Violència masclista

Demanem més recursos i proposem noves mesures davant l'augment de les violències masclistes

Segons la CUP de Vilafranca la violència masclista ha augmentat a causa de la pandèmia de la COVID19 on, per exemple, només en el període, durant el primer confinament, que va del 16 de març al 30 d’abril, a Catalunya es van incrementar un 88% les trucades per violència masclista. Assenyalen que una de les raons més evidents d’aquest augment és l’aïllament social que suposa el confinament, ja que quan es planteja aquesta mesura no es té en compte que això implica conviure únicament amb els agressors i agreujar encara més les situacions de violència que es pot patir.

Des de la formació afegeixen que la crisi econòmica generada per la COVID ha fet augmentar la precarietat de moltes dones, fet que fa més difícil trencar amb el maltractament, ja que, per exemple, si no es té una feina digna, es fa molt complicat arribar a final de mes, i per tant no es pot accedir o pagar un lloguer sense dependre d’un altre sou, o també, si no es tenen els papers regularitzats, et pots veure obligada a seguir en una relació de violència. Segons expressen, aquestes situacions de violència i desigualtat no són aïllades i són estructurals, fruit del sistema capitalista i patriarcal, on les dones estan exposades a pitjors condicions de vida i que aquestes s'han vist agreujades arran de la crisi econòmica i sanitària de la COVID19.

Davant d'aquestes situacions, des de la CUP de Vilafranca fan un seguit de propostes, que presentaran a través d'una moció al Ple del desembre, per afrontar les violències masclistes que estan augmentant a partir de la pandèmia de la COVID19. Entre les demandes de la formació hi ha: l’empadronament immediat d’urgència de totes les dones migrades que viuen al nostre municipi per tal que no quedin excloses de sistemes d’ajut, tinguin accés al sistema sanitari i al servei d'atenció social; l'ampliació de les places d'habitatge d’emergència i els recursos d'habitatge d'inclusió de les entitats socials, per garantir el dret a l'habitatge per a dones i famílies monomarentals; implementar recursos habitacionals d’urgència específics per a les dones sense llar; atorgar una línia de recursos econòmics a les dones en situació de violència per tal de trencar la dependència econòmica amb els seus agressors; o, elaborar campanyes i programes de treball de noves masculinitats amb homes i realitzar programes estructurals en l’àmbit educatiu de sensibilització i prevenció de la violència masclista.

La formació espera que aquestes propostes siguin aprovades pel Ple de l'ajuntament, que es dotin de pressupost i que siguin posades en marxa al més aviat possible per l'equip de govern vilafranquí, per tal de fer front a una realitat, que si abans de la pandèmia ja era molt preocupant, actualment amb la COVID19 encara s'ha agreujat més, i davant d'això consideren que calen el màxim d'accions polítiques encarades a la protecció i ajuda a les víctimes, a la sensibilització i prevenció de la violència masclista i al treball amb els homes. 

Pots rebre al teu correu electrònic tots els articles d'opinió amb el nostre butlletí diari de titulars o amb el nostre butlletí setmanal. Inscriu-t'hi de manera gratuïta ara!

També et pot interessar

SEGUEIX-NOS

Si voleu rebre per e-mail les notícies de la setmana i la millor agenda cultural del cap setmana, apunteu-vos als nostres butlletins.

Butlletins gratuïts Subscriu-te ara!