Nou cur polític

Els reptes de Vilanova i la Geltrú per aquest curs polític

Juan Luis Ruiz 21-09-2020 11:11 Lectures 682

Aquest inici del curs escolar, amb les complicacions per la pandèmia i amb una situació atípica que es perllongarà ens marca també l’inici del curs polític, si és que en algun moment es va finalitzar. No se’ns escapa que el proper any polític estarà marcat per unes eleccions al Parlament de Catalunya, que tot i que a priori no tenen data fixada, ens situen en un clima preelectoral que, sens dubte, incrementarà la ja en que porta anys instal·lada la política catalana.

A Catalunya tenim un govern sense rumb, amb una alarmant manca de model i d’actuacions que afecta molt negativament la resta d’administracions, molt especialment els ajuntaments. En el context de pandèmia, la paràlisi de decisions i projectes ens situa encara en pitjors condicions per treballar per la reactivació econòmica i social, sobretot, després del període estival amb la incertesa per a moltes petites empreses i autònoms sobre el proper any, però també amb l’impacte a la indústria del Penedès, amb anuncis preocupants que poden afectar de retruc altres empreses i sectors de la nostra economia territorial, i sobre el que fins al moment, no veiem una acció contundent de resposta per part de la Generalitat.

A Vilanova i la Geltrú també comencem el curs polític, de la mateixa manera que encaràvem la parada estiuenca: amb una preocupant falta de rumb polític. Així doncs, a data d’avui, a part d’alguns anuncis, no veiem una acció clara del govern municipal. Més aviat tot al contrari.

Des del PSC hem denunciat reiteradament la deixadesa i la ineptitud en la gestió de la via pública. Aquest és un dels principals reptes d’aquest curs, sinó del mandat. Assistim a una degradació cada cop més evident dels nostres carrers i places. Veiem amb preocupació com no hi ha una acció de neteja i desinfecció decidida d’espais públics o de revertir la situació de la recollida d’escombraries. Aviat farà 3 anys que el servei més important de l’Ajuntament es troba sense contracte i per tant, sense poder fer millores i inversions necessàries. Tampoc sabem encara com resoldran les deficiències en l’enllumenat, per parlar de dos serveis bàsics un dels quals han apujat les taxes desproporcionadament aquest any. Tampoc hem vist que s’hagi aprofitat la situació de la pandèmia per fer un pas decisiu en la peatonalització de nous espais i recuperar la pacificació del centre de la ciutat per a continuar treballant amb una ciutat més amable i amb més qualitat de vida quan sorprenentment han decidit de manera unilateral eliminar la ronda Ibèrica.

El govern municipal ha decidit que tampoc vol escoltar l'oposició i ens ha exclòs de les comissions municipals per estudiar aquestes qüestions o bé, ens hem assabentat directament per la premsa. Una clara manca de transparència i de diàleg, molt sorprenent en provenir de partits que tant la denunciaven quan estaven a l'oposició. Recentment quan hem plantejat iniciar accions de millora i de xoc de la via pública conjuntament han decidit que es culpa dels altres, sense assumir cap responsabilitat.

Un segon aspecte clau per aquest curs serà l’àmbit econòmic: el pressupost de 2021 i la proposta de taxes i impostos, demostraran si realment són eines de reconstrucció social i econòmica en allò a on pot incidir l’Ajuntament, o bé, un aparador més d’anuncis, com el Pla de reactivació econòmica i social, elaborat sense diàleg amb agents econòmics i socials per a definir una estratègia conjunta de l’administració amb els sectors representatius de Vilanova i la Geltrú. Mentrestant, dediquen recursos municipals a denunciar als municipis veïns que sí que tenen apostes econòmiques i projectes sobre la taula. Veurem també si el govern rectifica la seca política d'increment de la pressió fiscal evitant pujades d’impostos i taxes que malgrat la pitjor crisi econòmica i social a la que haurem de fer front, no han volgut corregir. De moment, no coneixem els criteris ni cap esborrany, tot i això, des del PSC esperarem la proposta del govern per poder presentar propostes, escoltant també entitats i col·lectius.

Finalment, també assenyalem un tercer àmbit que és el de pensar més enllà, en grans projectes i polítiques estratègiques: el futur del comerç i sectors serveis de la ciutat, davant la crisi econòmica i de la digitalització; els sectors industrials;  treballar pels reptes de la ciutat i el territori a 20 anys vista amb el nou Pla General d’Urbanisme que tingui com a prioritats treballar des de l’urbanisme per atraure noves activitats, contra el canvi climàtic i per una ciutat més saludable, amb temes com la mobilitat. O  aspectes que donen voltes i que el govern no explica, com l’Eixample Nord i el parc comercial de la Masia d’en Barreres, sobre el que els tres partits del govern tenen posicionaments diferenciats o bé equipaments necessaris que tornen a estar a un calaix.

Finalment, i amb possibles eleccions a la vista, cal treballar per una “agenda de Vilanova i la Geltrú” per a reclamar al govern de la Generalitat i altres administracions, un compromís amb Vilanova i la comarca en temes com les inversions en sanitat i l’educació, el transport públic, la millora d’infraestructures o una política industrial entre molts altres que doni resposta a una greu crisi social i econòmica amb uns efectes que poden ser més acusats al Penedès.

Se’ns fa difícil creure amb l’actitud fins al moment dels tres partits que són al govern, amb projectes clarament contradictoris en aquests i molts aspectes, i amb tanta poca voluntat de debatre amb la resta de grups municipals i d’escoltar la ciutat, que tinguin realment la voluntat de consensuar i a pensar la ciutat a uns quants anys vista, quan no poden ni gestionar el dia a dia de la ciutat.

Malgrat tot, el PSC novament ens oferim, posant la ciutat per sobre d’altres prioritats polítiques, per a desencallar i treballar per afrontar els importants reptes que tenim per davant.

Juan Luis Ruiz
Candidat PSC a Vilanova i la Geltrú

Tribuna

Tribuna Oberta per promoure l’intercanvi d’opinions, el debat i la reflexió

Ensenyament

Pam! El TDAH té una base genètica!

Jordi Larregola

Els alumnes amb TDAH necessiten un entorn regulat, amb límits. Els costarà seguir-los, es perdran sovint, però la seva absència els descontrola encara més

ENQUESTA WEB

La comarca del Garraf està registrant en els darrers dies un repunt dels casos de coronavirus entre la població i la Generalitat ha suspès els ingressos, les visites i les sortides de les residències de gent gran de Sitges

Creus que la població s'ha relaxat i no compleix amb les mesures de prevenció de contagis?


No