Eleccions al Parlament

Reclamem un transport públic adequat a les necessitats de la comarca

Roda de premsa de la CUP del Baix Penedès. Eix

Roda de premsa de la CUP del Baix Penedès. Eix

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

La CUP del Baix Penedès ha manifestat, aquest dilluns en una roda de premsa realitza-da davant l’estació de tren de Cunit, que l’anunci d’un canvi de model en les bonificaci-ons per l’autopista C-32 acordat en el marc de la Taula de Mobilitat del Penedès és un gest electoralista cap al territori de la conselleria de Territori i Sostenibilitat. La candidatura de l’Esquerra independentista ha volgut posar sobre la taula la situació d’abandonament i manca d’inversió en una comarca que, malgrat la seva ubicació privilegiada entre Tarra-gona i Barcelona, compta amb deficiències endèmiques pel que fa al transport públic.

En primer lloc, Ruth Sunyol de la CUP de Cunit, ha explicat que el passat 3 de febrer la Conselleria de Territori i Sostenibilitat va anunciar l’acord en el si de la Taula de mobilitat del Penedès (formada per representants del Departament, Consells comarcals de les 4 comarques, principals municipis del Penedès i les autoritats del transport metropolità de Barcelona i Tarragona) per a modificar a partir del mes de setembre el model de bonifica-cions de l’autopista C-32. Ha indicat que des de la CUP consideren que aquest anunci és un gest electoralista cap al territori de la conselleria de Territori i Sostenibilitat. En pri-mer lloc perquè es tracta d’un acord de mínims que no soluciona el problema de la mobili-tat a la comarca, i que a més es basa en continuar amb el traspàs de diner públic a mans privades, ja que la Generalitat haurà de pagar aquestes bonificacions a Aucat, concessi-onària d’Abertis. En segon lloc perquè es tracta d’unes mesures de futur incert, donat que dependran d’un nou acord de govern del nou govern sorgit de les eleccions del 14-F. I en tercer lloc perquè es tracta d’una decisió presa ‘des de dalt’, sense tenir en compte les demandes de la ciutadania i de la societat civil del territori.

Per la seva banda, Marc Robert regidor de Som Poble al Vendrell, després d'expressar el suport a la candidatura des de la seva posició com a independent, ha explicat que en ple debat sobre el Pla Territorial del Penedès s'han de descartar d'una vegada per totes pro-jectes obsolets en el context actual d'emergència climàtica i energètica com l'Autovia A-7 o el Quart Cinturó. I ha destacat en aquest sentit les propostes plantejades per Sos Pene-dès dirigides a evitar noves infraestructures de pas i impulsar la reconversió en vies ver-des més amables de comunicació intermunicipal de la N-340 i la C31 un cop s'alliberin o es suavitzin sensiblement  els peatges. I també la potenciació de la xarxa de camins i vies de poca capacitat per facilitar la interrelació dins la comarca amb mitjans no motoritzats, així com la connexió ferrocarril-nuclis. Finalment ha posat en contrast la saturació de grans infraestructures de pas a la comarca amb la precària situació del transport públic al Baix Penedès: amb una estació de Sant Vicenç de Calders que és un tap per a viatjar en direcció a Tarragona; la línia R2 sud que està totalment desbordada i la línia R4  amb fre-qüències de pas totalment insuficients –amb un tren cada hora durant la pràctica totalitat del dia i amb trajectes de més d’una hora i mitja-. Unes mancances que, segons els por-taveus de l’organització independentista, són especialment greus en el servei de Rodali-es, el que utilitza bona part dels treballadors i treballadores de la comarca i que, a més, en l’actual context de pandèmia ha esdevingut un perill per a la salut: trens atapeïts, reduc-ció de freqüències, obres que han generat allargaments del trajecte, retards i acumulació de persones a les estacions, etc.

Finalment, Kilian Fuertes, cap de llista pel Baix Penedès, ha exposat que calen solucions immediates per a garantir un transport públic de qualitat a la comarca, que ha d’esdevenir l’eix vertebrador que ens connecti amb Tarragona i Barcelona, però també que millori la comunicació interna del Baix Penedès i de la Vegueria. En aquest sentit, ha indicat que cal treballar conjuntament per a un nou model de mobilitat al territori, a través del qual es garanteixi un transport públic eficient i adequat a les necessitats d’una comarca amb una població de 107.803 habitants. Ha remarcat que és necessària la urgent ampliació de la freqüència de la R4 i de la R2 Sud i la revisió de la zona tarifària, així com ampliar l’oferta de transport en autobús exprés en direcció a Barcelona i Tarragona. Finalment ha mani-festat que la mobilitat interna a la comarca és una de les grans mancances a resoldre, així com la mobilitat envers la resta de comarques del Penedès. En aquest sentit, la for-mació de l’Esquerra independentista ha plantejat el reforçament de la xarxa intermunici-pal d’autobusos, en clau comarcal però també de Vegueria.

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!
SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local