Pressupost municipal

Valoració del pressupost municipal del Vendrell de 2021

Panoràmica del Vendrell. #tatarlak

Panoràmica del Vendrell. #tatarlak

En línies generals el primer que veiem preocupant, es que els comptes públics s’aprovin al mes de febrer, perquè això genera un problema important relatiu per la seva execució donat que el temps per la aplicació de l’aprovat és més curt i pot generar problemes administratius a l’hora de desenvolupar les propostes aprovades. Sobre el recolzament que te aquest pressupost, caldria dir que veiem amb preocupació la manca de recolzament dels grups de l’oposició a aquests pressupostos i considerem molt negatiu la manca de transparència del Govern local denunciada al ple pels grups de l’oposició, al no donar amb temps suficient les dades del pressupost, per que els grups de l’oposició pugessin fer una aposta propositiva, que portes a tenir uns comptes públics, amb el quòrum de tots el grups del ple. La manca de recolzament de 4 dels sis grups al ple, posa de manifest una alarmant manca d’entesa en moments tan complexes com els que vivim, la qual no beneficia a la ciutadania de Vendrell.

Sobre les polítiques d’inversions que te aquest pressupost, volem deixar palès que trobem a faltar inversions en d’altres zones del municipi que no siguin la zona del Tabaris i el centre de la vila. La política d’inversions d’aquest govern, esta obviant millores estructurals a la resta de zones de Vendrell que ho requereixen amb inversions puntuals, que serveixin per tenir un equilibrin la balança d’inversions als diferents barris de la nostra vila, per aquest motiu no estem a favor de les polítiques d’inversió del Govern.

Sobre el pla d’ajudes presentat per l’equip de Govern, volem deixar palès que estem d’acord amb aquest paquet de mesures per ajudar a les empreses i famílies, donat que és aspecte positiu del pressupost, que valorem per que ara per ara, existeix una necessitat important per part de les famílies arran de la crisis provocada per la pandèmia que ha agreujat la situació de la ciutadania de la vila.

Sobre la partida de despesa de càrrecs electes, des de la Xarxa Vendrellenca considerem que els 100.000 € destinats als càrrecs de confiança no escollits, haurien de destinar-se a altres partides. En aquest sentit des de la nostra taula de treball presentarem en els pròxims dies un expedient demanant a l’Alcalde de Vendrell la revocació dels càrrecs no designats, per que desaparegui aquesta partida del pressupost i es pugui destinar a d’altres aspectes de millora de la vila.

Sobre la partició ciutadana i els 200.000 € destinats a aquesta partida, veiem molt positivament aquesta proposta de participació ciutadana i esperem que es pugin tirar endavant. No obstant considerem que és molt necessari tenir un reglament de participació ciutadana, tal com estableix la normativa vigent, que ens permeti participar activament de manera regulada en tots els àmbits. Confiem en que el Govern local es posi a treballar en aquest reglament com més aviat millor.

Sobre la creació d’un parc d’habitatge públic, celebrem que s’hagi arribat a un acord amb la SAREB per tenir habitatge social, per que existeix una necessitat important d’habitatge social a la nostra vila. És una bona iniciativa que esperem que serveixi per donar cobertura a les famílies amb menys recursos del Vendrell.

Sobre la gratuïtat del P2, estem satisfets que amb els diners del deute de la Generalitat, s’hagi tirat endavant aquesta iniciativa que sense cap mena de dubte, serà una ajuda a les famílies en un moment de necessitat important per tothom al Vendrell. Confiem que aquesta mesura es pugui mantenir d’ara endavant i que no sigui una mesura puntual.

Sobre la municipalització dels serveis, estem molt satisfets es vagi en la línia de municipalitzar serveis, però cal donar més passes endavant en aquest àmbit. Des de el nostre punt de vista és necessari estudiar si es pot fer el mateix amb la recollida selectiva i la neteja viaria municipalitzant aquest serveis, donat que fer-ho genera ocupació i reduirem els costos de l’administració en aquest àmbits al no comptar amb la despesa de les empreses privades.

