Via pública

Ribes Roges reclama un espai de cohesió social per a la gent del barri

Solar municipal entre el carrer Almogàvers i la ronda Mediterrània. Eix

Solar municipal entre el carrer Almogàvers i la ronda Mediterrània. Eix

Els veïns constatem que no només no hi ha equipaments ni serveis per a la gent del barri, sinó que es pretén continuar especulant fins a l’últim pam de terra edificable fent materialment impossible que neixi un teixit social i comercial a bona part del districte de mar. 

El nostre barri no vol ser Marina d’Or, ni un pàrquing pels visitants a l’estiu. Al nostre barri  hi ha un percentatge alt de gent que viu sola1, i també de gent gran que necessita serveis de proximitat, i pels quals la distància i el pas sota via són un greu impediment.

Fa uns mesos, la nostra entitat va presentar a l’Ajuntament una proposta per a la creació d’un espai d’horticultura per a la cohesió social al solar municipal entre el carrer Almogàvers i la ronda Mediterrània, que actualment serveix d’aparcament durant els mesos d’estiu. 

Es va crear un grup impulsor amb una veintena de persones voluntàries que van mostrar interès per crear un hort social, potser per començar, només un espai amb taules de fusta i accés a l’aigua pel reg, amb una zona de compostatge per a les restes de poda, que compensaria la manca dels contenidors específics que l’ajuntament va decidir retirar l’any passat. Tot plegat, una iniciativa alineada amb els valors mediambientals que l’equip de govern municipal diu defensar, la iniciativa, però se’ns va denegar, i el solar que ens van oferir a la Ronda Mediterranea, no tenia aigua i era impracticable.  Durant els mesos següents hem tingut alguns intercanvis estèrils amb membres de l’equip tècnic, que no ens han dut enlloc.

Recentment l’ajuntament ha implementat un projecte pilot pel que fa a una gestió del verd urbà més respectuosa amb la biodiversitat, incloent-hi un hotel d’insectes i caixes niu. Des de la nostra entitat celebrem aquesta iniciativa, però resulta molt incoherent que en el solar adjacent s’estigui arrasant amb excavadores tota la vegetació silvestre, en perjudici de la diversitat d’insectes i aus que hi viuen, prioritzant la funció d’aparcament durant l’estiu.

En definitiva, demanem a l’ajuntament que ens escolti i actui amb coherència, prioritzant la cura de la gent, la cohesió social, la convivència, el respecte pel medi ambient, les necessitats del barri i del teixit associatu, enlloc d’un un model d’urbanisme especulatiu que ofega el teixit social i va contra la qualitat de vida de les persones.

Associació Veïnal de Ribes Roges i Grup Impulsor de l’hort social

 

1. Segons dades de VNG Inclusió del 2018 el barri de VNG amb més llars on hi ha més persones que viuen soles en proporció a la població empadronada és el Prat de Vilanova, seguit del barri de Ribes Roges. Informe complert a: https://www.vilanova.cat/doc/doc_75985296_1.

 

Pots rebre al teu correu electrònic tots els articles d'opinió amb el nostre butlletí diari de titulars o amb el nostre butlletí setmanal. Inscriu-t'hi de manera gratuïta ara!

També et pot interessar

SEGUEIX-NOS

Si voleu rebre per e-mail les notícies de la setmana i la millor agenda cultural del cap setmana, apunteu-vos als nostres butlletins.

Butlletins gratuïts Subscriu-te ara!