Consum

Assessoria de Consum responsable

Des de l’any 2018, un grup de persones ens hem implicat per portar a Vilanova i la Geltrú una assessoria dedicada al consum responsable. Aquesta assessoria, que és completament gratuïta i sense cap ànim de lucre, la desenvolupem persones voluntàries que informem sobre empreses catalanes alternatives a subministradores i comercialitzadores vinculades a l’IBEX35 o a nodes de poder poc transparents i de tendències monopolistes. En aquests anys hem assessorat moltíssimes persones sobre com fer el canvi a empreses catalanes d’electricitat, gas o telefonia, no vinculades a l’IBEX35, però també hem respost consultes sobre empreses catalanes d’àmbit bancari (no les que presumeixen de catalanes però que van decidir traslladar la seva seu social el 2017, sinó empreses que tenen seu a Catalunya) o fins i tot hem explicat quines alternatives sindicals d’àmbit català hi havia als sindicats d’obediència espanyola.

En aquests anys sabem que els nostres esforços s’han concretat en centenars de canvis de contracte a empreses catalanes, de la qual cosa totes les persones que ens hi hem esmerçat ens sentim satisfetes de prestar aquest servei. És impossible quantificar quantes persones de les que han estat assessorades per nosaltres han decidit fer el canvi des de casa seva, però podríem estimar que s’han fet gairebé un miler de canvis de contractes de subministrament, inclosos canvis de consumidors que són associacions i entitats arrelades a Vilanova i la Geltrú. Són molts canvis, però encara s’ha de fer molta més feina.

I per què fem aquesta assessoria de consum responsable? Perquè considerem que la sobirania s’ha de poder exercir des de tots els àmbits, també des de l’àmbit econòmic. Fa anys que sabem, tots plegats, que una manera de fomentar l’empoderament de la ciutadania és no dependre de les empreses que prenen decisions contra les persones, des de llocs de privilegi ocults a la mirada pública i aprofitant-se de les relacions de poder extractives. Creiem que cal buidar de poder aquestes empreses opaques i extractives, i la millor manera és fer un consum responsable, cercar alternatives arrelades al territori, amb consciència social i, fins i tot, més econòmiques per al consumidor final, i canviar de companyia. Ras i curt.

Per exemple, hem vist aquests dies com les empreses de l’IBEX35 apujaven el preu de l’electricitat en plena onada de fred, mentre que empreses catalanes alternatives mantenien els preus o fins i tot els baixaven. O també hem vist com es podia reduir a la meitat la factura de telèfon, de passar d’una empresa relacionada amb el poder espanyol a una altra empresa catalana, amb el mateix servei.

Tenim el convenciment que el model espanyol, basat en relacions de cort i palau, és perjudicial en tots els sentits per a Catalunya, per a cada persona que viu i treballa a Catalunya, sigui quina sigui la seva ideologia i adscripció nacional. Aspirem a que la nostra modesta aportació ens faci a tothom, individualment i col·lectiva, més lliures. I convidem a tothom a qui encara no ens hagi visitat, a que ho faci.

Ens podreu trobar els dimecres, de 19:00 h a 21:00 h, a La Talaia, c/ Comerç, número 4, de Vilanova i la Geltrú.

Pots rebre al teu correu electrònic tots els articles d'opinió amb el nostre butlletí diari de titulars o amb el nostre butlletí setmanal. Inscriu-t'hi de manera gratuïta ara!

També et pot interessar

SEGUEIX-NOS

Si voleu rebre per e-mail les notícies de la setmana i la millor agenda cultural del cap setmana, apunteu-vos als nostres butlletins.

Butlletins gratuïts Subscriu-te ara!