Sobre el servei de neteja viaria i la seva situació actual, volem deixar palesa la nostra preocupació davant de l’allargament inusual e injustificat del contracte de neteja viaria, que va ser revocat al març de 2016 pel ple i del qual es va votar en contra de la seva municipalització al febrer de 2017. Tot i tenir clar des de la Xarxa Vendrellenca que el que volem és la municipalització, hem de dir que podem estar d’acord ni entenem que fer una nova licitació que és el que diu l’ajuntament que s’està fent, porti 4 anys. Caldria que l’equip de Govern fos transparent i dones una explicació, sobre la raó per la qual aquest contracte s’ha allargat en el temps.

Sobre les inversions en sostenibilitat a traves de la posada en marxa de la recollida porta a porta amb l’ampliació d’aquest any del sistema de contenidors intel·ligents als barris del Puig i el Pèlag, volem deixar palès que veiem positivament aquest aspecte que segurament incidirà en la millora de les dades de recollida selectiva, però considerem una temeritat les afirmacions que fa el regidor d’hisenda en la seva primera intervenció al ple, dient que amb la millora de la recollida selectiva es podrà reduir el cost de la taxa de brosses donat que no aporta cap dada que ho avali. Des de la Xarxa Vendrellenca considerem que s’ha de ser rigorós i realista a l’hora de parlar a la ciutadania i que ara per ara la prioritat és reduir el que tirem al contenidor gris per complir els objectius de marcats en aquesta matèria per la Unió Europea en benefici del planeta.

Sobre les inversions del New Generetion, queda clar que el Govern ha decidit per ell mateix, en que s’han d’invertir aquest fons amb projectes concrets, sense comptar amb la ciutadania. Aquest aspecte xoca frontalment amb el capítol de participació ciutadana i el compliment dels acords aprovats al ple per unanimitat fa uns mesos a una proposta presentada per al grup Som Poble - Esquerra Republicana. Una vegada més, ens trobem a un Govern que no vol que la gent participi.

Pel que fa la senyalització del Camí de Ronda caldria deixar palès que va ser la Xarxa Vendrellenca la que va arribar a un acord amb l’actual responsable de Costes a la legislatura anterior, per que es tires endavant la senyalització. En aquesta sentit, recentment des de Costes ens han dit que es treballa per obtenir una partida per la senyalització. Per tant no entenem exactament que significa el que diu la nota de premsa de l’ajuntament I, d’altra banda, aconseguir l’ajut de fons europeus...., el Camí de ronda del Francàs” A no ser que sigui mera propaganda buida de contingut.

Sobre la conservació de les Madrigueres estem satisfets en que es destinin diners en aquest àmbit, tot i que volem saber quins son els projectes que es volen tirar endavant, per que ara per ara l’únic que veiem son anuncis i fotos però cap projecte que podem llegir.

Sobre el capítol d’ingressos, des de la nostra taula de treball volem deixar palès que estem en contra de la pujada d’impostos i taxes, i que seguin treballant per revertir aquesta aprovació, a traves de recursos davant l’ajuntament i d’altres estaments de l’administració per que considerem que les coses no es van fer bé.

Sobre les objeccions realitzades per intervenció per que el pressupost d’aigües del Vendrell no hagi sigut aprovat per el Consell d’administració d’aquesta empresa publica. Ens preocupa molt aquest aspecte i demanarem explicacions a la direcció de l’empresa a traves d’un expedient de consulta.

Des de la Xarxa Vendrellenca revisarem tota la documentació del pressupost, per poder analitzar amb major profunditat aquest pressupost i si fos cas i ho considerem presentar les al·legacions que estimen oportunes en temps i forma.

Pots rebre al teu correu electrònic tots els articles d'opinió amb el nostre butlletí diari de titulars o amb el nostre butlletí setmanal. Inscriu-t'hi de manera gratuïta ara!

SEGUEIX-NOS

Si voleu rebre per e-mail les notícies de la setmana i la millor agenda cultural del cap setmana, apunteu-vos als nostres butlletins.

Butlletins gratuïts Subscriu-te ara!