La cultura no s'atura

Manifest d'Esgangalats de Calafell coincidint amb la Festa Major de la Candelera

Esgangalats de Calafell. Esgangalats de Calafell

Esgangalats de Calafell. Esgangalats de Calafell

El 2 de febrer a Calafell estem de festa major petita, la Festa Major de la Candelera. Fem públic aquest manifest degut a la negativa per part de l’Ajuntament de Calafell a voler reinventar-se i oferir una alternativa. L’actual pandèmia que vivim ha limitat tota activitat durant gairebé un any. Moltes persones han patit les conseqüències de la COVID-19, ja sigui en primera persona o en algú molt proper. Aquest ha estat un any molt fosc, ple de penúries i d’angoixa. I per què no dir-ho: també por. La nostra societat ha vist afectada d’una o altra manera la seva activitat i són molts els llocs de treball que s’han perdut de forma temporal o permanent. Des d’Esgangalats us volem dir que us hem tingut presents aquests mesos a les nostres reunions i això ha motivat els petits actes que vam fer online a les Festes Majors, per a evadir-nos una mica de la crua realitat que vivim.

Entre els sectors que més durament s’han castigat, com l’hostaleria o l’oci nocturn, hi ha la CULTURA, primer sector a ser paralitzat i últim a desconfinar-se. Quan va arribar la nova “normalitat” i a poc a poc les sales de teatre, per exemple, tornaven a tenir permís per obrir i exhibir, es va demostrar que els contagis produïts en actes culturals on se segueixen estrictes protocols de seguretat i sanitat representava només el 0’025% dels brots detectats fins a l’octubre del 2020. Les paraules del propi Simón van ser: “no podem estigmatitzar un sector que ho està fent molt bé.”

Fa gairebé cinc anys, Esgangalats va néixer a Calafell amb la motivació de crear una Festa Major alternativa a unes festes que poc a poc perdien seguiment i l’esperit jove i de comunitat. Aquest últim any, en canvi, vam haver de reinventar-nos per crear una alternativa a una Festa Major directament inexistent. Volem deixar clar que no hem fet res que no estàvem fent ja abans: oferir una alternativa a un programa de Festa Major pobre a nivell de comunitat. La pandèmia ha limitat extremament les possibles activitats. No obstant, hem trobat altres formes de fer comunitat, de mantenir la flama de les nostres diades i d’acostar-nos d’una altra manera a la gent. L’any passat vam fer vermuts electrònics a distància, una disco-mòbil itinerant amb retransmissió en directe per les xarxes, estirades de corda virtual, concursos de ranxos online, l’Escapa-fell de cada nucli, etc. Alternatives n’hi ha, però calen ganes de fer les coses. Creiem que ganes és precisament el que li manca al govern de l’Ajuntament, que durant aquest temps de pandèmia ha vetat pràcticament tota activitat cultural al poble

De la mateixa manera que aplaudim aquelles institucions que ofereixen mitjans a sectors com el sanitari o el comerç, hem de criticar totes aquelles que han deixat enrere un sector crucial: LA CULTURA. Aquest tipus d’actituds envers el sector torna a posar de manifest que, per a molts, la cultura no és un bé essencial i que pot quedar relegat als últims llocs de les nostres prioritats. A nivell local trobem que ha passat el mateix. Aquesta crisi donada per la pandèmia no ha fet més que tornar a ressaltar la gran lacra que suposa per a tot el teixit cultural estar mancat d’institucions que facin apostes segures i fermes. Per això, convidem a l’Ajuntament de Calafell a fer la següent reflexió:

Què és el que més hem fet durant la pandèmia per a mantenir el cap a lloc i distret?

