Territori

Els Comuns del Penedès davant el planejament territorial

Imatge d'arxiu. Eix

Imatge d'arxiu. Eix

Els Comuns del Penedès venim treballant des de fa anys i colze amb colze amb d’altres grups polítics i entitats, primer per la creació de la vegueria del Penedès (2017) i, després, pel seu desplegament i la implementació dels serveis territorials de la Generalitat de Catalunya (2017-2020), així com pel Pla Territorial parcial del Penedès (2013). El nostre compromís amb el Penedès s’ha fet evident participant en els actes i mobilitzacions exigint el desplegament de la vegueria del Penedès i del seu Pla Territorial, així com amb la presentació de diverses Propostes de Resolució al Parlament de Catalunya.

Malgrat la mobilització ciutadana i les promeses, el govern de la Generalitat de Catalunya (JuntsxCat i ERC) no ha desplegat els seus serveis territorials al Penedès durant els tres anys de termini què tenia per fer-ho (2017-2020) i això només depenia de la voluntat del govern. Per altra banda, la redacció del Pla Territorial parcial del Penedès porta un retard considerable ja que es va iniciar fa set anys (2013-2020) i encara no s’ha presentat la proposta inicial. Tasca que correspon al Departament de Territori i Sostenibilitat que dirigeix el Conseller Damià Calvet (JuntsxCat). No sols no s’ha presentat el Pla Territorial, sinó que el Departament de Territori va aprovant com a xurros diversos Plans urbanístics que hipotequen el territori, aprofitant el buit generat per ell mateix (IV Cinturó, Sant Marçal-Can Vies, Autòdrom del Garraf, ...). I que han fet que el grup de Catalunya en Comú Podem hagi presentat diverses Propostes de Resolució al Parlament demanant d’aturar-les i que es faci una moratòria fins que s’aprovi el Pla Territorial. Propostes a les quals han votat totalment o parcial en contra JuntsxCat, ERC, PSC i Cs.

En aquest marc, es presenta Barcelona Demà. Compromís Metropolità 2030 que es planteja com a estratègia de la Barcelona Metropolitana del 2030 liderat pel Pla Estratègic Metropolità de Barcelona (PEMB), amb l’objectiu d’encarar “els grans desafiaments que té la regió Metropolitana de Barcelona d’acord amb l’agenda 2030”. Per tant, el que es planteja és generar un marc de debat estratègic entre 164 municipis (inclosos els de Vilanova i la Geltrú i de Vilafranca del Penedès –mitjançant les seves alcaldies-, que han estat convidats a participar-hi i no han refusat de ser-hi) sobre mobilitat, habitatge, pobresa, indústria, digitalització, qualitat de l’aire, turisme, investigació, ... És tracta, per tant d’una proposta de debat estratègic, que no implica cap espai de governança territorial.    

Davant d’aquest situació e ls Comuns del Penedès manifestem que:

1. Cal urgentment obrir el Pla Territorial parcial del Penedès a una veritable participació ciutadana des del setembre de 2020 al setembre de 2021 i que les propostes que es formulin siguin integrades en la redacció definitiva del Pla.

2. La Generalitat de Catalunya desplegui ja els Serveis Territorials de les seves conselleries al Penedès.

3. Lamentem conèixer per la premsa la proposta del Barcelona Demà. Compromís Metropolità 2030, i que l’Alcalde de Vilafranca del Penedès, Pere Regull, que n’estava informat no n’hagi informat d’aquesta proposta als grups municipals de l’Ajuntament de Vilafranca del Penedès i a la seva ciutadania.

4. Barcelona i la seva Àrea Metropolitana han de parlar horitzontalment, de tu a tu, amb el Penedès.

5. El Penedès ha de definir mancomunadament el seu present i el seu futur, desplegant les eines que te i creant-ne de noves que siguin veritablement representatives de la diversitat territorial, política, econòmica, social i cultural. Tenim nombrosos deures pendents i cal afrontar-los ja.

6. El Penedès ha de mantenir un diàleg obert i franc, com a conjunt, amb les àrees metropolitanes de Tarragona-Reus i de Barcelona i amb la Catalunya Central, per tal de plantejar aquelles qüestions que ens afecten: mobilitat, infraestructures, energia, habitatge, indústria, ... En aquest sentit veiem com a positiu que se’ns convidi a participar en el debat estratègic sobre la Regió Metropolitana de Barcelona amb la qual tenim diverses qüestions en comú, com el transport i la mobilitat, l’habitatge o l’activitat industrial.

7. Aquest diàleg s’ha de fer des del respecte i la voluntat col·laborativa i el Penedès hi ha de ser present perquè les decisions que es prenguin afectaran la nostra vida i la nostra economia. Però hi ha de ser present com a totalitat, no com a dos ajuntaments. I per això cal que primer ens posem d’acord entre nosaltres al Penedès.

Vilafranca en Comú seguirà treballant perquè el Departament de Territori i Sostenibilitat obrí d’una vegada el debat participatiu del Pla Territorial del Penedès, a la Generalitat de Catalunya perquè desplegui els seus Serveis Territorials al Penedès, al delegat territorial del govern perquè treballi pel bé comú del conjunt del territori i de la seva gent, i al PEMB perquè el Penedès com a conjunt pugui participar activament en la presa de decisions que l’afectin.

Malgrat que Barcelona Demà. Compromís Metropolità 2030, no es plantegi com un espai de governança, si que ens sembla que el seu debat és pertinent com a debat real, és a dir, que contempli els espais de governança que tant ha costat construir, i aquí la Vegueria Penedès (Anoia, Alt Penedès, Garraf i Baix Penedès) hi ha de tenir un impacte influència important, com a suma, com a part d’una xarxa, no com a segregació. En lògica de la mobilitat sostenible, per exemple, és important tenir present l'àmbit determinat per la xarxa d'infraestructures i, en aquest sentit tant el Baix Penedès, com l’Anoia, son claus per entendre el tancament del sistema d'autopistes i del sistema ferroviari, on les infraestructures de costa i interior. Per tant, segur que en la nova lògica de governança, cal repensar quins han de ser els límits de la Regió Metropolitana de Barcelona. 

Des dels Comuns del Penedès creiem i treballarem per a que el projecte Barcelona Demà. Compromís Metropolità 2030 camini comptant amb la participació de tot el Penedès, que ha de tenir una veu i proposta conjunta i consensuada. Les alcaldies de Vilanova i la Geltrú i Vilafranca del Penedès, no representen en exclusivitat tot el Penedès.

Coordinació de l’Executiva Penedès en Comú

Eusebi Alonso, Anoia
Ramon Arnabat, Alt Penedès
Narcís Pineda, Garraf
Carolina Burgos, Baix Penedès

Pots rebre al teu correu electrònic tots els articles d'opinió amb el nostre butlletí diari de titulars o amb el nostre butlletí setmanal. Inscriu-t'hi de manera gratuïta ara!

També et pot interessar

SEGUEIX-NOS

Si voleu rebre per e-mail les notícies de la setmana i la millor agenda cultural del cap setmana, apunteu-vos als nostres butlletins.

Butlletins gratuïts Subscriu-te ara!