparatiu.

Cal mencionar, que aquest cost també l’havien d’assumir les treballadores del propi Hospital Sant Camil. Cada dia per anar a treballar, pagaven una quota anual. Tot s’ha de dir,  inicialment a les treballadores se’ls va comunicar que seria un únic pagament durant la seva vida laboral, però bé, va acabar en una quota anual.

En el moment en el que es menysté a la ciutadania en una cosa tan bàsica com la salut de la gent, no es poden donar lliçons i menys, homòlegs de les polítiques del senyor Calvet. Quan el que volen és pensar abans en els calers que en el servei, és quan sorgeix el problema. Recordem, és una empresa municipal gestionant un aparcament d’un Hospital Comarcal.

Per tots aquests motius vam presentar una moció per eliminar l’aparcament de pagament o inclús expropiar-ne els terrenys de l’aparcament de l’Hospital Sant Camil. Malgrat que es va presentar el maig, i sembla que es va rescindir el contracte a l’abril, no exclou l’esperit de la moció. Si les coses es fessin amb transparència, no hi haurien tants dubtes.

De fet, en el recent treball publicat per la nostra ex-regidora Gertrudis Conde Poveda, Sanidad Pública, acceso privado: 10 años pagando (2019), ha detallat molt bé la nefasta gestió en aquests anys per totes les parts. Es descriu la manca de transparència de la Fundació, l’increïble increment del pagament anual d’un cànon per l’ús de terrenys, etc. Un despropòsit d’accions i situacions, que ens han portat fins on estem avui.

Però això, no ha de quedar aquí, ara toca reclamar i exigir al CSAPG una gestió responsable i ètica, fins a aconseguir la gratuïtat de l’aparcament, aquí a Sant Pere de Ribes i a tot Catalunya, tal i com van fer a les Illes Balears, que del passat 30 d'octubre de 2018, el Parlament Balear va aprovar la Llei 11/2018, inspirada en el principi constitucional d'igualtat en les condicions d'accés als hospitals públics en funció de la zona de residència. Sempre pensant en la pública primer.

Daniel Carabantes Segura
Fem Poble - En Comú Podem

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!
SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local