Transparència

VeC exigeix a l'alcalde i a l'equip de govern que garanteixin la transparència de l'Ajuntament

Imatge d'arxiu

Imatge d'arxiu

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

1. La informació pública de l’activitat de l’Ajuntament ha d’estar a l’abast de tots els i les regidores i de la ciutadania perquè és un dret reconegut d’aquests i una obligació de l’equip de govern (1). Ni l’Alcalde, ni la Regidora d’Educació, tenen potestat per negar o filtrar aquesta informació. Al contrari, estan obligats a donar-la, com els hi ha recordat per segona vegada (2019 i 2021) la Comissió de Garantia del Dret d’Accés a la Informació Pública (GAIP).

2. Des de l’estiu de 2020, Vilafranca en Comú (VeC) ve demanant per escrit i de forma oral als Plens la informació sobre la distribució dels Ajuts a l’Escolarització de l’Ajuntament de Vilafranca. 

3. Davant la manca de resposta de la Regidoria d’Educació, en data de 21 de  gener de 2021 el grup municipal de VeC va sol·licitar la intervenció de la GAIP, com a organisme de defensa del dret a l’accés a la informació pública.

4. En data de 18 de febrer de 2021, la GAIP, comunicava a l’Ajuntament: “que al grup municipal Vilafranca en Comú ha de tenir accés a la informació  sol·licitada.” En la mateixa data, des de l’equip de govern es signava un document acordant “que es faciliti la informació sol·licitada al portaveu del  grup municipal Vilafranca en Comú.” A data d’avui, però, encara no s’ha facilitat aquesta informació.

5. La setmana passada la regidora d’Educació i l’Alcalde de la vila van fer una roda de premsa explicant la seva política educativa i la distribució dels recursos municipals. Entre la informació facilitada als mitjans de comunicació hi figuren algunes dades de les que VeC ha sol·licitat repetidament i la regidoria no ha facilitat.

6. L’Alcalde va voler sembrar dubtes sobre el possible “mal ús” de les dades sol·licitades. Des de Vilafranca en Comú hem dit per activa i per passiva que les dades dels ajuts a l’escolarització (nombre d’ajuts per centres i cursos), han de servir per a conèixer millor la situació educativa de la vila i fer propostes de millora de l’equitat educativa. En qualsevol cas, la Regidora d’Educació i l’Alcalde tenen l’obligació de facilitar aquestes dades i posar fi a l’opacitat informativa.

 

(1) Article 77 de la Llei 7/1985, de 2 d’abril, Reguladora de les Bases del Règim Local (LRBRL); article 164  del Text Refós de la Llei Municipal i de Règim Local de Catalunya (TRLMRLC); articles 71 a 175 del  Reglament Orgànic de l’Ajuntament de Vilafranca; art.3.1.a de la Llei 19/2014 del 29 de desembre, de  transparència, d’accés a la informació pública i bon govern.

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!
SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local