Coronavirus

Manifest #rescatxpimes / #rescatxautònoms

Aquestes noves restriccions afecten principalment les petites i mitjanes  empreses i els autònoms de molt diversos sectors, com el comerç, la  restauració, l’esport, el lleure, la cultura, la formació, les fires i  esdeveniments, els centres d’estètica i els serveis personals, entre d’altres.  De retruc, també se’n ressentiran moltes altres activitats.

L’aprovació de l’Estat d’Alarma a l’Estat espanyol durant sis mesos  representa una mesura sense precedents, que dona carta blanca a les  Administracions Públiques per a prorrogar les actuals mesures i imposar ne d’altres, amb el mínim control parlamentari i sense supervisió de la  societat civil.

Davant d’aquests fets, es presenta aquest MANIFEST amb les següents  reivindicacions: 

1. Sense dades objectives i desglossades no és admissible que es decreti  la suspensió total o parcial de certes activitats.

2. Les decisions de tancament o restricció de les activitats empresarials  s’han de realitzar amb la suficient antelació i ser consultades amb les  entitats més representatives dels sectors en qüestió. Les empreses i  els autònoms no poden tancar d’un dia per un altre sense patir greus  perjudicis. 

3. Proposem que a les reunions del PROCICAT, a més de representants  del Departament de Salut i del Departament d’Interior, s’hi afegeixin  representants del Departament d’Empresa i Coneixement i el  Departament de Treball, Afers Socials i Famílies, atesos els efectes  econòmics de les mesures que pren el PROCICAT i la necessitat  d’establir compensacions econòmiques per a les activitats afectades.

4. Igualment, cal tenir presents els efectes nocius dels tancaments sobre  la salut física i emocional dels ciutadans, com la impossibilitat de fer  esport, de gaudir de la cultura i del lleure. 

5. El teletreball és una bona opció però no sempre a l’abast de tothom.  Sectors d’activitats com el comerç, la restauració, els serveis  personals, la cultura o el transport no preveuen que es treballi a  distància. A més, les empreses i els autònoms no han rebut cap incentiu  per part de les administracions per potenciar el teletreball, com sí que  ha succeït a països del nostre entorn. 

6. Les empreses, sobretot les més petites, i els autònoms han de rebre  compensacions ràpides, directes i suficients pel perjudici causat per  les restriccions o pels tancaments. Recordem que la recent reforma del  Marc Temporal d’Ajudes d’Estat de la Unió Europea permet atorgar  ajuts de fins a 3 milions d’euros per empresa. 

7. La desfeta econòmica de les pimes i autònoms obliga també a prendre  mesures immediates i generoses a nivell fiscal i financer, com les  següents:

- a. Suspensió de tots els impostos i tributs fins al 31/12/2020.

- b. Suspensió de les quotes d’autònoms dels sectors tancats fins al 31/12/2020.

- c. Carència sobre els préstecs bancaris de pimes i autònoms fins  al 31/12/2021.

8. Més enllà dels ajuts directes, els avals i els préstecs, les empreses i els  autònoms volem reobrir els nostres negocis i reclamem que les  autoritats sanitàries apliquin mesures per protegir la salut pública amb  seny i intel·ligència:

- a. Ús massiu dels testos ràpids d’antígens per detectar la Covid 19, com ha fet recentment Eslovàquia, amb una població similar  a la de Catalunya. 

- b. Ampliació immediata de la infraestructura sanitària, recorrent  en primer lloc a l’oferta privada. 

- c. Aplicació de sistemes avançats de rastreig i control dels  contagis, com s’ha fet a Àsia, si convé suspenent temporalment  la normativa sobre protecció de dades personals.

La salut pública és, pot ser i ha de ser compatible amb l’activitat  empresarial i les mesures preses en aquesta matèria s’han de basar sempre en dades objectives i en eines avançades de gestió, antelació,  preparació i consens. 

Demanem a les Administracions la creació de taules sectorials per  analitzar i valorar les greus afectacions de cada sector i buscar  conjuntament les millors opcions i els recursos necessaris per poder  garantir la viabilitat empresarial, evitant el tancament i la pèrdua de llocs  de treball. 

Sense les pimes i els autònoms no hi haurà ocupació ni riquesa al territori.  Sense les pimes i els autònoms no hi ha futur. Evitem la pandèmia econòmica. 

Pots rebre al teu correu electrònic tots els articles d'opinió amb el nostre butlletí diari de titulars o amb el nostre butlletí setmanal. Inscriu-t'hi de manera gratuïta ara!

També et pot interessar

SEGUEIX-NOS

Si voleu rebre per e-mail les notícies de la setmana i la millor agenda cultural del cap setmana, apunteu-vos als nostres butlletins.

Butlletins gratuïts Subscriu-te ara!