Literatura

La conspiració del coltan

Coberta de 'La conspiració del coltan'. Eix

Coberta de 'La conspiració del coltan'. Eix

Jordi Sierra és un dels autors amb més capacitat de generar literatura, un dels més prolífics de la literatura catalana. Ha generat una producció que molt ben ambientada i amb els paràmetres guetos de  la novel·la policíaca. Ha creat personatges ja mítics de la literatura “noir” catalana com l’inspector Mascarell, un vell policia republicà que s’ha hagut d’adaptar a la postguerra franquista i que continua desenvolupant la seva tasca personatges que donen la mida de protagonistes ben creats, amb credibilitat en la feina que els toca fer i amb un grau d’humanitat extraordinari.

Hi ha també la sèrie protagonitzada pel comissari Hilari Soler, un personatge creïble i entranyable i a més bon policia, malgrat li toqui sempre la feina més difícil i complicada. De moment ja han aparegut tres títols de la sèrie que va començar amb La mort del censor, va seguir amb L’ombra del sabre i després va sortir A l’Altre costat de l’infern.

Ara amb aquest volum La conspiració del coltan s’inicia la sèrie de la Magda Ventura una periodista d’investigació que treballa en una de les millors revistes de Barcelona i amb projecció internacional. Ventura té un passat que encara de tant en tant li pesa i a voltes la condiciona en la seves actuacions. Periodista que no s’arronsa davant ni les adversitats ni els inconvenients que a vegades li porta la investigació.

En la Conspiració del Coltan es troba amb una investigació que pot esdevenir el reportatge més important de la seva carrera periodística.

S’hi abocarà de ple.

Jordi Sierra i Fabra és un del autors més prolífics i reconeguts de la literatura catalana actual. S’explica que és un autor que va començar a escriure a la seva infantesa i amb poc més de dotze anys ja havia escrit la seva primera novel·la llarga. Aquesta precocitat va lligada a una gran capacitat de treball que l'ha portat a que fins ara hagi escrit més de 400 llibres i hagi estat traduït a nombroses llengües, es calcula que ha venut més de deu milions de llibres, xifra realment important i que el situa entre els autors més llegits de la literatura contemporània.

Sierra i Fabra té una llarga trajectòria en literatura infantil i juvenil. Ha obtingut la majoria del premis que es concedeixen de literatura Columna Jove, Vaixell de Vapor, Gran Angular, Ateneo de Sevilla, el Nèstor Luján de narrativa històrica i el Premio Nacional de literatura Juvenil a l’any 2007. Ha estat així mateix un estudiós de la música poc i rock, ha fet de comentarista i ha treballat per impulsar diverses revistes d’aquets gènere com Popular 1 i Super Pop.

La protagonista que ens presenta Jordi Sierra és la Magda Ventura just complerta la quarantena s’ha guanyat un nom entre el periodisme d’investigació. Té un passat dur, va ser ferida a la guerra de l’Afganistan on va morir el càmera que l’acompanyava i la seva parella va morir assassinada. Això fa que acudeixi habitualment a una psiquiatra per intenta apaivagar la sensació de buit i de dolor. A  rel de l’assassinat del seu company va travar una amistat molt sòlida amb un investigadors del Mossos, en Joan Molins, amb qui comparteix moltes vegades informacions tot i que el policia li recrimina més d’una vegada que actuï pel seu compte. L’amistat que tenen però és molt sòlida i fa que el policia faci la vista grossa en alguna de les actuacions de la Magda i alhora s’aprofiti de la seva capacitat d’investigació i intuïció de la periodista.

La Magda havia escrit feia poc a la revista Zona Interior, revista d’un cert prestigi en els àmbit intel·lectuals, un reportatge sobre la prostitució de luxe.

Rep una trucada d’una de les noies que li va facilitar informació per fer el reportatge, la Sonia, en aquesta trucada la noia atemorida li explica que té una informació molt important que podria generar un escàndol a nivell internacional.

La Magda esperonada per la seva curiositat periodística va a trobar a la Sònia a casa seva, allà però rep un impacte fort. Troba a la noia  morta d’una manera peculiar, lligada i penjant de els bigues com si la mort s’hagués produït en una sessió de bondage que s’hagués descontrolat.

Queda impressionada però la seva reacció a més lògicament de trucar a la policia, al seu amic Molins, es fer diverses fotografies per si cas ho necessita per investigar i a partir d’aquell moment agafa internament el compromís d’escatir que era i quines conseqüències es deriven de les informacions que li volia donar al Sònia. Té clar que la seva mort està vinculada a la informació que li volia donar

La periodista s’endinsa en el món del bondage fins a recórrer a un especialista que hi ha a Barcelona on anirà coneixent el sentit de la pràctica i les diverses modalitats, vol saber si a través  dels nusos en la pràctica del shibari  i lligaments es pot saber qui és l’assassí.  

Inicia la investigació per mitjà d’intentar parlar amb les companyes de la Sònia per fer-se un retrat, una composició del que podria haver passat.

La Magda Ventura segueix el fil que porta des d‘una festa privada en un casa de luxe amb joves prostitutes fins a descobrir la possibilitat de que hi hagi un complot internacional. No en té cap prova, tot són deduccions i intuïcions i per això s’ha de posar ella mateixa en el centre de la història per poder treure a la llum la situació i els projectes polítics i econòmics, de polítics corruptes i empresaris insaciables i sense escrúpols.

Estirant del fil amb l’ajuda de les companyes de la Sònia que li faciliten informacions i amb algunes pistes que a desgrat li explica el comissari Molins la Magda lliga caps i posa al descobert la trama corrupte i els vincles amb al prostitució de luxe.

Llibre ben escrit amb tensió i intriga creixent que enganxa a les seves pàgines fins trobar el final.

També el llibre explora el món de la prostitució de luxe i les pràctiques sexuals de rics  amb concepcions ben diferents del seus practicants.

Un història ben travada amb una protagonista que a més de treballar en la feina de periodista d’investigació ens mostra una vida gens plàcida que intenta portar amb el màxim de normalitat amb l’ajuda de la seva metgessa i els seus amant.

Benvinguda sigui doncs la Magda Ventura un nou personatge de Jordi Sierra que com sempre tenen un punt d’aventurers però també la voluntat de trobar la veritat en els casos en que se veuen involucrats. 

La conspiració del coltan
Jordi Sierra i Fabra
Univers Noir (Grup Enciclopèdia)
Barcelona. 2020Últims articles publicats


També et pot interessar