Festes populars

Entrem en aquest juliol vendrellenc especial

Miquel Casellas 05-07-2020 19:34 Lectures 782

El Vendrell celebra la seva màxima intensitat festiva durant el mes de juliol. Des de les festes del Barri del Serrallo i Font de la Menya fins el dia del Gos de la Festa Major és quan la vila concentra la màxima proposta de festes populars al nucli antic. Després vindrà l’agost en què les propostes es reparteixen per la resta de barris i urbanitzacions que configuren aquest Vendrell peculiar.

Unes propostes dedicades en especial als turistes i segones residències que ens acostumen a visitar durant aquest mes. A part d’aquest gran grup central tenim altres coses saltejades en el calendari al llarg de l’any com potser la Fira o el Turismar.

Tots els barris a aquestes hores d’ara ja estan preparats per celebrar la seva festa combinant el que es venia fent en els darrers anys amb les prohibicions marcades per la nova normalitat. Una nova proposta inèdita sense precedents en la vila i que donat un cop d’ull en altres localitats a veure com han anat sortejant els efectes d’aquesta nova normativa en els actes populars.

Tal com hem viscut durant aquest confinament no hi faltaran les plataformes digitals per donar a conèixer alguns dels actes centrals com els concerts, falles, entre d’altres. Per altra banda no hi faltaran els sopars de carrer i el cercabarris. Una dualitat per viure al carrer i a través de la pantalla. Només aquesta opció ha estat possible després de les restriccions al voltant de la distància social.

Un altre aspecte a tenir en compte és el seu vessant social, quan quasi tots els barris han retornat la seva subvenció de 2.000 euros a l’Ajuntament perquè els destini a serveis socials i atendre aquells casos més vulnerables arran de la pandèmia.

En aquestes festes centenàries aquestes són les primeres d’un parell o tres de generacions que estan marcades per aquestes limitacions. Segurament en altres edicions centenàries havien patit restriccions similars, però els seus testimonis molt possiblement hagin quedat oblidades en la història. Ara ens toca sortejar aquest 2020 a veure quins seran els nous reptes que caldrà superar.

Jo sóc un dels que creu que les festes del barri són les més participatives que es fan i desfan al Vendrell. La gent surt al carrer facin el que facin i toqui qui toqui. A més és que la seva gràcia és que la majoria d’actes se celebren en dies laborables i la gent després de la feina doncs gaudeix de les propostes d’aquestes festes tan populars.

Enguany també mantindran el tipus perquè al seu darrera hi ha molta gent que fa setmanes que hi treballa de forma anònima. Aquesta és la millor manera d’arribar a tot arreu i amb més força.

Després la presumpta festa major del Vendrell que encara es manté en un gran misteri i amb més emoció després que els seus administradors hagin plegat després del tracte rebut pel consistori entre altres històries. A veure quines sorpreses tindrem enguany. Hi haurà alguna cosa, però falta saber com es concretarà.

Molt bones festes a tothom a gaudir d’aquests dies que tenim a tocar. Portem uns mesos molt negres per la gran majoria de gent i els que venen també s’albiren amb certa boirina i molts dubtes per anar esbrinant sobre la marxa.

Ara toca desconnectar de tot aquest passat que tenim aquí i gaudir de la bona companyia, dels moments, de les realitats que tenim al nostre abast. No tenim un món de coto fluix sinó històries per compartir, propostes de km 0 que ens estan esperant al sortir de casa. Molts de nosaltres enguany ens tocarà fer com els nostres  avis que feien una sortideta per aquest tros de país que tenim al costat, i que tenim encara molta cosa per descobrir. Enguany tenim una excel·lent excusa.

A gaudir de les festes del barri amb seny i mesura perquè encara tenim el Covid-19 entre nosaltres, però això no ens pot privar de gaudir d’aquestes propostes i d’altres que aniran sorgint. Moltes felicitats a tothom qui ha fet possible que aquestes festes estiguin més vives que mai a través de la realitat i les xarxes. Endavant la realitat no podrà amb les nostres tradicions i cal plantar cara entre tots i amb seny a la pandèmia i als seus derivats.

Què t'anava a dir

Miquel Casellas

Miquel Casellas

Un garbell de les petites llavors que et trobes pel camí de la vida

http://www.miquelcasellas.blogspot.com.es/

Ensenyament

Pam! El TDAH té una base genètica!

Jordi Larregola

Els alumnes amb TDAH necessiten un entorn regulat, amb límits. Els costarà seguir-los, es perdran sovint, però la seva absència els descontrola encara més

ENQUESTA WEB

La comarca del Garraf està registrant en els darrers dies un repunt dels casos de coronavirus entre la població i la Generalitat ha suspès els ingressos, les visites i les sortides de les residències de gent gran de Sitges

Creus que la població s'ha relaxat i no compleix amb les mesures de prevenció de contagis?


No