Totes hem llegit llibres pendents, escoltat música, hem vist una bona pel·lícula, assistit a un concert en streaming, o hem fet un instalive amb aquella actriu d’aquella sèrie del moment. El nostre refugi en molts moments doncs ha estat la cultura! Milers d’artistes, entitats i col·lectius durant els dies més durs del confinament ens van fer gaudir del seu art, del seu ofici, i ho van fer de forma gratuïta. Això és la cultura, el que garanteix el benestar emocional i intel·lectual durant els moments de gran vulnerabilitat i fort aïllament social. Darrerament hem sentit els polítics justificar el fet de poder assistir a un míting electoral saltant-nos el confinament municipal per garantir el dret a la participació política de tots els ciutadans. Resulta però, que fa temps que s’han oblidat que són altres els drets que se’ns estan vulnerant.

Diu la Declaració Universal dels drets humans en el seu article 22 que “Tota persona, com a membre de la societat, té dret a (…) a la satisfacció dels drets econòmics, socials i culturals indispensables per a la seva dignitat i el lliure desenvolupament de la seva personalitat”. Així mateix, segueix l’article 27, referint-se al “dret de tota persona a participar lliurement en la vida cultural de la comunitat, a gaudir de les arts i a participar i beneficiar-se del progrés científic”.

Som molt conscients que la situació és complicada i que estem immersos i immerses en una tercera onada. Tothom vol ser prudent i evitar riscos innecessaris. Però ja ha quedat palès que la CULTURA no és un risc si les mesures de seguretat se segueixen amb detall. En aquest aspecte creiem que la cultura no només ha estat i segueix sent segura sinó que ha estat i és excepcional.

Lamentem que el govern del nostre Ajuntament hagi estat des del primer moment del cantó dels que NO aposten per la cultura. No ha vist en ella la possibilitat de brindar un benestar més que necessari per la cura emocional de les calafellenques i calafellencs, ni tan sols en els mesos d’estiu on no es van mantenir ni els petits actes amb aforament que es duien a terme cada estiu. Arriba ara la Festa Major petita de la Candelera i tot segueix igual. Com a Esgangalats vam valorar i proposar a l’Ajuntament activitats pel proper cap de setmana que complien la limitació d’aforament i les mesures sanitàries imposades actualment pel Procicat. Eren alternatives a la prohibició que hi ha a Catalunya de celebrar actes de festa major. Però al govern de l’Ajuntament de Calafell tampoc li ha semblat una bona proposta i ha seguit amb el seu discurs de la por.

És per això que MANIFESTEM el nostre rebuig vers aquesta actitud de menyspreu cap al sector cultural i les entitats que l’intentem promoure al municipi, i reclamem a l’Ajuntament una actitud més “valenta” i decidida, a apostar per programar alternatives segures, o com a mínim a no oposar-s’hi, per al gaudi de totes les calafellenques i calafellencs. Ens hem vist obligats i obligades a emetre aquest manifest per a deixar clara la nostra posició davant la postura que l’actual consistori té respecte la cultura al poble.

Fer cultura no és fer servir el hashtag #CalafellÉsCultura fins a desgastar-lo, és posar-lo en pràctica. Fer cultura no és re-inaugurar un teatre tancat durant anys per fer mèrits electorals. La cultura es practica dia a dia. Els i les Esgangalades seguirem fent cultura local i treballant per mantenir vives les nostres Festes Majors. I a partir d’ara, a més, ho farem perquè a Calafell puguem gaudir d’una #culturasegura.

De la mateixa manera que sempre cridem “Tu ets FESTA, tu la fas MAJOR”, permeteu-nos avui, en aquesta Festa Major petita diferent, cridar ben fort que, SI ENS DEIXEN, totes i tots podem identificar-nos amb un: TU ETS CULTURA TU LA FAS SEGURA!

Pots rebre al teu correu electrònic tots els articles d'opinió amb el nostre butlletí diari de titulars o amb el nostre butlletí setmanal. Inscriu-t'hi de manera gratuïta ara!

També et pot interessar

SEGUEIX-NOS

Si voleu rebre per e-mail les notícies de la setmana i la millor agenda cultural del cap setmana, apunteu-vos als nostres butlletins.

Butlletins gratuïts Subscriu-te ara!