Via pública

Decideix Llorenç s’oposa a la decisió de l’equip de govern d’eliminar una pineda del poble

Pineda que hi ha entre la rotonda de la carretera de la Bisbal i la masia de l’Estrella. Eix

Pineda que hi ha entre la rotonda de la carretera de la Bisbal i la masia de l’Estrella. Eix

La setmana passada, l’equip de govern de l’Ajuntament de Llorenç del Penedès va informar a la ciutadania que han pres la decisió d’eliminar la pineda que hi ha entre la rotonda de la carretera de la Bisbal i la masia de l’Estrella. L’equip de govern justifica la decisió pel risc de caiguda dels arbres pel vent, per problemes causats per les arrels en la via pública, per la proliferació de nius d’erugues, per la pinassa que afecta les teulades dels veïns i la resina que embruta el mobiliari urbà.

Des de Decideix Llorenç no compartim la decisió que s’ha pres de forma unilateral per part de l’equip de govern i demanem que s’aturi la tala per buscar solucions alternatives.

Entenem que ens trobem en un moment d’emergència climàtica i qualsevol gestió de l’espai públic s’ha de fer intentant minimitzar aquests efectes. L’existència d’un petit bosc com el que volen eliminar actúa de pulmó verd pel municipi i aporta molts beneficis a la població, com la reducció d’emissions de CO2, l’augment d’oxigen en l’aire que respirem, frenar l’increment de la temperatura global, que hi hagi espais d’ombra que actuïn de refugi climàtic per la ciutadania en èpoques de forta calor, i alhora exerceix de refugi per la biodiversitat contribuint a l’equilibri ambiental de diferents espècies i a reduir l’impacte del canvi climàtic que estem patint. A més, considerem que els pins que es volen tallar són una espècie autòctona del territori i estan molt ben adaptats al nostre clima així com a climes més extrems que arribaran; i si es talen de cop tots els pins, tardarem molts anys a recuperar tots aquests beneficis.

Per aquests motius, i sabent que els problemes que s’exposen en la circular de l’equip de govern s’han de resoldre, ens hem assessorat amb biòlegs i ambientòlegs independents així com experts del grup ecologista GEVEN, i hem pogut constatar que existeixen solucions alternatives que no impliquen la tala de l’espai verd. Per això hem enviat una comunicació a l’equip de govern, en la que sol·licitem l’aturada immediata del projecte d’eliminació de la pineda, amb la intenció de buscar una alternativa menys agressiva amb el paisatge, el medi natural i el benestar de la ciutadania de Llorenç. També els hem proposat la creació d’una taula de treball per valorar les possibilitats de modificació d’aquest espai natural, formada per representants de tots els grups polítics del consistori i tècnics especialistes en planificació i gestió ambiental. Estem segures que hi ha una alternativa que no modifiqui el paisatge ni l’ecosistema d’una forma tan radical, i l’hem de poder consensuar entre totes.

Aprofitem també per anunciar que properament realitzarem un acte a la Pineda on ens acompanyaran diferents experts per poder debatre aquest tema i buscar alternatives juntes.

Pots rebre al teu correu electrònic tots els articles d'opinió amb el nostre butlletí diari de titulars o amb el nostre butlletí setmanal. Inscriu-t'hi de manera gratuïta ara!

També et pot interessar

SEGUEIX-NOS

Si voleu rebre per e-mail les notícies de la setmana i la millor agenda cultural del cap setmana, apunteu-vos als nostres butlletins.

Butlletins gratuïts Subscriu-te ara!