Clima

El canvi climàtic i la sobirania alimentària

Imatge d'arxiu. ACN / Laura Cortés

Imatge d'arxiu. ACN / Laura Cortés

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

El sistema econòmic que tenim fomenta un consum desmesurat que provoca l'ús del plàstic, la química, el “usar y tirar”, el campi qui pugui a favor del benefici màxim... i que provoca molta contaminació de terres, aigues, aire, oceans... i així tenim el Planeta. El Covid19 segurament també n'és una conseqüència.

Cada vegada es posa més de manifest que el més proper és el més valuós, les relacions de bon veïnatge i el sentiment comunitari són fonamentals per reconstruir una societat sotmesa a un sistema econòmic injust, excloent, explotador i que ens posa els uns en contra dels altres...

Ens cal redescobrir el potencial local de tot allò que podem produir i, en tot cas, deixar pel mercat global allò que no podem produir localment. Especialment, produir i consumir tot l'aliment de proximitat.

Que vol dir sobirania alimentària?

Vol dir canviar l'enfoc de la mirada... mirar principalment el mercat local i només mirar més enllà quan s'han esgotat les possibilitats d'aconseguir quelcom produït aquí o a la vora.

Vol dir donar suport amb les nostres compres als pescadors, ramaders i pagesia local i vetllar perquè aquesta producció sigui el màxim sostenible.

Vol dir, també, fent un pas més enllà, implicar-se en destinar temps i recursos a posar en marxa producció, essent pro-actiu i buscar, dins les possibilitats de cadascú, treballar voluntàriament per produir quelcom d'aliments.

Neix la Comissió per la sobirania alimentària

Des de l'associació ECOL3VNG, entitat promotora de la moneda social la Turuta de Vilanova i la Geltrú, posem en marxa la Comissió per la Sobirania Alimentària. Aquesta comissió estarà oberta a totes aquelles persones que vulguin implicar-se en la producció, per petita que sigui, segons siguin les pròpies possibilitats de disponibilitat de temps, de condició física, de disposició de terres, terrasses, de coneixements...

Estem creant una xarxa distribuïda de prosumidors (productors i consumidors) que estem treballant activament per la sobirania alimentària. Cadascú aporta el que pot, hi ha qui té temps i qui no en té, qui té terres i qui no en té, qui té salut i qui en té menys... però tothom pot contribuir en aquest canvi d'habits d'alimentació i de producció.

La suma i la coordinació de tots aquests petits esforços, fets des del voluntariat i compensat amb turutes, pot tenir molta força perquè la nostra experiència durant 10 anys, ens diu que es creen espais pedagògics i terapèutics amb una mirada oberta a un nou model econòmic, de producció i de consum.

Si tens interès en formar-ne part, pots enviar un email a intercanvis.turutes@gmail.com expressant el teu interès i indicant el teu número de telèfon.

El proper dia 19 de març,  en motiu de la PROTESTA MUNDIAL PEL CLIMA, participarem en l'acte que convoca la Plataforma Entitats pel Clima i que es farà a la plaça del Port de Vilanova i la Geltrú, de les 17 a les 18.30 h. i allà farem un petit taller de producció local d'aliments i us podreu inscriure també en l'esmentada comissió per la sobirania alimentària.

Hi haurà un seguit d’activitats lúdiques i pedagògiques per a totes les edats, amb titelles i música, explicacions de quí són Fridays for Future i què és l'emergència climàtica. I divulgació de la tasca que en diferents àmbits fan aquestes entitats locals i comarcals integrants de la Plataforma.... i un judici popular al gegant “EçelKeyà”.

S'aplicaran les normes sanitàries de seguretat adients (distàncies, mascaretes, etc.)

Us hi esperem.

La Junta coordinadora d'ECOL3VNG

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!
SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local