Ocupacions habitatges

Màfies que ocupen cases o persones amb necessitat real d'ocupar?

Agent municipal en una casa amb una plantació de marihuana. Eix

Agent municipal en una casa amb una plantació de marihuana. Eix

Un grup de veïns i veïnes del Municipi d'Olivella volem expressar la nostra indignació. És per aquest motiu que fem públic el nostre calvari. Una realitat turmentosa que patim des de fa un any i que, arrel la Crisi de la Covid-19, s'ha agreujat.

Des del grup de veïns i veïnes d'Olivella denunciem que l’allau d'ocupacions que patim últimament al nostre municipi no sòn de famílies amb mancances reals d’un lloc on viure. En un primer moment, com a veïns i veïnes i com a persones, s'havia cregut que les ocupacions eren per necessitat real però a dia d’avui es creu que es tracta d’un negoci dirigit per bandes organitzades que trafiquen amb propietats.

Rere la crisi de 2008, Olivella ha esdevingut un lloc atractiu per ocupar vivendes de segona residència, a mig construir, sense vendre o propietats que fins i tot van passar a mans de bancs. No obstant això, des de fa un any, hi ha màfies instal·lades al municipi que ocupen il·legalment aquestes cases per dedicar-se a la plantació de marihuana mitjançant connexions fraudulentes als  sumistraments elèctrics i d’aigua. També hi ha casos en que les ocupen per després cobrar lloguers -extorsions-, per utilitzar-les com a punts de venda de drogues -cal remarcar que es tracten en molts casos de vivendes concorregudes- i per viure amb comoditats i, podríem dir que luxes: piscines, barbacoes i bons cotxes, en la majoria dels casos.

A més a més, l’Ajuntament té la obligació de facilitar-los l’empadronament i, fins i tot en algún cas, els han prestat servei dins dels plans d'ocupació del propi comsistori. És a dir, aquestes persones reben tot tipus d'ajudes socials per part de l'Administració.

Actualment, a tot el municipi es viu un suplici dia sí i día també. De forma constant succeeixen diversos incidents: ocupacions, pujades i baixades de tensió provocades per les connexions il·legals al suministre elèctric, incendis de transformadors degut a sobrecàrregues, disfuncionamient de l’enllumenat públic, baralles entre bandes, i robatoris de tot tipus -a cases particulars, de motocicletes, de benzina als vehicles estacionats a la via pública i de fusibles dels comptadors-.

Altrament, els veïns han patit problemes de primera mà: amenaces, extorsions i ,fins i tot, un veí ha patit una agressió física -fets ja denunciats als mossos-.

En algunes urbanitzacions, s'han creat grups independents de veïns per tal de donar avís i poder fer trucadues als mossos i que aquestos facin acte de presència a la zona, ja que tampoc és molt habitual veure'ls patrullant pel municipi.

Contra aquestes suposades bandes, nosaltres sols no podem fer res i ells van guanyant terreny. No podem estar tot el dia intentant fer la feina de la policía i encara menys quan ens veiem exposats a rebre cops i amenaces.

Volem distingir que els problemes de convivència no els tenim amb persones que, en molts casos, paguen un lloguer subrrogat irregular -persones que han estat presa d'aquestes màfies- sinó que el conflicte real i principal és amb aquests tercers que fan d'assesors immobiliaris a canvi de rebre uns pagaments.

Encara que hi ha veïns i veïnes als que aquesta problemàtica no els toca de ben a prop i pensen que no va amb ells, aquests tercers sí que coaccionen a tota la comunitat de veïns degradant els espais comuns, circulant amb vehicles sense carnet de conduir, ITV o assegurança pels nostres carrers. A ells els costa ben poc accedir a parcel·les amb vivendes i sostreure bicicletes, roba estesa, eines, maquinària i mobiliari de jardí.

Tot i que crèiem que la situació és ben clara, l'Administració senyala que tot això s'ha de comprovar i que els Mossos d'Esquadra estan al corrent del la situació. Ens preguntem si realment és així. Nosaltres no ho creiem pas ja que, molts cops, per denúncies dels veïns al moment d’ocupació, han acudit els mossos i només amb l’argument de que l’ocupació porta més de 48h, aquests no poden intervindre i els deixen continuar amb l’ocupació. Tanmateix, tot canvia quan a l'actuaciò també son presents els Agents Municipals d'Olivella, els quals poden corroborar que a aquesta casa no hi havia ningú fa 24h -situació inusual degut a la mancança d'agents Municipals que disposa el municipi-.

Segons L'Ajuntament son casos aïllats, però el que si sabem es que cada dia, els veïns efectuen dues o tres trucades als Mossos per denunciar, ocupacions ilegals o actes vandàlics.

Ens sentim impotents i estafats amb els impostos que es paguen a Olivella -una mitjana d'IBI de 900€ any més la brossa- es paguen lloguers, hipotèques, aigua, llum, gas-oil per calefacció i hi ha gent que no paga res, ni tan sols un lloguer social per manca de voluntat política en matèria de habitatge.

Reclamem una resposta urgent a aquesta situació per part de l'Ajuntament d'Olivella i dels Mossos d'Esquadra o ens haurem d'enfrentar nosaltres més aviat que tard per manca de voluntat d'acciò de les dues administracions.

Grup de veïns i veïnes d'Olivella.

Pots rebre al teu correu electrònic tots els articles d'opinió amb el nostre butlletí diari de titulars o amb el nostre butlletí setmanal. Inscriu-t'hi de manera gratuïta ara!

També et pot interessar