Eleccions al Parlament

Lorem Ipsum

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

Lorem ipsum és un text que es creu que deriva de l'original tractat de filosofia "De finibus bonorum et Malorum (Sobre els límits de el bé i de mal)", escrita per Marc Tuli Ciceró al segle I a.C.

Però, el text que conforma el Lorem ipsum omet algunes paraules i lletres, de manera que es converteix en un fragment inintel·ligible en llatí.  "Dolorem ipsum" ( "el dolor en si"), per exemple, es converteix en "lorem ipsum". Per tant, el resultat és un text que no s'entén, que és intraduïble i que careix de sentit.

Hi ha la creença que aquest text es va començar a utilitzar al segle XV per editors, i es va popularitzar a la dècada dels 60, amb les lletres de transferència de Letraset, seguint la seva popularitat fins ara a l'era digital on a internet hi han múltiples generadors de Lorem ipsum.

Llavors, hom es pot preguntar: i per a què serveix? El Lorem ipsum és un text de farciment, per fer bonic. La única funció que té, és a nivell de disseny gràfic i tipogràfic, ja que guarda una estructura semblant a qualsevol text amb paraules llargues, curtes i puntuació, però al ser inintel·ligible, el dissenyador no es distreu en la lectura i comprensió sinó en la mateixa estètica.

Llavors, podem dir que hi han governs i polítics Lorem ipsum? Tinc la sensació que la resposta és positiva, i n'he conegut alguns. És a dir, governs que només es mouen per la fotografia, o l'exposició mediàtica en comptes d'afrontar reptes de transformació en profunditat i millora d'allò que els pertoca governar. D'aquests, molts tenen un logotip vermell. També poden ser polítics Lorem ipsum aquells i aquelles que només es mouen per les grans proclames, conscients que no podran complir-les, i que les mateixes proclames són buides de contingut, tampoc expliquen ni el què ni com.

El paradigma de polític Lorem Ipsum és el ministre, ara candidat a les President de la Generalitat, Salvador Illa. Ell ha reconegut que va ser designat per al lloc de ministre per raons fonamentalment polítiques, com a quota del PSC.  El ministeri no té moltes competències i així es podia seguir fent les seves funcions al PSC, per tant, omplir un lloc i semblar versemblant i prou, el mateix que fa el Lorem ipsum al disseny. Però, què passaria si al Lorem ipsum li volguéssim donar valor literari? Que es veuria que és un text sense contingut, i evidentment, amb totes les mancances literàries. I això mateix ha passat amb el ministre Illa, que quan arriba una pandèmia mundial i tan seriosa, quan es centralitzen les competències que mai havies comptat centralitzar, i quan et trobes amb unes responsabilitats impensades i un contingut a la teva feina, comets errors que, suposen un dispendi de diner públic i deixen a la vista les mancances, i clar, convertint-lo en el, segurament, pitjor ministre de sanitat de la UE. Un exemple: al centralitzar les compres de material, va errar en la compra de material no homologat, i reproduint el mateix error un segon cop.

I és que el Lorem ipsum, és una bona eina per editors, dissenyadors gràfics i dissenyadors web, però els càrrecs polítics, no es poden moure per l'estètica, sinó per abordar amb valentia, però també amb responsabilitat, rigorositat i seriositat, la transformació i els canvis en tots els àmbits, que necessiten els pobles, viles, ciutats i països on governen, per afrontar els nous reptes de present i futur que es plantegen.

Dani Pernas
President ERC Baix Penedès

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!
SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local