Pressupost municipal

ERC proposa que els pressupostos siguin expansius i que el govern faci un esforç per “no deixar a ningú enrere”

Els diners invertits en el pressupost 2021 han de revertir socialment, aquesta és la premissa clau per ERC Vilafranca

Promoure uns pressupostos expansius a Vilafranca que apostin pels ajuts directes a sectors com el comerç, la restauració o a aquells comerços que han hagut de tancar així com una clara aposta per la igualtat d’oportunitats i “no deixar socialment a ningú enrere” impulsant ajusts directes a famílies i recuperant els ajuts a l’escolarització. Aquestes són les línies estratègiques que Esquerra Republicana posa sobre la taula davant la imminent negociació dels pressupostos municipals pel 2021.

Per la recuperació

L’objectiu dels republicans passa per uns pressupostos que ajudin a la recuperació econòmica “de tots els sectors afectats per la triple crisi del 2020”. És per aquest motiu que defensen que els pressupostos incorporin partides destinades als sectors més afectats per injectar liquiditat mitjançant ajuts directes. Tal com exposa la regidora Gemma Urgell “aquesta és la millor proposta per ajudar de forma concreta als sectors econòmics afectats” i va remarcar que molts ajuntaments han combinat accions com els Vilafrancs i els ajuts directes ja que d’aquesta manera “es pot concretar molt més l’ajut a aquests sectors tan afectats i que són bàsics per la cohesió i l’enfortiment de Vilafranca”.

Pla de xoc social i d’habitatge

Un dels cavalls de batalla d’Esquerra Republicana en els últims anys ha estat les polítiques d’habitatge. ERC ja va posar de manifest que durant els mesos de confinament i durant tot el 2020 el govern no ha pres cap tipus de mesura per incidir en aquest àmbit. De cara al 2021 els republicans aposten per ajuts per fer front al lloguer a persones vulnerables, per fer complir el decret de la Generalitat que prohibeix els desnonaments i per l’impuls immediat de l’ampliació del parc d’habitatge públic de Vilafranca. A més els republicans consideren bàsic que els pressupostos estiguin plantejats per fer front a una situació on les necessitats socials seran més grans que mai ja que hi ha gent amb feina però que no podrà arribar a final de mes, i per tant l’acció social ha d’incloure totes les necessitats socials. En aquest sentit, els republicans aposten per l’impuls d’ajuts directes per exemple amb targetes moneder per potenciar el comerç alimentari de proximitat i assegurant que “tot euro invertit ha de revertir socialment”.

Recuperar els ajuts a l’escolaritizació

En aquesta línia d’apostar per uns serveis que donin resposta a les necessitats i en la millora de la vida de la ciutadania, Esquerra Republicana proposa la recuperació dels ajuts a l’escolarització. Salvador Campamà, regidor d’ERC, va exposar que “encara ningú ens ha justificat de forma lògica el perquè es van eliminar aquests ajuts” i va apostar perquè en la situació de crisi social actual “es recuperi aquesta mesura que ajudava a garantir la igualtat d’oportunitats de l’alumnat vilafranquí i que era un motiu d’orgull com a poble”.

D’altra banda Campamà també va explicar que els republicans reforcen les seves propostes per potenciar el sector cultural. El regidor republicà va remarcar les propostes que durant aquests mesos s’han fet per tal que des del govern es donés suport a les diferents disciplines artístiques de la vila, i que no s’han tirat endavant, i va reiterar la necessitat d’un pla de xoc cultural i d’una contractació massiva de creadors locals per, per exemple, dur a terme accions als centres educatius mentre durin les restriccions sanitàries.

L’Ajuntament ha de fer l’esforç

En aquest context per tant, i davant d’una situació complicada pel grup republicà, tal com va exposar Pere Sàbat “és evident que la prioritat d’aquests pressupostos ha de ser la recuperació econòmica i social i l’Ajuntament de Vilafranca té la capacitat per fer-ho i la nostra tasca és que ho faci”. Sàbat va remarcar que el govern sempre ha fet gala del baix endeutament, fet positiu, de la ciutat però en moments de crisi social “cal que l’ajuntament faci un esforç, tal com el fan els autònoms, els comerciants, les famílies o els clubs” i va reiterar que “el pressupost 2021 ha de ser expansiu”. Tal com van explicar, gràcies a la pressió del món municipal el govern espanyol es va veure obligat a flexibilitzar la regla de la despesa, la llei l’estabilitat pressupostària i permetre la utilització dels romanents, fet que permet als ajuntaments tenir més marge per fer pressupostos expansius. A Vilafranca a més aquestes mesures tenen la conseqüència que el govern no haurà d’aplicar el Pla Econòmic Financer que es va veure obligat a aprovar degut que el 2019, any electoral, va gastar més del compte. Per tant, Sàbat va demanar que “l’ajuntament té les eines per fer un pressupost expansiu que ajudi a la ciutadania i als sectors econòmics”.

ERC, l’opció útil

“Esquerra sempre estén la mà per millorar la vida de la gent”. Montse Espinosa va ser molt clara en mostrar la predisposició dels republicans per negociar els pressupostos. Espinosa va recordar que ERC es va abstenir als pressupostos del 2020 després d’arribar a un acord per desbloquejar diversos projectes que estaven encallats com la nova biblioteca o la reforma de l’hospital vell, però que la crisi de la covid-19 van deixar aparcats. En aquest sentit Espinosa va remarcar que “Esquerra estenem la mà per poder acordar uns pressupostos expansius que donin resposta a les necessitats actuals de Vilafranca”. La regidora va remarcar que “encara no tenim cap proposta de pressupostos i ho hem demanat des de fa setmanes. La majoria de ciutats estan negociant i acordant pressupostos i a Vilafranca el més calent és a l’aigüera”. Espinosa va incidir que “Esquerra serà allò on calgui per millorar les condicions materials de la ciutadania, ja sigui aprovant els pressupostos de l’Estat, ja sigui amb els pressupostos amb més inversió social de la història de Catalunya o sigui a Vilafranca si realment el govern vol caminar per aquesta línia”.

Pots rebre al teu correu electrònic tots els articles d'opinió amb el nostre butlletí diari de titulars o amb el nostre butlletí setmanal. Inscriu-t'hi de manera gratuïta ara!

També et pot interessar

SEGUEIX-NOS

Si voleu rebre per e-mail les notícies de la setmana i la millor agenda cultural del cap setmana, apunteu-vos als nostres butlletins.

Butlletins gratuïts Subscriu-te ara!