Pressupost municipal

ERC lamenta que els Pressupostos 2021 de Vilafranca siguin poc ambiciosos socialment

El govern de JxC-PDeCat i el PSC rebutja apostar per la inversió social destinada a ajuts directes a les famílies i als sectors afectats per les mesures per combatre la covid-19 i rebutja recuperar els ajuts a l’escolarització per garantir la igualtat d’oportunitats.

La proposta d’ERC Vilafranca pels pressupostos 2021 tenien una premissa clau: els diners invertits han de revertir socialment. Per això els republicans van proposar uns pressupostos que apostessin pels ajuts directes a sectors com el comerç, la restauració o a aquells comerços que han hagut de tancar, així com una clara aposta per la igualtat d’oportunitats i “no deixar socialment a ningú enrere” impulsant ajusts directes a famílies i recuperant els ajuts a l’escolarització.

Malauradament el govern no ha volgut escoltat les propostes d’ERC i els pressupostos 2021 que han fet públics el govern de JXC-PSC no ho han tingut en compte, amb inversió en via pública i obres, però poca valentia i ambició pel que fa la inversió en les persones (que només augmenta un 4%) i per les empreses i comerços de Vilafranca. Una presentació dels pressupostos que, a més, s’ha fet obviant la petició del Grup Municipal d’Esquerra Republicana de poder-se asseure plegats per tal de conèixer i proposar idees i mesures per al 2021. “Un cop més, el govern ha tirat pel dret, obviant la participació dels grups municipals en un moment clau com és el de la recuperació econòmica de tots els sectors afectats per la crisi de la covid-19”.

La proposta d’ERC per al 2021

Davant d’aquesta proposta que pels republicans “seria positiva en un any sense crisi”, han tornat a plantejar al govern incorporar partides “per fer un pressupost que doni resposta a la triple crisi actual”. Aquestes propostes caldria destinar-les als sectors més afectats per injectar liquiditat mitjançant ajuts directes; més ajuts per al lloguer, impulsar l’ampliació del parc d’habitatge públic de Vilafranca i pressupostos plantejats per fer front a una situació on les necessitats socials seran més grans que mai. Així com una proposta clau a nivell social com és la recuperació dels ajuts a l’escolarització per garantir la igualtat d’oportunitats de l’alumnat vilafranquí. Finalment en àmbit cultural, i per reforçar un sector molt tocat per les mesures per frenar la covid-19, posar en marxa un pla de xoc cultural i la contractació de creadors locals per, per exemple, dur a terme accions als centres educatius.

En aquest context per tant, i davant d’una situació complicada, des del grup republicà apunten que “és evident que la prioritat d’aquests pressupostos ha de ser la recuperació econòmica i social i l’Ajuntament de Vilafranca té la capacitat per fer-ho i des d’ERC així ho hem demanat”. Malauradament, però apunten, “tot i que el govern sempre ha fet gala del baix endeutament de la ciutat, un fet positiu, en els pressupostos 2021 calia que l’ajuntament fes un esforç, tal com l’estan fent els autònoms, els comerciants, les famílies o els clubs”. Aquest esforç, és a dir més inversió social i ajuts als sectors afectats, es pot dur a terme a partir que el govern espanyol s’ha vist obligat a flexibilitzar la regla de la despesa, la llei l’estabilitat pressupostària i permetre la utilització dels romanents, fet que permetria als ajuntaments tenir més marge per fer pressupostos expansius socialment. I des d’Esquerra Republicana consideren que aquest pressupost no aprofita aquestes eines per apostar per l’àmbit social.

Un govern que no compleix amb els acords

Els republicans lamenten la manca de compromís del govern actual, quan, després de signar un acord per als Pressupostos 2020 ha vist que cap de les propostes s’ha dut a terme ni hi ha previsió de dur-les a terme en el 2021. Ni el projecte de la biblioteca comarcal ni l’estudi del pla d’usos de l’Hospital Vell, un espai públic en desús i que s’està degradant, formen part de les inversions previstes per l’actual govern. Des d’ERC es va considerar que davant l’emergència de la pandèmia calia dedicar tots els recursos i esforços al sectors afectats, per això va votar favorablement el Pla de Xoc acordat a l’Ajuntament, però considera que les propostes estratègiques acordades el 2020 “són estratègiques” i lamenta que el govern segueixi sense planificar a mitjà i llarg termini i que vagi canviant d’opinió constantment “fet que impossibilitat un projecte coherent de ciutat”.

Pots rebre al teu correu electrònic tots els articles d'opinió amb el nostre butlletí diari de titulars o amb el nostre butlletí setmanal. Inscriu-t'hi de manera gratuïta ara!

També et pot interessar

SEGUEIX-NOS

Si voleu rebre per e-mail les notícies de la setmana i la millor agenda cultural del cap setmana, apunteu-vos als nostres butlletins.

Butlletins gratuïts Subscriu-te ara!